Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συνέδριο ΚΕΔΕ: η Τοπική Διοίκηση στην υπηρεσία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Επιμέλεια Ομάδα ¡H.lV.S! //

Ολοκληρώθηκε χτες το τακτικό ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου για μια ακόμη φορά αναδείχτηκαν η ταύτιση και συμφωνία των παρατάξεων στην ΚΕΔΕ με τη στρατηγική και την κατεύθυνση της παρέμβασης της κεντρικής εξουσίας, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και του λαού.

Η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδα Παντελάκη, το είπε καθαρά: «η Τοπική Διοίκηση αποτελούσε τον προπομπό και το δοκιμαστήριο όλων των αρνητικών εξελίξεων που προώθησαν οι προηγούμενες, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το ξεθεμελίωμα της κοινωνικής πολιτικής στο χώρο των δήμων».

Η παρέμβαση των αιρετών της Τοπικής Διοίκησης απλώνεται και στις κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όπου πρόσφατα είδαμε δήμους και Περιφέρειες «να στρώνουν κόκκινα χαλιά, για να υποδεχθούν τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, όπου δηλαδή υπάρχουν βάσεις και στρατηγεία». Ακόμα και στη συμφωνία των Πρεσπών, στο κύριο ζήτημα που προωθεί η κυβέρνηση και αυτό είναι η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν διαφωνεί κανένα αστικό κόμμα. Παρότι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ακούστηκαν «τρομερές πατριωτικές κορόνες», κανένας δεν είπε για κατάργηση της διάταξης στο Σύνταγμα που δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων με 151 βουλευτές.

Δεν έγινε καμία αναφορά στα προβλήματα και τα ζητήματα που καίνε τους εργαζόμενους και, μάλιστα, ό,τι ακούστηκε ήταν εναντίον και όχι υπέρ τους.

Ανάπτυξη για ποιον και από ποιον

Στα οικονομικά των δήμων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, λέγοντας:

«Οταν μιλάμε για τα οικονομικά στην Τοπική Διοίκηση, στην ουσία μιλάμε για την καρδιά της λειτουργίας των δήμων της χώρας μας. Βεβαίως όταν μιλάμε για ανάπτυξη, πρέπει να βάζουμε το ερώτημα ανάπτυξη για ποιον και από ποιον“. Γιατί αν αυτό το ερώτημα δεν το βάζουμε, θα μιλάμε όλοι για ανάπτυξη, αλλά δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα για όλους. Ανάπτυξη έχουμε, αλλά έχουμε και ανάπτυξη της ανεργίας και μείωση μισθών. Εμείς που ενδιαφερόμαστε για τους κατοίκους των πόλεών μας, που η πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, πρέπει να ενδιαφερόμαστε για το τι ανάπτυξη υπάρχει προς όφελος ποιου».

Στάθηκε στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης όλα αυτά τα χρόνια, ενώ αναφέρθηκε στην πρόταση της ΝΔ για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους λέγοντας πως βρίσκεται στην ίδια λογική «της φοροληστείας και στη λογική ότι οι δήμοι πρέπει να μετατραπούν σε φοροεισπράκτορες που πέρα από το κεντρικό κράτος θα καταπιέζουν αυτά τα στρώματα που σήμερα είτε είναι άνεργοι, είτε δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και τους βρίσκουμε καθημερινά στο δρόμο». Μίλησε για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές κατασχέσεις για χρέη 500 ευρώ και μάλιστα «λέει πως οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν ευθύνες αν δεν προχωρήσουν παρά την απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων. Εμείς έχουμε πάρει απόφαση ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μας στηρίζουν οι υπάλληλοι σε αυτή την προσπάθεια».

Καταλήγοντας είπε ότι εμείς είμαστε «αντίθετοι με αυτή την πολιτική στην κατεύθυνση που χαράσσει η κυβέρνηση και στην πολιτική που και η ΚΕΔΕ συμφωνεί».

____________________________________________________

Πηγές

Όχι στους δήμους – επιχειρηματίες και τις μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν το κεφάλαιο και βλάπτουν το λαό

Ταύτιση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ με την αντιλαϊκή στρατηγική της κυβέρνησης

Ηλίας Σταμέλος

|> Όποιος μιλάει για ανάπτυξη πρέπει να απαντά στο ερώτημα «για ποιον και από ποιον» <|

Μιχάλης Σελέκος

|> Θέλουμε δήμους που θα παλεύουν για το λαό <|

Βαγγέλης Σίμος

|> Ο λαός έχει τη χωματερή της Φυλής στο σβέρκο και στα πνευμόνια του 53 χρόνια <|

Κώστας Πελετίδης

|>  Να ανατρέψουμε την πολιτική μεταρρυθμίσεων τύπου «Κλεισθένη» που βοηθά τους λίγους και βλάπτει τους πολλούς <|

Το ψήφισμα (όπως εγκρίθηκε)

Omada