Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συνθήκες καύσωνα και σήμερα με έντονο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα

Συνθήκες καύσωνα με μέγιστες θερμοκρασίες στους 42-44 βαθμούς Κελσίου και έντονο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα, προβλέπεται και για σήμερα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, σήμερα το Σάββατο 31 Ιουλίου σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει καύσωνας, ενώ υψηλές θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 40-42 βαθμούς, στην Ήπειρο από 19 έως 42-43, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 41, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και στα πελάγη από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 41-42 βαθμούς.

Και στη Θεσσαλονίκη αναμένονται συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 28 έως 40 βαθμούς.

Ευχολόγια και ατομική ευθύνη από την κυβέρνηση

Ωστόσο, την ώρα που η χώρα «βράζει» από τις υψηλές θερμοκρασίες, η κυβέρνηση αναλώνεται σε συστάσεις «αυτοπροστασίας». Ειδικότερα αντί ενός συνολικού πακέτου μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που απαιτείται, η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στην Πολιτική Προστασία, αντιμετωπίζει το πολυήμερο κύμα καύσωνα με συστάσεις, ευχολόγια και κυρίως την επικίνδυνη λογική της «ατομικής ευθύνης», αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζόμενους, τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Ενώ, σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων, η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας περιορίζεται σε συστάσεις και ευχολόγια.

Επισημαίνεται ότι το ΚΚΕ απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα. «Τα μέτρα αυτά είναι ακόμη πιο επιτακτικά από τη στιγμή που το κύμα καύσωνα συμπίπτει μ’ ένα νέο επικίνδυνο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας», όπως σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος.

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής