Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συνέχιση του διαλόγου με την πολιτεία – Όχι στην αλλαγή της μισθοδοσίας αποφάσισε η ιεραρχία της Εκκλησίας

Ολοκληρώθηκε, αργά το μεσημέρι η έκτακτη συνεδρίαση της ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδος, αναφορικά με την κατ’ αρχήν συμφωνία του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις εκκλησίας – πολιτείας.

Κατά τη συνεδρίαση που διήρκησε περίπου 6 ώρες, αποχώρησαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Καισαριανής Δανιήλ.

Ομόφωνα εκτός διαλόγου τέθηκε από την έκτακτη Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου και των λαϊκών υπαλλήλων, η οποία τόνισε ότι εμμένει στο καθεστώς μισθοδοσίας ως έχει.

Επίσης, η Ιεραρχία έκανε δεκτή την πρόταση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για συγκρότηση ειδικής επιτροπής (ανατίθεται στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο), η οποία θα συζητήσει τις λεπτομέρειες για τη συμφωνία Εκκλησίας – κυβέρνησης.

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο αρχιεπίσκοπος ζήτησε από την Ιεραρχία της Εκκλησίας να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί αυτή η προσπάθεια. Να σημειωθεί ότι οι 81 μητροπολίτες κλήθηκαν εκτάκτως από τον αρχιεπίσκοπο με μοναδικό θέμα το προσύμφωνο Εκκλησίας – πολιτείας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στην ομιλία του ο αρχιεπίσκοπος πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς που γνωρίζουν νομικά, τη Νομική Υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, που θα δουλέψουν από κοινού με την πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Το εν λόγω σχέδιο θα τεθεί προς έγκριση στην Ιεραρχία.

Ακόμα, ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι ασχολείται 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίησή της. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων. Κλείνοντας ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι «(…) η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».

Σε ανακοίνωσή του, το απόγευμα της Παρασκευής, το γραφείο του Πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Ιεραρχίας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μετά την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας για συνέχιση του διαλόγου, «η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου (…). Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».