Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Η αλήθεια για τις συντάξεις και τα Ταμεία

Με πλήθος από στοιχεία σφυροκοπούν – δίνουν απάντηση στις κυβερνητικές διαστρεβλώσεις και καλούν σε ένταση της πάλης

Το τι πραγματικά συμβαίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τσακισμένες συντάξεις αναλύουν σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ- ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ), απαντώντας «στη στρατευμένη επίθεση με ψέματα, μισές αλήθειες και διαστρεβλώσεις από τα κυβερνητικά επιτελεία και μερίδα των ΜΜΕ» που θάβουν «τα μεγάλα προβλήματα», ενώ «εμφανίζουν ως σπουδαίες παραχωρήσεις» τα ψίχουλα.ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ header

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν:

  • Οι περικοπές που μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, πληρωμένα δώρα, ΕΚΑΣ, εφάπαξ, μερίσματα, φάρμακα, υγεία, κοινωνικές παροχές, (…) παραμένουν στο ακέραιο. Μόνο από αυτές τις περικοπές οι συνταξιούχοι πληρώνουν κάθε χρόνο από τις συντάξεις τους 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι νέοι συνταξιούχοι έχουν μικρότερες συντάξεις από τους παλιότερους με τις ίδιες αποδοχές, ίδια χρόνια και ίδιες προϋποθέσεις. Ολοι οι συνταξιούχοι σύμφωνα με την αντιασφαλιστική νομοθεσία από το 2010 μέχρι το 2023 δεν θα λάβουν καμιά αύξηση.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για το 2020, 606.280 συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 500 ευρώ, το 44,5% των συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις κάτω των 700 ευρώ. Η μέση κύρια σύνταξη έχει πέσει στα 727,97 ευρώ, η μέση επικουρική ανέρχεται στα 194,35 ευρώ.
  • Ισχύουν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων. Αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν εκδοθεί από το 2015 δεν εφαρμόστηκαν. Η μόνη απόφαση που έχει εφαρμοστεί είναι αυτή που κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές για το 11μηνο Ιούνης 2015 – Μάης 2016 και αυτές κουτσουρεμένες. Οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να παρασυρθούν από παροτρύνσεις διαφόρων για νέες αγωγές και προσφυγές. Πρέπει να εκδοθεί πολιτική απόφαση που θα εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων.
  • Ο στόχος της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικουρικής θα στερήσει σημαντικά ποσά από τα έσοδα της επικουρικής, αν οι ασφαλιστικές εισφορές μπαίνουν σε ατομικούς λογαριασμούς τζογαρίσματος. Τα έσοδα για την πληρωμή της επικουρικής των ήδη δικαιούχων και όσων βγαίνουν στη σύνταξη δεν θα επαρκούν. Ετσι, θα έρθει σαν ώριμο φρούτο η μείωση της επικουρικής, η ενοποίηση με την κύρια, αλλά με ανάλογη μείωση του αθροίσματος κύριας και επικουρικής. Οι νεο-ασφαλισμένοι για επικουρική από το τέλος του 2021 θα χουν χειρότερη προοπτική. Στην επικουρική θα εμφανιστεί έλλειμμα 274 εκ. ευρώ και προτίθενται να το καλύψουν από το κοινό κεφάλαιο και να μην κάνουν μειώσεις, όπως μας λένε οι γνωρίζοντες…
  • Οι συντάξεις χηρείας κουτσουρεύονται, για μια ακόμη φορά, καθώς με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, αφαιρείται η προσωπική διαφορά από τον υπολογισμό του ποσού που αποδίδει στην χηρεία, με αποτέλεσμα το τελικό ποσό να είναι μικρότερο. Πρόβλημα επίσης υπάρχει με τις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου. Οι συντάξεις που είχαν αποδοθεί πριν από τις διατάξεις του νόμου 4387/16 δεν αποδίδονται όπως των άλλων κατηγοριών συνταξιούχων με βάση τον νόμο 4670/20, αλλά είναι μειωμένες.
