Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συνέντευξη με τον Γιώργο Μελιόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Βέροιας της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Ο συνεργάτης μας Αλέκος Χατζηκώστας, εκδότης της εφημερίδας «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» της Ημαθίας μίλησε με τον υποψήφιο δήμαρχο της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Βέροια, Γιώργο Μελιόπουλο.

 1. Ποια η πολιτική σημασία των τοπικών εκλογών; Τελικά ψηφίζουμε πρόσωπα ή πολιτικές;

Πρώτα από όλα να ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία και δύναμη για νέους αγώνες, όχι μόνο στους αναγνώστες της εφημερίδας, αλλά και σε όλες και όλους που ζουν και εργάζονται στην πόλη και τα χωριά του δήμου μας.

Η πολιτική σημασία των εκλογών στους δήμους και στις περιφέρειες είναι ίδια με αυτήν των εκλογών για την Βουλή και την Ευρωβουλή. Και είτε το θέλουμε είτε όχι, και στις τοπικές εκλογές, για τον Δήμο Βέροιας ή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανεξάρτητα με ποιο κριτήριο θα πάμε να ψηφίσουμε, τελικά επιλέγουμε πολιτικές.

Στην μία πλευρά βρίσκονται η συμφωνία με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, η εφαρμογή και η υλοποίηση-με δήθεν ή επιμέρους αντιρρήσεις-μιας βαθύτατα αντιλαϊκής πολιτικής στον δήμο μας. Σε αυτήν την πλευρά βρίσκονται με τις όποιες διαφορές τους οι υπόλοιποι συνδυασμοί που παίρνουν μέρος στις τοπικές εκλογές. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται η ουσιαστική αντίθεση σε όλα τα παραπάνω, η προάσπιση των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών, η στήριξη των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων του δήμου Βέροιας. Και αυτήν την πλευρά εκπροσωπεί η Λαϊκή Συσπείρωση.

 1. Ποια η κυβερνητική πολιτική στην Τοπική Διοίκηση; Ο “Κλεισθένης” φέρνει την “άνοιξη” σ’ αυτήν;

Όχι μόνο δεν φέρνει την «άνοιξη» αλλά αποτελεί συνέχεια του «κακού χειμώνα» του «Καλλικράτη».

Με τον «Καλλικράτη» και στην συνέχεια με τον «Κλεισθένη» σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν μια σειρά αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων που έχουν «μετατρέψει» την Τοπική Διοίκηση, Δήμους και Περιφέρειες δηλαδή, σε μακρύ χέρι του  κράτους και στήριγμά του στην υλοποίηση και εφαρμογή της πολιτικής που προανέφερα. Αυτές οι αλλαγές στηρίχτηκαν από όλα τα αστικά κόμματα  και φυσικά και από τους εκπροσώπους τους στον δήμο Βέροιας.

Θα τις περιγράψω συνοπτικά και νομίζω όλοι μας μπορούμε να κρίνουμε πως και ποιους εξυπηρετούν.

α) Προώθηση και στήριξη της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

β). Λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης ως φορομπηχτικός-φοροεισπραχτικός μηχανισμός, με διεύρυνση της ανταποδοτικότητας και της μετατροπής κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών σε ακριβά εμπορεύματα.

γ) Επιπλέον παραχωρήσεις αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση που βρίσκονταν στην ευθύνη του κεντρικού κράτους με ταυτόχρονη δραματική μείωση της χρηματοδότησης.

δ) Εξοπλισμός της Τοπικής Διοίκησης με όλο εκείνο το νομοθετικό οπλοστάσιο για να μπορούν εισπράττουν με κάθε τρόπο τους φόρους και τα χαράτσια που επιβάλλουν(ακόμα και με αναγκαστικές κατασχέσεις για ποσά 500 ευρώ)

ε)Ιδιωτικοποιήσεις –ξεπούλημα δημόσιων-δημοτικών δομών και υποδομών

 1. Ποια η γνώμη σας για την νυν δημοτική αρχή;

Η δημοτική αρχή Βέροιας της παράταξης «Δράση με Γνώση» με δήμαρχο τον κο Βοργιαζίδη συναίνεσε, δικαιολόγησε και εφάρμοσε στον δήμο Βέροιας όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ , των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Να αναφέρω κάποιες μόνο πλευρές αυτής της στάσης της δημοτικής αρχής.

