Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέδριο γονιμότητας: Ο σκοταδισμός επιστρέφει υπό μορφή «διαδικτυακής εκδήλωσης» στην Κατερίνη

Τον περασμένο Ιούλιο είχε προγραμματιστεί να διοργανωθεί στα Ιωάννινα το «Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας». Αρχικά, μάλιστα, είχε ανακοινωθεί η διεξαγωγή του συνεδρίου υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Με ένα απαράδεκτο σποτ, οι διοργανωτές παρουσίαζαν ως πρωταρχικό και σχεδόν αποκλειστικό ρόλο της γυναίκας την αναπαραγωγή και τη δημιουργία οικογένειας. Πρωταγωνιστές του συνεδρίου ήταν επιχειρηματικοί όμιλοι που κερδοφορούν στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της λεγόμενης σόου μπιζ, κλπ.

Έπειτα από αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, το σκοταδιστικό συνέδριο (που παρουσιάζονταν υπό το μανδύα του «επιστημονικού») είχε τελικώς ακυρωθεί.

Όπως διαβάζουμε, όμως, το «Συνέδριο γονιμότητας» επανέρχεται, αυτήν την φορά στην Κατερίνη με τη μορφή… «διαδικτυακής εκδήλωσης»!

Με διοργανωτές την επονομαζόμενη «Σχολή Γονέων» του «Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κατερίνης» (όπου, συχνά πυκνά, φιλοξενούνται εκπρόσωποι της Εκκλησίας), η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει, μέσω διαδικτύου, την προσεχή Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ., με ομιλητές τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον καθηγητή Ιατρικής και Γ.Γ της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγής Κωνσταντίνο Πάντο.

sxoli goneon

Πέραν της συμμετοχής Πατούλη, συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας!

Στην σχετική ενημέρωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «στόχος της εκδήλωσης είναι να υπογραμμίσουμε την αξία και την σημασία της ενημέρωσης γύρω από τα θέματα της γονιμότητας, να παρουσιάσουμε τη σημερινή εικόνα, η οποία ξεκάθαρα αναδεικνύει ότι η υπογεννητικότητα μαστίζει τη σύγχρονη κοινωνία, και ο βασικός λόγος που την χαρακτηρίζει είναι η έλλειψη γνώσης για τα ζητήματα της γονιμότητας».

Σε άλλο σημείο τονίζεται: «Η προαγωγή της γνώσης και πρόληψης μέσω οικογενειακού προγραμματισμού με συνεχιζόμενη εκπαίδευση αποτελούν βασικό πυλώνα διαφύλαξης της γονιμότητας, που μέσα από πολιτικές στρατηγικές θα αναχαιτίσουν τη δυσμενή για τη χώρα μας αρνητική δημογραφική εξέλιξη της γήρανσης και υπογεννητικότητας του πληθυσμού».

Πρόκειται, επί της ουσίας, για εκδήλωση με την ίδια θεματολογία και τον ίδιο – σκοταδιστικό- προσανατολισμό που είχε το ακυρωθέν συνέδριο των Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα, οι διοργανωτές («Σχολή Γονέων Κατερίνης») επανέφεραν το κατάπτυστο σποτ που είχε προκαλέσει σάλο με τα αντιδραστικά μηνύματα που εμπεριείχε.

Πέραν του υπερσυντηρητικού, οπισθοδρομικού χαρακτήρα της εκδήλωσης, είναι προφανές ότι όλοι εκείνοι που υποκριτικά παριστάνουν ότι υπερασπίζονται την ελευθερία των γυναικών να επιλέγουν πότε θα δημιουργήσουν οικογένεια, ουσιαστικά αποκρύβουν και αποσιωπούν τους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες (ανεργία, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, εργασιακή ζούγκλα, ανασφάλεια κ.ά.) που μπαίνουν εμπόδιο στην προσωπική της επιλογή.

che guevara 008