Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά – Κηδεύεται ο συνάδελφός τους που τραυματίστηκε θανάσιμα από γερανογέφυρα

Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ το μεσημέρι κηδεύεται ο άτυχος συνάδελφός τους που εν ώρα εργασίας παρασύρθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από γερανογέφυρα.

Όπως δήλωσε, χθες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας, ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μπουν ακόμα για δουλειά αν δεν λυθούν τα δίκαια αιτήματά τους και μάλιστα στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο συνάδελφός τους. Προσέθεσε ότι έχει ευθύνη και η COSCO και η κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες, γιατί δεν έχουν λύσει κανένα πρόβλημα. «Οι πρώτοι που θέλουν να δουλέψει το λιμάνι είμαστε εμείς», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα γίνει νέα μηχανοκίνητη πορεία, προκειμένου να ενημερώσουν όλες τις γειτονιές του Πειραιά και των γύρω Δήμων για το δίκιο του αγώνα τους και να απευθύνουν κάλεσμα να βρεθούν όλοι στο πλευρό τους.

Το Σάββατο το μεσημέρι, σε μια συμβολική κίνηση και ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού θα μαγειρέψει για τους απεργούς.

geuma allilegguis geuma allilegguis2 geuma allilegguis3

Συνάντηση με τον Γ. Πλακιωτάκη

Χθες το βράδυ, αντιπροσωπεία της Ένωσης με επικεφαλής τον Μάρκο Μπεκρή πραγματοποίησε νέα συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας όπου έθεσαν τα αίτηματά τους ζητώντας την ικανοποίησή τους.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, θέλοντας να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, προκλητικά αρνήθηκε να πάρει θέση στο πλαίσιο αιτημάτων για μέτρα προστασίας και ελέγχων, παραπέμποντας στα συναρμόδια υπουργεία.

Το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, κατά τη συνάντηση ανέπτυξε το πλαίσιο αιτημάτων και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πολιτική ευθύνη για τη νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατάθεσε η εργοδοσία της COSCO προκειμένου να κηρυχθεί η σημερινή νέα 24ωρη απεργία των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική και ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Παράλληλα το Σωματείο επεσήμανε ότι είναι πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης ότι το γεγονός πως δεν υπάρχουν επί της ουσίας ελεγκτικοί μηχανισμοί στο λιμάνι και συνολικά στον Πειραιά, αφού οι Επιθεωρήσεις Εργασίας και το ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) έχουν αποδεκατιστεί.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας τονίζοντας ότι οι εργαζόμενο δεν κάνουν πίσω αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τα αιτήματα

Οι εργαζόμενοι της COSCO διεκδικούν:

–Οι ομάδες σε κάθε πόστο να αποτελούνται από 6 εργαζόμενους και όχι από 4.

–Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες που εξουθενώνουν τους εργάτες.

–Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.

–Να συσταθεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους και μέλη του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

–Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους.

Νέα προσφυγή του ΣΕΠ να κηρυχθεί παράνομη η απεργία

Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΣΕΠ προσέφυγε εκ νέου στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία των λιμενεργατών.

vivlio mpelogiannis