Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Συνεχίζεται το πογκρόμ κατά των διαδηλωτών στο Καζακστάν, ενώ συγκλονίζεται από μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις.

Περισσότερες από 4.400 συλλήψεις και πάνω από 40 νεκρούς ανέφεραν ως επίσημα στοιχεία σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. Μεταξύ των νεκρών είναι και μέλη των δυνάμεων καταστολής.

Δεν αποκλείεται ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί ή να ανακοινωθεί νεότερος απολογισμός τις επόμενες μέρες.

Στο Καζακστάν βρίσκεται στρατιωτική αποστολή από το εξωτερικό. Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) έχει στείλει στο Καζακστάν αλεξιπτωτιστές, που εμφανίζονται ως τμήμα «ειρηνευτικής δύναμης».

Συνολικά περίπου 2.500 μέλη δυνάμεων ασφαλείας από το εξωτερικό στέλνονται στο Καζακστάν, ανακοίνωσε η συμμαχία CSTO.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σημερινή επικοινωνία του με τον Τοκάγεφ μέσω βιντεοκλήσης, υποστήριξε την πρόταση του τελευταίου για μια Σύνοδο Κορυφής του CSTO μέσα στις επόμενες μέρες για να συζητηθεί η αναταραχή.

Επίσης, ο Τοκάγεφ είχε επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Eκπρόσωπος του βετεράνου πρώην Προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ επιβεβαίωσε εξάλλου σήμερα ότι αυτός ο τελευταίος εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα.

Collective Security Treaty Organization Putin

Είναι η πρώτη φορά από τη σύστασή του (1994), που το CSTO προχωρά σε μια τέτοια ανάπτυξη δυνάμεων και αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που η ευρύτερη κρίσιμη περιοχή της Κεντρικής Ασίας«τυλίγεται» σε πυκνούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να «αναπροσαρμόσουν» την παρουσία τους στην περιοχή – μέσα και από μια «βολική» πρόκληση αστάθειας – μετά την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, με φόντο την κλιμάκωση της κόντρας με την Κίνα αλλά και τη Ρωσία.

Το Καζακστάν, συμμετέχει σε διακρατικές οργανώσεις με πρωτεργάτες Ρωσία και Κίνα (όπως το CSTO και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης), ωστόσο διατηρεί παράλληλα ανοιχτούς διαύλους συνεργασίας με το ΝΑΤΟ: Το 2006 έγινε το πρώτο μη ευρωπαϊκό κράτος που υπέγραψε Ατομικό Σχέδιο δράσης Εταιρικής Σχέσης με το ΝΑΤΟ. Συμμετέχει ακόμα στο σχήμα C5+1 των ΗΠΑ και τους τελευταίους μήνες είναι μία από τις χώρες που δέχεται επίμονο «πρεσάρισμα» για να δεχτεί δημιουργία αμερικανικής βάσης στο έδαφός του.

2015

Πραγματοποιείται (1η Νοεμβρίου) η πρώτη σύνοδος κορυφής του C5+1 στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν

2016

Η δεύτερη σύνοδος κορυφής γίνεται στην Ουάσιγκτον, DC στις 3 Αυγούστου. Η ίδια η συνάντηση σηματοδότησε την 25η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των έξι κρατών.
Ξεκίνησε οικονομικό πολεμικό αλισβερίσι (πέντε «έργα») με τις ΗΠΑ να παρέχουν οικονομική «υποστήριξη» έως και δεκαπέντε εκατομμύρια δολάρια.
μεταξύ αυτών τον Περιφερειακό Διάλογο για το Παγκόσμιο Αντιτρομοκρατικό Φόρουμ (GCTF), -σε εφαρμογή του Μνημονίου Χάγης-Μαρακές σχετικά με τις «σωστές πρακτικές για μια πιο αποτελεσματική απάντηση στο φαινόμενο των ξένων τρομοκρατών».

Η Central Asia Business Competitiveness (CABC) στοχεύει να διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην Κεντρική Ασία να αυξήσουν τις εξαγωγές και να εισέλθουν σε νέες αγορές, ενώ η «Ανάπτυξη του Διαδρόμου Μεταφορών» (Transport Corridor Development -TCD) στήνεται για μείωση κόστους | χρόνου που σχετίζεται με τη διασυνοριακή μεταφορά εμπορευμάτων στην Κεντρική.

Το Power the Future θα παρέχει ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) με τις ΗΠΑ «να παρέχουν εκπαίδευση και τεχνική βοήθεια σε στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό, ανταγωνιστικές προμήθειες, ενοποίηση στο δίκτυο, έξυπνα κίνητρα, ζώνες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και «καινοτόμα χρηματοδότηση». Η υποστήριξη του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Προσαρμογής (National and Regional Adaptation Planning) συνίσταται στην «αύξηση της ικανότητας προσαρμογής της περιοχής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», «βοηθώντας» τη διαδικασία προσαρμογής των πέντε εθνών στο πλαίσιο της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

2017

Δύο σύνοδοι κορυφής, η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν και η 2η στη Νέα Υόρκη με τους υπουργούς να συναντώνται με τον Ρεξ Τίλερσον κατά τη διάρκεια της 72ης συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ.

2018

Πέμπτη σύνοδος κορυφής στην Τασκένδη όπου «τα έξι έθνη επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την αντιμετώπιση των ζητημάτων και τη συνεργασία όπως είχαν συμφωνηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής του 2016», με «Ινστιτούτο Ειρήνης» των ΗΠΑ (Institute of Peace USA) να αναβαθμίζει τη συμμετοχή της κοινότητας στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης (radicalization).

2019

Δύο σύνοδοι κορυφής του C5+1, μία στο Νουρ-Σουλτάν του Καζακστάν, με την ευκαιρία της Συζήτησης για την Ασφάλεια Υψηλού Επιπέδου (C5+1 High-Level Security Discussion), όπου «τα έθνη επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην πλατφόρμα και στις πρωτοβουλίες της» και η 2η στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της 74ης συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ, τέλος…

2020

Με δύο ψυχροπολεμικές μαζώξεις, η πρώτη στην Τασκένδη, όπου ο Πομπέο «εξήγησε» την «ειρηνευτική διαδικασία» του Αφγανιστάν και η 2η μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας COVID-19.

Ο Πομπέο είχε συναντηθεί και ξεχωριστά με καθέναν από τους υπΕξ καθώς και με τους προέδρους του Καζακστάν, Kassym-Jomart Tokayev και του Ουζμπεκιστάν, Shavkat Mirziyoyev, προειδοποιώντας τις πέντε χώρες «να μην εξαρτώνται υπερβολικά από την Κίνα, επικρίνοντας τις επιχειρηματικές και δανειοδοτικές πρακτικές της»

2021

Οι κυβερνήσεις ΗΠΑ-Καζακστάν-Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωσαν τη δημιουργία της Επενδυτικής Συνεργασίας Κεντρικής Ασίας (Central Asia Investment Partnership) που θα εφαρμοστεί μέσω της C5+1.

Η US International Development Finance Corporation, το Astana International Financial Centre και το Υπουργείο Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου του Ουζμπεκιστάν, σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια «για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη με πυλώνα τον ιδιωτικό τομέα και να αυξήσουν την οικονομική συνδεσιμότητα εντός».

Μετάβαση στο περιεχόμενο