Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συνεχίζουν να καίνε διάσπαρτες εστίες στις Κεχριές Κορινθίας

Χωρίς ενιαίο ενεργό μέτωπο, αλλά με πολλές διάσπαρτες εστίες σε μεγάλη περίμετρο και διαρκείς αναζωπυρώσεις λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν και σήμερα στην περιοχή, συνεχίζεται να μαίνεται η μάχη με τις φλόγες στις Κεχριές Κορινθίας.

Αυτό που επιδιώκουν από νωρίς το πρωί οι 236 πυροσβέστες με τα 54 οχήματα, οι 15 ομάδες πεζοπόρων καθώς επίσης τα έξι ελικόπτερα, τα τέσσερα αεροπλάνα και οι εθελοντές είναι να ελέγξουν τις διάσπαρτες εστίες που βρίσκονται στην περιοχή και οι οποίες, με τη βοήθεια του αέρα (που ολοένα και αυξάνεται όσο περνάει η ώρα), συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στα χωριά και οικισμούς που εκκενώθηκαν από χθες, σήμερα προστέθηκε ο οικισμός Ντράσσα, κοντά στο Γαλατάκι, που εκκενώθηκε προληπτικά, ενώ τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι εκκενώθηκε και το χωριό Αλαμάνο. Επίσης, η Πυροσβεστική εισηγήθηκε να εκκενωθεί η μονή Αγίου Θεράποντος στο Γαλατάκι.

Τα κύρια πύρινα σημεία είναι δύο, η περιοχή στο Γαλατάκι και η ευρύτερη περιοχή στον Άγιο Ιωάννη, ωστόσο οι εναλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου, δίνει αναζωπυρώσεις και σε άλλα σημεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχουν ζημιές σε σπίτια στα όρια των οικισμών. Μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί επίσης αγροτικές εκτάσεις, ελαιόδεντρα, κ.ά.
Τεράστια είναι η καταστροφή στο παρθένο πευκοδάσος της περιοχής, το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες.
ℹ️  Στα σημεία επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις 6 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Σημειώνεται ότι και σήμερα από νωρίς το πρωί στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται κλιμάκια του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πελοποννήσου, αποτελούμενα από την Κική Νανοπούλου, Γραμματέα της ΤΕ Κορινθίας του Κόμματος και τον Γιάννη Κελάρη, περιφερειακό σύμβουλο.

«Η κατάσταση δεν ελέγχεται»

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος «η κατάσταση με την φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη»…, «έχω ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση και την περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρύξουν τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
Επίσης, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Βασίλης Νανόπουλος, «παρ’ ότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται».

ℹ️  Τέλος, σύμφωνα με ενημέρωση από την πυροσβεστική, το απόγευμα της Πέμπτης, η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε δασική έκταση στη Φιγαλεία Ηλείας τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.


Πηγή φωτο Eurokinissi