Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ: Χαρταετο-βδομάδα

Σχολιάζει ο Γιώργος Παπασωτηρόπουλος //

Πέρασε και η ένατη του δεκαεφτά εβδομάδα. Με την πιο καθαρή Δευτέρα του χρόνου άρχιζε και ο καθαρός ουρανός από πάνω μας, γέμισε με κάτι ανάμεσα σε όμορφα χρώματα και σημαίες ομάδων.

Το προηγούμενο βράδυ, αδιάκριτα αυτιά έπιασαν διαλόγους σε διαδρόμους της βουλής με θέμα την ερχόμενη ημέρα. Μάθαμε πως οι κυβερνώντες ζήτησαν άδεια από τους θεσμούς για να πετάξουν χαρταετό την επομένη και πήραν θετική απάντηση υπό τον όρο ότι θα εφαρμόσουν (κάτι σαν) ισοδύναμο μέτρο. Τους είπαν πως μόνο εάν γίνει αύξηση της φορολογίας σε χαμηλοεισοδηματίες, θα τους άφηναν να πετάξουν χαρταετό (με τη σημαία της ΕΕ ζωγραφισμένη επάνω) και μαντέψτε τι επέλεξαν.

Ο αρχηγός των μπλε δήλωσε ότι πολύ θα ήθελε να πετάξει χαρταετό, αλλά ούτε ξέρει πως, ούτε θεωρεί τον εαυτό του ικανό να μάθει και φοβάται και λίγο. Τόνισε όμως πως του είναι πολύ εύκολο να πείσει τον ελληνικό λαό ότι μπορεί να το κάνει (ακόμα και αν δεν έχει ιδέα για το πως) και γέλασε με την παρέα του, γιατί η παρέα του ξέρει…

Από τις όχθες του ποταμιού από την άλλη, ακούστηκαν ιδέες όπως η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο “ας φτιάξουμε έναν χαρταετό” ή το ξεκίνημα μιας start-up που να φτιάχνει προς πώληση χαρταετούς και να κάνει τη διανομή τους πετώντας τους.

Τέλος, οι πράσινοι, γνωρίζοντας από έργα, έχουν ήδη ζητήσει κονδύλια για να φτιάξουν μόνοι τους, τους χαρταετούς τους, ενώ το -σχεδόν- κομουνιστικό κόμμα υποστήριξε πως οι συνθήκες δεν είναι ακόμα ώριμες για να υλοποιηθεί μια τέτοια δράση.

 

 

Όσο χωνεύαμε τα καλαμαράκια που έκαναν βουτιές σε ταραμοσαλάτες και τα χταπόδια που συνόδευαν φασόλια, γνωστή εταιρεία κατασκευής πληκτρολογίων ανέφερε ότι οι παραγγελίες που δεχόταν από Ελλάδα αυξήθηκαν δραματικά τις τελευταίες μέρες. Βλέπετε υπήρξε θανατηφόρο τροχαίο κάπου στην Αθηνών-Λαμίας και αράξαμε όλοι στους καναπέδες μας και γράφαμε τη γνώμη μας. Η κυρία Νίτσα, η κομμώτρια, έγραφε ότι αφού δεν υπήρχαν εικόνες Αγίων στο αυτοκίνητο το δυστύχημα ήταν αναμενόμενο ενώ ο θείος-Μπάμπης δήλωσε ότι αυτά συμβαίνουν άμα δεν έχεις μάθει να κρατιέσαι. Ταυτόχρονα, μέχρι και η κυρία-Κούλα, που έχει το μπακάλικο της γειτονιάς, τόνισε την ταξικότητα του ζητήματος, ενώ ο κύριος Σάκης, που αγοράζει σαλιάρες, μπιμπερό, κούκλες και κουδουνίστρες για το νεογέννητο από Jumbo, έριξε τις ευθύνες στο σταματημένο αυτοκίνητο, καθώς η πόρσε ανήκε σε οικογένεια που δεν τον έχει απογοητεύσει ποτέ.

 

 

Και για να μην μείνει αμέτοχο στην παραπάνω κουβέντα το υπουργείο μεταφορών, σκέφτεται την επιβολή προστίμων ανάλογα με το εισόδημα αλλά και άλλες εναλλακτικές ποινές για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Θα μπορούσαμε ας πούμε να γράφουμε 100 φορές “θα φοράω πάντα ζώνη” ή εάν παραβιάσουμε όριο ταχύτητας, να τιμωρούμαστε για εύλογο χρονικό διάστημα, οδηγώντας αποκλειστικά πίσω από ηλικιωμένο πάνω σε παπάκι που κινείται με 10χλμ/ώρα. Τέλος, εάν έχουμε διπλοπαρκάρει, η αστυνομία μπορεί να σηκώνει το αυτοκίνητο και να το αφήνει σε διαφορετικό -νόμιμο- μέρος, χωρίς να αφήνει κανένα στοιχείο για το νέο σημείο παρκαρίσματος.

Κλείνοντας, και εάν πράγματι εφαρμοστεί η αναλογικοποίηση προστίμων με βάση το εισόδημα, θα μπορούσε να υπάρξει και έκπτωση σε φοιτητές εάν επιδείξουν το φοιτητικό του πάσο ενώ ίσως ακολουθήσουν ανάλογα μέτρα για τις τιμές των διοδίων, των τελών κυκλοφορίας ή της χρέωσης για αγαθά όπως το ρεύμα και το νερό.

 

//οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι -μάλλον- συμπτωματική//