Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 14 Δεκέμβρη στην Αθήνα

Πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 14 Δεκέμβρη στην Αθήνα διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑOAEEΔημοσίουΠΟΣΕ ΟΑΕΕΕΛΤΑΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ – ΠΣΣ Δικηγόρων – ΠΕΤΟΜ ΤΕΕΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 12:30 μ.μ. στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις σημειώνουν:

«Πάρτε όλοι μέρος μαζικά στον αγώνα να διεκδικήσουμε ό,τι με την βία μας αρπάξαν και συνεχίζουν όλες οι κυβερνήσεις. Ό,τι με αγώνα, σκληρή δουλειά και θυσίες κατακτήσαμε, πληρώσαμε με τον ιδρώτα και το αίμα μιας ζωής. Ό,τι με την βία μας αρπάξαν δεν μας το χάρισαν, δεν το δανειστήκαμε και δεν το χρωστάμε σε κανέναν και τα διεκδικούμε στο ακέραιο. Να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε τις πολιτικές που οδηγούν στο νέο προμελετημένο έγκλημα την Κοινωνική Ασφάλιση για εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας!

Μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε όλη την χώρα από κοινού με το εργατικό λαϊκό κίνημα στις 30 Νοέμβρη, συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Να βάλουμε τέλος στις αυταπάτες, στην αδιαφορία, τον συμβιβασμό απέναντι στις θανατηφόρες συνεχόμενες αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων.

Μόνο ο οργανωμένος μαζικός αγώνας μπορεί να ματαιώσει τα σχέδια της κυβέρνησης που αξιοποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο – λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, προκειμένου να προχωρήσουν στην επόμενη (πράξη) του έργου, που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια περί νέου, δίκαιου και βιώσιμου Ασφαλιστικού, αφήνοντας άθικτο ότι μέχρι σήμερα μας έχουν αφαιρέσει.

14 Δεκέμβρη ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ

Οι κατακτήσεις, που με σκληρούς αγώνες και θυσίες επιτύχαμε, για να εξασφαλίσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια, θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί η κοινωνική ασφάλιση που ιδιωτικοποιείται.

Οι ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργούνται από μερίδα ΜΜΕ – Τύπου, που εξωραΐζουν τις αντισυνταξιουχικές πολιτικές και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, έπεσαν στον καιάδα μαζί με τους καλεσμένους τους, που καθημερινά πουλούν μέσω μεγαλοδικηγορικών γραφείων αναδρομικά και εκατομμύρια επιστροφές που ποτέ οι συνταξιούχοι δεν έλαβαν. Ό,τι καταφέραμε μέχρι σήμερα και ό,τι πήραν οι συνταξιούχοι όπως: συντάξεις χηρείας, μη περικοπή προσωπικής διαφοράς και αφορολογήτου, επιστροφή από κρατήσεις αλληλεγγύης στις επικουρικές και υγεία, το καταφέραμε για όλους τους συνταξιούχους μέσα από τους αδιάκοπους αγώνες μας. Κανένα δικαστήριο δεν έχει δώσει πίσω ούτε ένα ευρώ, παρότι χιλιάδες συνταξιούχοι δεν μας άκουσαν και πλήρωσαν αδρά τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία.

Μπροστά στην λαίλαπα που έρχεται, εμείς οι συνταξιούχοι, που έχουμε βιώσει για πολλά χρόνια όλες αυτές τις θανατηφόρες πολιτικές, εκτιμάμε ότι το σκηνικό που χτίζεται και προετοιμάζει τα νέα δεινά για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, μόνο ο μαζικός αγώνας παντού μπορεί να ανατρέψει.

Αγώνας μαζικός, οργανωμένος παντού για:

Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίηση τους.

Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης και 14ης σύνταξης. Μπροστά στα Χριστούγεννα άμεση καταβολή του δώρου.

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.

Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις.

Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.

Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Τη δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.

Την επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.

Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα».

Απαιτούμε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που θα εκπληρώνει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των λίγων.

Πάρτε όλοι μαζικά, αγωνιστικά μέρος στον αγώνα, για να αποτρέψουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και να διεκδικήσουμε ό,τι με την βία μας έχουν αρπάξει, το Σάββατο 14/12/19 ώρα 12:30 μ.μ. στην Αθήνα, στα Προπύλαια, και την πορεία στο μέγαρο Μαξίμου».


Υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό

 Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις στις 14/12/19, πραγματοποιούν νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο ώρα 12.30 πμ στην Αθήνα για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνταξιουχικός κόσμος.

Είναι η πρώτη φορά μετά την εκλογή σας που οι οργανώσεις μας, που εκπροσωπούν το σύνολο των συνταξιούχων στη χώρα μας, υποβάλουν αίτημα συνάντησης μαζί σας.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε συναντήσεις με τους προκατόχους σας που δέχθηκαν την αντιπροσωπία μας, παρουσία των υπουργών εργασίας, κοινωνικών ασφαλίσεων και συζητήσαμε μαζί τους τα μεγάλα προβλήματα των συνταξιούχων. Ελπίζουμε ότι και εσείς θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Όπως και εσείς γνωρίζετε, οι καταστροφικές περικοπές που οι συνταξιούχοι δέχθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι μειώσεις στις συντάξεις, κύριες, επικουρικές, στο ΕΚΑΣ, στα δώρα, στην υγεία, στα φάρμακα, στις κοινωνικές παροχές, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πρόσθεσαν στην ζωή μας ανυπέρβλητα προβλήματα.

Είμαστε ξανά στο δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε ό,τι μας αφαιρέθηκε, το πληρώσαμε σε όλη μας την ζωή με την δουλειά μας. Πιστεύουμε ότι με τον πλούτο που παράξαμε εμείς οι συνταξιούχοι και οι σημερινοί εργαζόμενοι παράγουν, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας που και αυτά θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους με ανεργία, μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις δουλοκτητικές.

Δεν σας κρύβουμε ότι η ανησυχία μας σήμερα μεγαλώνει από τις δηλώσεις των υπουργών εργασίας, ότι το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζεται θα περιορίσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα, επ’ ωφέλεια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Καθώς επίσης από το γεγονός ότι ο νέος προϋπολογισμός για το 2020 δίνει νέο χτύπημα στο δικαίωμά μας στην υγεία – περίθαλψη, αφού προβλέπει νέα μειωμένα κονδύλια για την υγεία, τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα, περιορισμό στην ιατρική και φαρμακευτική αγωγή, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά που ζήσαμε την περίοδο της κρίσης διατηρούνται και βλέπουμε νέα δεινά να έρχονται την περίοδο της ανάπτυξης.

Δεν θα κουραστούμε να διεκδικούμε όσα μας έχουν αφαιρεθεί και να επαναλαμβάνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε τη λογική «ό,τι έγινε, έγινε».

Διεκδικούμε ό,τι με τη βία μας έχει αφαιρεθεί. Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση δεν είναι χάρισμα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος.

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:

 • Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και επιστροφή όσων μας έχουν αφαιρεθεί.
 • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα, με αφορολόγητο ποσό 12000 τον χρόνο.
 • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα με αναδρομική ισχύ, όλες οι παράνομες παρακρατήσεις σε κύριες – επικουρικές συντάξεις. Να εφαρμοσθεί τώρα η απόφαση του ΣτΕ του Ιούνη του 2015.
 • Ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μας.
 • Άμεση νομοθέτηση και καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων μας. Μπροστά στα Χριστούγεννα να αποδοθεί σε όλους η 13η σύνταξη. 
 • Αποκλειστικά δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δωρεάν υγεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία – περίθαλψη.
 • Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
 • Την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού. Την χρηματοδότηση για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, φαρμάκων κ.α.
 • Κατάργηση των παρακρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
 • Άμεση απόδοση σύνταξης στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, που οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, με την αναλογία των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει, και απόδοση του παρακρατηθέντος ποσού για κοινωνικό τουρισμό, του νόμου 3863/10.
 • Άμεση απόδοση στις δικαιούχες συνταξιουχικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των 0.20 Ευρώ που παρακρατούνται οικειοθελώς από τους συνταξιούχους, για την κάλυψη των λειτουργικών κ.α αναγκών τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Μετά την συγκέντρωσή μας  θα ακολουθήσει πορεία προς το πρωθυπουργικό μέγαρο. Θα είμαστε εκεί ώρα 14.30 και παρακαλούμε να δεχθείτε την αντιπροσωπεία μας.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις


 

Υπόμνημα Συνταξιούχων στον πρωθυπουργο 5.12.19