Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συμβιβασμός 27 εκατ. δολαρίων ανάμεσα στην οικογένεια Φλόιντ και τη Μινεάπολις

Ο δήμος της Μινεάπολις ενέκρινε την Παρασκευή να πληρώσει το ποσό των 27 εκατ. δολαρίων στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, η δολοφονία του οποίου από αστυνομικούς πυροδότησε το κίνημα Black Lives Matter που τάραξε συθέμελα τις ΗΠΑ.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε έπειτα από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση τον συμβιβασμό, σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας στη χώρα.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Μπεν Κραμπ μίλησε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα δηλώνοντας ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος συμβιβασμός προ δίκης στην Ιστορία και «στέλνει ένα δυνατό μήνυμα ότι οι ζωές των μαύρων πράγματι έχουν σημασία και η αστυνομική βαρβαρότητα απέναντι σε έγχρωμους

Στον συμβιβασμό συμπεριλαμβάνονται και 500.000 δολάρια για τη γειτονιά της πόλης όπου ο Τζορτζ Φλόιντ βρήκε τραγικό θάνατο και από τις 25 Μάη είναι κλειστή με ένα μεταλλικό γλυπτό και τοιχογραφίες εις μνήμην.

«Θέλω να εκφράσω εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, τους φίλους και όλη την κοινότητα που θρηνεί την απώλειά του» δήλωσε σχετικά η Λίσα Μπέντερ πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Η οικογένεια του Φλόιντ είχε προσφύγει στα αστικά δικαστήρια τον Ιούνιο του 2020 εναντίον του δήμου και των τεσσάρων αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη σύλληψη και τον θάνατό του.

Ο Ντέρκ Σόβιν προσπάθησε να συλλάβει τον Φλόιντ, το απόγευμα της 25ης Μαΐου, με την υποψία ότι είχε δώσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων σε ένα μπακάλικο για να αγοράσει τσιγάρα. Ο λευκός αστυνομικός που γονάτισε επί εννέα λεπτά στον λαιμό του Φλόιντ, δικάζεται από τις αρχές της εβδομάδας με τη διαδικασία να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαλογή ενόρκων.

Οι άλλοι τρεις αστυνομικοί θα δικαστούν αργότερα φέτος. Όλοι τους έχουν πλέον απολυθεί από την Αστυνομία της Μινεάπολις.

Πηγή: www.efsyn.gr

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβελααρ, Μια ιστορία εκμετάλλευσης στις αποικίες καφέ»