Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συμβιβασμός με την Εκκλησία για το Πάσχα – Απομακρύνεται η έξοδος

Τις βάσεις για να βρεθεί λύση αμοιβαίου συμβιβασμού σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα φαίνεται να έβαλαν κυβέρνηση και Εκκλησία.  Για το θέμα είχαν συνάντηση σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στη Βουλή.

Αν και δεν έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα, σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για «συμψηφισμό».

«Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας», δήλωσε και πρόσθεσε: «Το θέμα δεν είναι μόνον ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», συμπλήρωσε ο αρχιεπίσκοπος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή το σενάριο που προκρίνεται είναι:

Για την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου να γίνει περιμετρικά του ναού και με αυστηρή επιτήρηση των μέτρων ασφαλείας (για μάσκες, αποστάσεις).

Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα, αυτό που κερδίζει έδαφος είναι η αναγγελία αρκετά νωρίτερα της 12ης βραδινής της Ανάστασης, παρουσία πιστών αλλά με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Σε εκκρεμότητα το ωράριο και το πόσα άτομα θα είναι το μέγιστο όριο στους ναούς. Από την πλευρά της η Εκκλησία φέρεται πως ζητά να αυξηθεί σε 100 ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς από 50 που ισχύει αλλά και να αλλάξει η αναλογία πιστών / τμ σε 1 προς 15, αντί για 1/25 που ισχύει τώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου η συζήτηση «με αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων» πραγματοποιήθηκε σε «πολύ καλό κλίμα».

Από την άλλη, οι πιθανότητες για «Πάσχα στο χωριό» σημείωσαν τις χαμηλότερες τιμές τους, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δ θέλει να διακινδυνεύσει το άνοιγα του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Έχει δεσμευτεί γι αυτό σε μεγάλους τουριστικούς κολοσσούς  (πχ. TUI).

Στους κόλπους της κυβέρνησης ηχεί εφιαλτικά η προειδοποίηση των ειδικών, ότι πιθανή μαζική έξοδος μπορεί να δημιουργήσει δεκάδες εστίες διασποράς στην ελληνική ύπαιθρο, ειδικά δε στα νησιά, με σωρευμένα κρούσματα, ανάλογα αυτών που έχουν παρατηρηθεί πρόσφατα σε μικρές επαρχιακές πόλεις.

 Οι αποφάσεις για το Πάσχα και τις εκκλησίες θα ληφθούν εντός της εβδομάδας, αφού αξιολογηθούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας πως θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, επίσης μέσα στην εβδομάδα.

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής