Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Συνέχεια» (και) στη βρώμικη προπαγάνδα με παραπέρα την εμπλοκή πάνω σε στρωμένο έδαφος

Όπως καθημερινά επιβεβαιώνεται, η βρώμικη προπαγάνδα για τη στοίχιση του λαού στα προτάγματα των ΗΠΑ, για την οποία «έδωσε τα ρέστα του» ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη 4ετία, συνεχίζεται ακάθεκτη. Πριν αλέκτορα φωνήσαι η κυβέρνηση ΝΔ έπιασε δουλειά, συνεχίζοντας από κει που «σταμάτησε» ο Σύριζα. Μετά τα «προεόρτια» -βλ «δηλώσεις Τζέφρι» λίγες μέρες πριν τις εκλογές |>Geoffrey Pyatt: η καλή δουλειά που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί και με τη ΝΔ<| ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μετά τη συνάντησή του χτες με τον νέο υπουργό Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, επανέρχεται δριμύτερος:

«Είμαι βέβαιος ότι υπό τη θητεία του θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, η οποία τονίζει την εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την ίδια στιγμή, προς παραπέρα σύσφιξη των διμερών σχέσεων, συνέχιση και εμβάθυνση όσων ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, όπου την Τετάρτη προγραμματίζεται να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Πηγές από την Ουάσιγκτον λένε ότι η επίσκεψη κρίθηκε από αμερικανικής πλευράς αναγκαία λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, όπως έχουν διαμορφωθεί με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των «S-400», της Κύπρου και του Αιγαίου, όπου από πλευράς της τουρκικής αστικής τάξης μπαίνει ανοικτά ζήτημα συνδιαχείρισης, οι δε Αμερικανοί καλούν σε «αποφυγή εντάσεων» και «διάλογο» για την προώθηση «διευθετήσεων», στο πλαίσιο του συνολικότερου παζαριού με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, ανάμεσα στα θέματα της συζήτησης θα είναι ο καθορισμός άμεσα του δεύτερου γύρου των συζητήσεων για τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας (που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στην αμερικανική πρωτεύουσα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), αυτήν τη φορά στην Αθήνα, όπου θα παραστεί από πλευράς της κυβέρνησης Τραμπ ο ίδιος ο Πομπέο.

Τέλος, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί και την άμεση επανάληψη των τριμερών συναντήσεων Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο, σχήματα που επίσης εγκαινιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα υπό την «υψηλή εποπτεία» αλλά και τη συμμετοχή των ΗΠΑ, καθώς προωθούν και αυτά τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Χαρακτηριστικά ως προς τα παραπάνω είναι τα όσα είπε στην «Καθημερινή» ο Ντ. Χάρις, εκτελεστικός διευθυντής της πανίσχυρης οργάνωσης «American Jewish Committee», με την οποία είχε καλλιεργήσει άριστες σχέσεις η προηγούμενη κυβέρνηση και διαδοχικά οι υπουργοί της των Εξωτερικών, και ο οποίος βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη και άλλους παράγοντες.

Οπως τόνισε για την τριμερή Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου: «Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς οι σχέσεις γίνονται όλο και πιο βαθιές, ευρύτερες και θεσμοθετημένες, με δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης συνεργασίας. Ολα αυτά τροφοδοτούνται από τη σύγκλιση συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης, προφανώς, της Ασφάλειας και της Ενέργειας… Επιπλέον, η Ουάσιγκτον δίνει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το στρατηγικό τρίγωνο και συμμετέχει περισσότερο. Η εμπλοκή αυτή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο (…) Η AJC και οι ελληνοαμερικανοί εταίροι μας δραστηριοποιούνται σε αυτή την προοπτική».

Αξίζει δε να καταγραφεί και η απάντηση Χάρις όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις με την κυβέρνηση Τσίπρα: «Η αλήθεια είναι ότι η συνεργασία ήταν καλύτερη από ό,τι περιμέναμε. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, υπήρχαν ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής κατεύθυνσης της εξωτερικής πολιτικής του. Ομως, αντί να είναι δεσμευμένοι στην ιδεολογία τους, οι αξιωματούχοι ακολουθούσαν σε μεγάλο βαθμό μια πραγματιστική πορεία που εξυπηρετούσε καλύτερα τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας. Και είχαμε την τύχη να έχουμε τακτικές επαφές με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα, ακόμη και μέχρι την τελευταία μέρα, όταν συναντήσαμε και πάλι τον υπουργό Αμυνας Ευ. Αποστολάκη».

Θυμίζουμε ότι στη λεγόμενη Ολοκληρωμένη Εκθεση («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ελλάδα, που εγκρίθηκε πέρυσι τέτοια εποχή, η πρεσβεία των ΗΠΑ θέτει ως προτεραιότητα με αντίστοιχα τέτοια προγράμματα «να προωθήσουν μια θετική άποψη των αμερικανοελληνικών σχέσεων» και «οι Ελληνες πολίτες να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή». Μάλιστα η «αιτιολόγηση» του στόχου σημειώνει ότι «ορισμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στην άμυνα, στην οικονομία και στα πολιτικά ζητήματα».

Στις 3 του Ιούλη ο εδώ αμερικανός πρέσβης σε συνέντευξη του αναφέρθηκε επιλεκτικά στο «εργαστήριο για την παραπληροφόρηση» που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το ΑΠΕ, το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, το Παγκόσμιο Κέντρο Διασύνδεσης του State Department (GEC), η Αμερικανική Υπηρεσία Παγκόσμιων Μέσων (US Agency for Global MediaUSAGM, «ανεξάρτητη ομοσπονδιακή υπηρεσία που επιδιώκει να ενημερώνει, να δεσμεύει και να συνδέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας») και το λεγόμενο Centre for European Perspective, οργανισμός του ΥΠΕΞ της Σλοβενίας, με τη στήριξη των πρεσβειών των ΗΠΑ σε Αθήνα και Σκόπια (ΣΣ |>Το εργαστήριο οργανώθηκε βασιζόμενο στο «Μνημόνιο Κατανόησης» που υπογράφηκε μεταξύ του USAGM και του ΑΠΕ το 2018 για να σηματοδοτήσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως «τιμημένη χώρα» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης).

Το εργαστήριο ήρθε, όπως είπε ο πρέσβης, σε συνέχεια της «συνεργασίας» με τη «Voice of America» και το USAGM, που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ. Αφορούσε μαθήματα «ενδυνάμωσης», όπως λένε χαρακτηριστικά, δημοσιογράφων από Ελλάδα και Β. Μακεδονία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την «παραπληροφόρηση», δηλαδή ό,τι πάει κόντρα στην προπαγάνδα τους.

«Το πιο σημαντικό για μένα ήταν σε στρατηγικό επίπεδο», είπε επ’ αυτού ο πρέσβης. «Ενίσχυσε το όραμα που οι ΗΠΑ προωθούν, τη Θεσσαλονίκη ως περιφερειακό σταυροδρόμι, ως πύλη, και ιδιαίτερα το ρόλο που η ελληνική Μακεδονία παίζει ως εταίρος για να βοηθήσει τη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει με τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και να εδραιώσει τη θέση της στην ευρωατλαντική οικογένεια, στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ξεκινώντας από το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά το αμερικανοΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών βλ & |> Νέα «σεμινάρια» φιλοΝΑΤΟικής δημοσιογραφίας <|


Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog