Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συνδυασμένα πυρά διεθνούς και ελληνικού κεφαλαίου στη λαϊκή οικογένεια

Με πηχυαίους τίτλους προβάλλονται τις τελευταίες ώρες από τα αστικά ΜΜΕ τα λεγόμενα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος – μιλώντας στην 25η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Economist, ζήτησε (…και μετά την πανδημία –είναι «επιτακτική ανάγκη» είπε)  η Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ επικρότησε θερμά τα «ορθά δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης» στην χώρα μας.
Ανέφερε πως η Ελλάδα έπρεπε να λύσει τα προβλήματά της για να αποκτήσει προοπτική ανάπτυξης. «Είναι γνωστό ότι Ελλάδα χρειαζόταν μεταρρυθμίσεις και ο λαός της έπρεπε να πληρώσει βαρύ τίμημα» επισημαίνοντας πως «δεν υπήρχε άλλος εναλλακτικός τρόπος εξόδου από την κρίση» (σσ. πολλά sites -news247 κά, μιλάνε για «κυνική παραδοχή»).

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε schauble soible tsipras

Έκανε και την αυτοκριτική του σε σχέση με το Grexit, που είχε υποστηρίξει και ο ίδιος το 2015, αναφέροντας: «Είμαι υπέρ, πάντα υπέρ της Ενότητας της ΕΕ και των χωρών οι οποίες τιμούν τις δεσμεύσεις τους προς τους εταίρους της και τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες που έχουμε θεσπίσει και θα επανέλθουν μετά το τέλος της πανδημίας».
Στάθηκε εμφαντικά στη σημασία της συνέχισης των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού και υπογράμμισε πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να κατευθυνθούν πρωτίστως στην καινοτομία.
Τέλος αναφέρθηκε στην κατάσταση διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής στη Νότια Ευρώπη, κάνοντας αρνητική αναφορά σε Ελλάδα και Ιταλία για το ότι «δεν διασφαλίζουν καθόλου το θέμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των μεταναστών».ΕΚΤ

Νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής ενέκρινε η ΕΚΤ

Το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δημοσίευσε σήμερα τη «νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής» του, θεωρώντας ότι «η σταθερότητα των τιμών διατηρείται καλύτερα με την επιδίωξη στόχου για ρυθμό πληθωρισμού 2%» (μεσοπρόθεσμα).
Αυτός ο στόχος ονομάζεται «συμμετρικός», πράγμα που σημαίνει και οι αρνητικές αποκλίσεις του είναι ανεπιθύμητες.

«Με χαρά σας ανακοινώνω ότι το ΔΣ ενέκρινε χθες τη νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Ενώ θεωρούμε δεδομένη την πρωταρχική αποστολή της ΕΚΤ να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών και η επανεξέταση μας έδωσε τη δυνατότητα να αμφισβητήσουμε τον τρόπο σκέψης μας, να ανταλλάξουμε απόψεις με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, να συλλογιστούμε, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε κοινά σημεία όσον αφορά το πώς θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας.
Η νέα στρατηγική αποτελεί μια γερή βάση που θα μας κατευθύνει στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια», είπε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Το ΔΣ επιβεβαίωσε ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) εξακολουθεί να είναι ο «ενδεδειγμένος» για την αξιολόγηση της σταθερότητας των τιμών, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η συμπερίληψη του κόστους που σχετίζεται με την ιδιοκατοίκηση «θα απεικόνιζε καλύτερα τον πληθωρισμό που αφορά τα νοικοκυριά» και ότι η συμπερίληψη της ιδιοκατοίκησης στον ΕνΔΤΚ είναι ένα πολυετές σχέδιο.
Επομένως, στο ενδιάμεσο, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λαμβάνει υπόψη, στο πλαίσιο των αξιολογήσεών του για τη νομισματική πολιτική, δείκτες μέτρησης του πληθωρισμού που περιλαμβάνουν αρχικές εκτιμήσεις του κόστους ιδιοκατοίκησης για να συμπληρώσει τη δέσμη ευρύτερων δεικτών πληθωρισμού που έχει στη διάθεσή του (βλ. νέα επίθεση στη λαϊκή κατοικία)
Τέλος, «αναγνωρίστηκε» -αυτό έλειπε, ότι η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές συνέπειες για τη σταθερότητα των τιμών και, για τον λόγο αυτόν, δεσμεύτηκε σε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης σχετικά με το κλίμα (σσ. προφανώς σε συντονισμό με τις άλλες «οικολογικές» δυνάμεις, δηλ. τους καπιταλιστικούς κολοσσούς της ενέργειας και όχι μόνο, που χρόνια μας παίζουν στα ζάρια)Βόλφγκανγκ Σόιμπλε schauble soible

🆘  Στα 109,1 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία

◾  Η τραγική κατάσταση της λαϊκής οικογένειας φαίνεται και από τα νέασυνεχώς αυξανόμενα χρέη προς την εφορία που ανήλθαν σε 2,9 δισ.€  το 1ο 5μηνο 2021 εκ των οποίων, 340 εκατ.€ αφορούν σε χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μόνον τον Μάιο.
◾  3.905.073 ΑΦΜ ! κυνηγάει η εφορία … 1.299.004 φορολογούμενοι ήταν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, το Μάη (4.000 περισσότεροι από το Μάρτη και ~+25.000 από το Γενάρη).
◾  Να παρθεί υπόψη ότι παραπάνω από τους μισούς (53%) ανήκουν στους «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος»: …« Οι δε οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε μόνο 1.837.136 ΑΦΜ».

Περισσότερα Πηγή