Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – Ανακοίνωση του 1953

Γράφει ο Θανάσης Ν. Καραγιάννης* //

Εργατικά συνδικάτα υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. Το καθένα έχει την ιστορία του, ψηφίδα στο ψηφιδωτό του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Ασφαλώς και η γειτόνισσά μας η Τουρκία, έχει τη δική της ιστορία στο εργατικό της κίνημα και ασφαλώς κατά κλάδο.

Αλιεύσαμε μια ανακοίνωση του «Συνδικάτου των Εργατών Οικοδομής της Τουρκίας», από την εφ. «Απογευματινή» της Κων/πολης (έτος ίδρυσης: 1925-κυκλοφορεί μέχρι σήμερα). Έχει δημοσιευθεί σε κάποιο φύλλο της, του Αυγούστου 1953.

Ο υπέρτιτλος είναι: «ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΙΣ – Εκ του Προεδρείου του Συνδικάτου των Εργατών Οικοδομής της Τουρκίας».

Οπωσδήποτε στο ενλόγω συνδικάτο θα ήταν μέλη και Ρωμιοί. Η ανακοίνωση πιθανό να στάλθηκε από το ίδιο συνδικάτο, μεταφράστηκε και δημοσιεύτηκε σ’ αυτή την ιστορική εφημερίδα της Πόλης ή κάποιος Ρωμιός, μέλος του συνδικάτου, την έδωσε στην εφημερίδα για δημοσίευση.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

tourkoi oikodomoi

Οι πληροφορίες, τις οποίες μας παρέχει το κείμενο, είναι οι εξής:

Α. Το οκτάωρο θεσπίστηκε νομοθετικά στην Τουρκία το 1953, και «ανεγνωρίσθη επισήμως εις τους εργάτας οικοδομών ΤΕΧΝΙΤΑΣ ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ συμπεριλαμβανομένων και των ΕΡΓΑΤΩΝ»,

Β. Έγιναν «συνεχή διαβήματα» από το συνδικάτο «προς τας Κρατικάς Αρχάς», χωρίς να γνωρίζουμε τι είδους ήταν αυτά τα διαβήματα και χωρίς να αποκλείονται και κινητοποιήσεις,

Γ. Το οκτάωρο εργασίας θα ισχύει εφόσον οι οικοδόμοι θα εργάζονται κατά τις ημέρες εργασίας τους, οπότε θα πληρώνονται γι’ αυτό, χωρίς να πληρώνονται κατά τις ημέρες των αργιών και πέραν του οκταώρου. Εννοείται ότι αν εργαστούν υπερωρίες, θα πληρωθούν με βάση το νόμο.

Δ. Το συνδικάτο φέρνει, δημόσια δια του τύπου, σε γνώση του τουρκικού λαού και των εργαζομένων την αναγνώριση από το κράτος του οκτάωρου εργασίας, που θα ισχύει στον κλάδο τους και στη συνέχεια προειδοποιεί και απειλεί τους εργοδότες και εργολάβους, ότι αν δε σεβαστούν το νόμο, θα υποστούν «ποινικάς κυρώσεις» από τις «αστυνομικές περιπόλους της περιοχής», αυτοί και μόνον αυτοί «οίτινες έχουν εργάτας εργαζομένους περιπλέον του ωρισμένου οκταώρου, άνευ πληρωμής της υπερωρίας».

Το συνδικάτο, με το κύρος και τη δύναμη που διαθέτει, δε διστάζει ν’ απειλήσει την εργοδοσία για τυχόν αυθαιρεσίες της και παράνομες πράξεις της και το κάνει, διότι υποθέτουμε ότι ήδη θα υπήρχαν κρούσματα και καταγγελίες για τέτοιους είδους παράνομες εργοδοτικές πράξεις. Ειδάλλως, δε θα δημοσίευε αυτή τη «ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ».

Θα άξιζε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες από σχετικές πρωτογενείς ή δευτερογενείς δημοσιογραφικές κ.ά. πηγές, για να πληροφορηθούμε για τον παράλληλο βίο του συνδικαλιστικού κινήματος των τούρκων οικοδόμων στον 20ό αι.

Τουλάχιστο στη χώρα μας είμαστε ευτυχείς που έχουμε τη μελέτη του Αναστάση Ι. Γκίκα, Από την πείρα του κινήματος των Οικοδόμων στην Ελλάδα, Σύγχρονη Εποχή – Ομοσπονδία Οικοδόμων & συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας, και έτσι πληροφορούμαστε υπεύθυνα και ιστορικά τεκμηριωμένα για την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος των Ελλήνων οικοδόμων. Τοιουτοτρόπως, παράγεται χρήσιμη γνώση για την καλύτερη και ουσιαστικότερη λειτουργία του ταξικού εργατικού μας κινήματος.

_________________________________________________________________________________________

Θανάσης Ν. Καραγιάννης Δρ. Επιστημών της Αγωγής. Μελετητής Δραματουργίας για παιδιά. Κριτικός Θεάτρου για παιδιά. Συγγραφέας
e-mail:[email protected] http://thkaragia.wix.com/main