Η χρηματοδότηση από το Κρατικό Προϋπολογισμό να είναι λιγότερη και από την μισή του 2009 με αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι των πόρων του Δήμου να προέρχεται από το ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων του δήμου με επιβολή κάθε είδους τέλους και φοροχαρατσιού.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι εμφανείς σε όλους σχεδόν τους τομείς και τις Υπηρεσίες των Δήμου. Μεγάλο μέρος των ελλείψεων αναπληρώνεται με κάθε μορφής ελαστική εργασία με πληρωμές από ιδία έσοδα του δήμου ή μέσα από κυβερνητικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που λήγουν έπειτα από κάποιο διάστημα και οι εργαζόμενοι πετιούνται στην ανεργία.

Ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και υποδομών του Δήμου.

Όλο σχεδόν το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου εκτελείται από εργολάβους. Έργα αυτεπιστασίας που θα μπορούσαν να προσφέρουν λύσεις και μάλιστα με χαμηλό κόστος έχουν πάψει να εκτελούνται. Υπηρεσίες και έργα που τα περισσότερα από αυτά εκτελούνται με την μέθοδο της απευθείας ανάθεσης.

Κλείσιμο παιδικών σταθμών και συγχωνεύσεις σχολείων. Ανεπαρκή ως και ακατάλληλα κτίρια παιδικών σταθμών και σχολείων.

Η πλήρης αποδοχή της αρχής της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικής λειτουργίας του δήμου έχει οδηγήσει στο άγριο χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών. Πέρα από τους δημοτικούς φόρους και τέλη η δημοτική αρχή του δήμου Βέροιας, ακολουθώντας πιστά την πολιτική και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, έχει «καταφέρει» όλες σχεδόν οι υπηρεσίες που παρέχονται από τις διάφορες δομές του δήμου και των νομικών προσώπων να παρέχονται έναντι πληρωμής.

4 Ποια η δράση–προσφορά της Λαϊκής Συσπείρωσης–επιγραμματικά-μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο;

Η Λαϊκή Συσπείρωση, με έναν μόνο δημοτικό σύμβουλο έκανε μια σημαντική προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα να αναδείξει προβλήματα που δυσκολεύουν την ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών και να διεκδικήσει να δοθούν λύσεις και να παρθούν μέτρα που θα προσφέρουν μια ανάσα.

Προτείναμε μείωση των δημοτικών τελών και φοροχαρατσιών και του κόστους του νερού, κατάργηση των τροφείων των παιδικών σταθμών.

Σταθήκαμε δίπλα σε κινητοποιήσεις εργαζόμενων όπως των σχολικών καθαριστριών, των εργαζόμενων στην Βοήθεια στο Σπίτι, εργαζόμενων που απολύθηκαν από τον Δήμο, αγροτών για να μην περάσουν σχεδιαζόμενες αυξήσεις στο νερό άρδευσης, μικροεπαγγελματιών που νοικιάζουν κυλικεία του Δήμου για να μειωθούν τα υπέρογκα ενοίκια, των εργαζόμενων στο Δημοτικό Ωδείο.

Αναδείξαμε ζητήματα των εργαζομένων στο δήμο που έχουν να κάνουν με την υγιεινή και ασφάλεια, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στους δήμους.

Αντιταχθήκαμε στην ιδιωτικοποίηση υποδομών και υπηρεσιών, στην απελευθέρωσης του ωραρίου, της κατάργησης της Κυριακής αργίας την ώρα που οι άλλες παρατάξεις ψήφιζαν τις «λευκές νύχτες» για να κάνουν μαύρη την ζωή των εργαζόμενων.

Προβάλαμε τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, την ανάγκη να ξεκινήσει μια προσπάθεια για την αντικατάσταση του παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης.

Αναδείξαμε ζητήματα που υποβαθμίζουν την ζωή των δημοτών όπως η εγκατάλειψη παιδικών χαρών και των χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας στα χωριά και στην πόλη του δήμου μας, η έλλειψη χώρων στάθμευσης.

 1. Ποιες οι βασικές θέσεις της παράταξής σας για τα προβλήματα της Βέροιας και των κατοίκων της;

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στηρίζονται σε μια βασική αρχή: να ζούμε σε ανθρώπινες πόλεις και χωριά, να έχουμε δουλειά με δικαιώματα και ζωή όπως αξίζει στην εποχή μας και στις αστείρευτες  δυνατότητες του λαού μας και της πατρίδας μας να παράγει πλούτο, που όμως δεν θα καταλήγει στις τσέπες των λίγων.