  • Οι εκκρεμείς για χρόνια συντάξεις φθάνουν τις 160 χιλιάδες. Από τον ΕΦΚΑ έχουν αποχωρήσει φέτος 557 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση αντί να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις, προσλαμβάνει μόνο 180 νέους εργαζόμενους και επιστρατεύει παλιούς συνταξιούχους για να βγάλει τις συντάξεις! Ετσι, λοιπόν, υπάρχει «κρυφό χρέος» παρά το οριακό πλεόνασμα των 176 εκ. ευρώ που καταγράφει ο κοινωνικός προϋπολογισμός για το 2021 στο σκέλος των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς δεν συνυπολογίζει στο σύνολο των εκκρεμοτήτων τις εκκρεμείς συντάξεις και από το γεγονός ότι ένα ποσό 285 εκατομμυρίων από την κρατική επιχορήγηση του 2021 έχει μπει στο ταμείο του ΕΦΚΑ, με το οποίο θα πληρωθούν το 2021 αναδρομικά των κληρονόμων θανόντων συνταξιούχων. Από το 2022 τα όρια συνταξιοδότησης αλλάζουν για όλους τους συνταξιούχους. Στα 62 χρόνια για όποιον έχει 40 χρόνια εργασίας και όλοι οι άλλοι στα 67 χρόνια.
  • Από τα 70 δισ. που η κυβέρνηση έχει εισπράξει, από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, για τους συνταξιούχους, όχι μόνο δεν έχει δοθεί ούτε ένα λεπτό, αλλά αντίθετα προσπαθούν να μας «φάνε» και το 0,5% του κρατικού προϋπολογισμού που με δικό της νόμο 4670/20 ψηφίσθηκε και αντιστοιχεί σε ένα περίπου δισεκατομμύριο για κάθε χρόνο προς τους συνταξιούχους. Τα περισσότερα από αυτά έχουν δοθεί σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Πολλοί από αυτούς χρωστούν το μεγαλύτερο ποσό από τα 37 δισ. ανείσπρακτα στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων με βάση τον νόμο 4670/20, για όσους συνταξιούχους έχουν τριάντα χρόνια εργασίας και πάνω, έχει μετατεθεί για το πρώτο 3μηνο του 2021. Ωστόσο, θα γίνει μόνο για τους νέους συνταξιούχους που έλαβαν σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου 4387/16. Για τους παλιούς συνταξιούχους είναι απροσδιόριστο πότε θα γίνει. Το γεγονός αυτό εμφανίζεται προπαγανδιστικά σαν νέες αυξήσεις γενικά στους συνταξιούχους, κρύβοντας την αλήθεια, ότι αυτοί οι συνταξιούχοι θα έχουν ένα ποσοστό αναπλήρωσης πάνω από αυτό που προέβλεπε ο νόμος 4387/16, αλλά το σύνολο της σύνταξής τους θα έχει όλες τις περικοπές των αντιασφαλιστικών νόμων και τελικά θα είναι μικρότερη από αυτές των παλαιών συνταξιούχων, που με τους αγώνες μας αποτρέψαμε την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

«Κάνουμε καθαρό σε όλους», σημειώνουν, «ότι οι συνταξιούχοι δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν ό,τι με τη βία μάς έχει αφαιρεθεί σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, 13η και 14η σύνταξη, χηρεία, υγεία – φάρμακα, έκδοση συντάξεων.

Να σταματήσουν οι αυταπάτες. Ο,τι μέχρι σήμερα έχουμε αποκρούσει, αναβάλει και κερδίσαμε, είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας και όχι δικαστικών αποφάσεων. Η πορεία του κινήματος των συνταξιούχων το έχει αποδείξει».

2020 21 Ευχές ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Καταλήγοντας, η Συντονιστική Επιτροπή εύχεται καλή δύναμη και υγεία, καλή και αγωνιστική χρονιά σε όλους τους συνταξιούχους.
Τους καλεί να κλείνουν τα αυτιά τους σε διάφορες ανορθολογικές – συνωμοσιολογικές θεωρίες και να παίρνουν υπόψη τις ιατρικές συμβουλές «ώστε να βγούμε ξανά υγιείς στους δρόμους του αγώνα».

Καλή Χρονιά 2021

Ατέχνως Καλή Χρονιά 2021