Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συμβολική καταδίκη του αμερικάνικου ιμπεριαλιστικού συμβόλου

Στο άγαλμα του Τρούμαν κόκκινες μπογιές από τους διαδηλωτές

 

Σε μία συμβολική κίνηση οι διαδηλωτές της μεγάλης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις |> Pompeo-Go-Home <| όταν έφθασαν στο άγαλμα έριξαν κόκκινες μπογιές καταδικάζοντας το σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν να απαντήσουν, ρίχνοντας χημικά και βόμβες κρότου – λάμψης στο πλήθος, που συνέχισε την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία


ΣΣ |>
Γύρω από το άγαλμα (στη μαρμάρινη βάση του – βάθρο) υπάρχουν 8 ευμεγέθεις στήλες -γύρω στα δυο μέτρα ύψος η καθεμιά, όπου αναγράφονται διάφορα «κείμενα ευγνωμοσύνης», υποτίθεται του ελληνικού λαού καθώς και ο λόγος του για τους «υψηλούς σκοπούς» αποστολής στρατιωτικής και «οικονομικής» -βλ “σχέδιο Μάρσαλ”, «βοήθειας» στη χώρα μας.
Αυτά φάτσα κάρτα (μαζί με το σήμα των ομογενών ΑΧΕΠΑ -υπευθύνων για το στήσιμο μνημείου στον μακελάρη).
Σε μια διακριτή στήλη ξεχωρίζουν τα παρακάτω
«Εις τον Χάρρυ Σ. Τρούμαν εις έκφρασιν ευγνωμοσύνης δια το δόγμα το οποίον διεκήρυξεν ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής την 12ην Μαρτίου 1947, βοηθήσας ούτω τον Ελληνικόν Λαόν να προασπίση την Ελευθερίαν του και την Εθνικήν του ακεραιότητα, εις μίαν κρίσιμον καμπήν της ιστορίας της ανθρωπότητος και διαδηλώσας την προσήλωσιν του Αμερικανικού Λαού εις το ιδεώδες της Ελευθερίας. Αφιερούται υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως εκ μέρους του Ελληνικού Λαού και υπό της ΑΧΕΠΑ…».

 

για την ιστορία