Ποιες είναι αυτές:

Χρηματοδότηση-Θεσμικό πλαίσιο:

 • Πλήρης χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του δήμου και θα προέρχεται από την φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι από τις τσέπες της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών.
 • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου((Καλλικράτης-Κλεισθένης) στην Τοπική Διοίκηση.
 • Μείωση των ανταποδοτικών τελών και φοροχαρατσιών που επιβάλλει ο δήμος, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά-λαϊκά στρώματα, ανέργους, μικρομάγαζα, φτωχούς αγρότες.
 • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων.
 • Κανένα σπίτι ή άλλο περιουσιακό στοιχείο φτωχών και ανέργων νοικοκυριών σε πλειστηριασμό για οφειλές στους Δήμους. Άμεση νομοθετική κατοχύρωση απαλλαγής ή μείωσης χρεών οφειλετών προς τον Δήμο με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Εργαζόμενοι 

 • Άμεσες προσλήψεις με σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας όλου του αναγκαίου προσωπικού, με προτεραιότητα προσλήψεων στις κοινωνικές υπηρεσίες.
 • Μονιμοποίηση των ήδη συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Επαναφορά όλων των ασφαλιστικών και των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων.
 • Πλήρης διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στους δήμους.

Υποδομές – Έργα:

 • Καμιά ιδιωτικοποίηση άμεση ή έμμεση Υπηρεσιών του δήμου. Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που το επιτρέπει.
 • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, το οδικό και δίκτυο, το δίκτυο άρδευσης και άρδευσης, την Καθαριότητας κλπ.

Κοινωνική πολιτική, πρόνοια, υγεία :

 • Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες με δωρεάν παροχές και υπηρεσίες.
 • Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των Δήμων, με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Πολιτική Προστασία- Περιβάλλον:

 • Συνολικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών και άλλων καταστροφών.
 • Αξιοπρεπείς και επαρκείς ελεύθεροι χώροι στην πόλη και τα χωριά του δήμου για άθληση, αναψυχή.
 • Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα.
 • Καμία παραχώρηση δημόσιας-δημοτικής γης και υποδομών σε επιχειρήσεις και για επιχειρηματική δράση. Αξιοποίηση τους για την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, για υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, πάρκα.
 1. Πώς κρίνεις την παρουσία τόσων πολλών υποψηφιοτήτων; Έχουν κάτι διαφορετικό να προσφέρουν;

Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι ο αριθμός των υποψηφιοτήτων αλλά ποια πλευρά έχει διαλέξει να υπηρετεί ο κάθε υποψήφιος με τον κάθε συνδυασμό. Και μπορούμε εύκολα να κρίνουμε ποια είναι αυτή η πλευρά γιατί κανένας μας δεν είναι «άγνωστος».

Ως Λαϊκή Συσπείρωση λέμε λοιπόν ότι οι απατηλές αφηγήσεις για «ικανούς», «ανεξάρτητους», «αυτοδιοικητικούς» κλπ. δεν πρέπει να πείσουν κανέναν. Γιατί όλοι οι άλλοι υποψήφιοι τους είναι πιασμένοι χέρι- χέρι και βαδίζουν στον ίδιο δρόμο με έναν κοινό στόχο έχουν: να παραμείνει και μετά τις εκλογές ο δήμος Βέροιας στην ίδια ρότα για να εφαρμόζεται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων χρόνων.

 1. Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΛΑΣ

Όλα όσα προανέφερα στις προηγούμενες ερωτήσεις απαντούν στο γιατί να ψηφίσει κάποιος Λαϊκή Συσπείρωση.

Μπορώ να αναφέρω και άλλους λόγους. Είναι η δράση ενός Δήμαρχου κομμουνιστή όπως μας δείχνουν τα παραδείγματα σε Πάτρα, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ικαρία.

Γιατί ψηφίζοντας κάποιος Λαϊκή Συσπείρωση επιλέγει Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους συμπαραστάτες στα προβλήματα των δημοτών, τα μικρά και τα μεγάλα, και όχι υπηρέτες της κυβέρνησης και προσκυνητές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 8 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.