Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συνομιλώντας με τα εγγόνια μας

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΤΖΑΝΗΣ

Ο Κώστας Τζατζάνης είναι παλιός μας γνώριμος μαχόμενος κομμουνιστής, συνδικαλιστής (ξεκίνησε από την Αντιδικτατορική ΕΦΕΕ), επαγγελματικά αρχιτέκτοναςπολεοδόμος, δόκτορας Γεωγραφίας –συνταξιούχος πλέον, ειδικός επιστήμονας την περίοδο 75-76, με βαθμό εντεταλμένου υφηγητή στο ΕΜΠ κλπ.
Συμμετείχε ανελλιπώς στο Μαζικό Κίνημα και στην τοπική διοίκηση (για πέντε θητείες Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, το 2002 υποψήφιος Δήμαρχος, Νομαρχιακός Σύμβουλος, και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Περιφέρειας Αττικής, μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ για μια 5ετία κλπ).
Έχει γράψει πληθώρα άρθρων για την Πολεοδομία και το Περιβάλλον και έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις ή σαν μέλος οργανωτικών επιτροπών σε πολλά συνέδρια και ημερίδες, επίσης πολιτικά άρθρα και σχόλια, κυρίως στον Ριζοσπάστη.

Και συγγραφέας!

Ο Τζόνι ξύπνησε«Ο Τζονι ξύπνησε» είναι το τρίτο βιβλίο του, μετά το «Είμαι κομμουνιστής» (1992 εκδ. Ερμείας) και τον «Οχτώβρη» … (2016 εκδ. Δίαυλος).
Φανταστική λογοτεχνία; Βέβηλη σάτιρα; Πολιτικό μανιφέστο; Στο επίκεντρό του η μελλοντική κομμουνιστική επανάσταση όπως τη φαντάζεται ο συγγραφέας και περιγράφεται μέσα από σποραδικές ιστορίες, από τα πρώτα βήματα της οργάνωσής της έως την τελική επικράτησή της.
– Γιατί ανατράπηκε ο Υπαρκτός Σοσιαλισμός του 20ού αιώνα;
– Πώς οργανώνεται πρακτικά και θεωρητικά η καινούργια επανάσταση για να έχει μέλλον;
– Πώς θα υπερνικηθούν οι ανυπέρβλητες δυσκολίες, όπως παρουσιάζονται σήμερα;

Και τώρα να οι «Συνομιλίες με τον εγγονό μου»: αφού είχα τελειώσει τον «Οκτώβρη», έγραψα τούτο το βιβλιαράκι, το 2008, για ν΄ απευθυνθώ στον 7χρονο εγγονό μου, εντυπωσιάζοντάς τον που θα του το κουβάλαγα ωραίο τυπωμένο. Το ΄φτιαξα ερασιτεχνικά και το πήγα σε εκδοτικούς οίκους. Έτρεχα από δω, έτρεχα από κει, το κρατάγανε λίγες μέρες, άλλοι μου το γυρνάγανε, άλλοι δεν μου το γυρνάγανε, όλοι τελικά «όχι» μου έλεγαν …το παράτησα κι εγώ.
Και το είδα μια μέρα τώρα τελευταία, πάνω στο γραφείο και μετά έμαθα πως το ΄χε διαβάσει ο εγγονός μου, παραπάνω από μια φορά, όπως μου είπε.
Αυτό μ΄ έκανε να το ξαναπιάσω και να το επικαιροποιήσω, λαβαίνοντας υπ΄ όψη τη σημερνή κατάσταση: Πρόσθεσα μεγάλο κομμάτι που απευθύνεται στον 17χρονο πια εγγονό μου. Δεν ξέρω τι απήχηση θα ΄χει. Μου φτάνει που το διάβασε τώρα ο εγγονός μου.

Συνομιλίες με τον έγγονό μου πρόσκληση του εκδότη

Την Κυριακή 24 Οκτώβρη  στις 7:00 μ.μ. πραγματοποιείται εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Κώστα Τζατζάνη «Συνομιλίες με τον εγγονό μου», από τις εκδόσεις «Κομνηνός», στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδομών, Πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος.

  • Νίκος Μαρκάτος, πρ. πρύτανης ΕΜΠ
  • Θωμάς Χόνδρος, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
  • ο εκδότης και ο συγγραφεας

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με την ανάγνωση αποσπασμάτων από την ηθοποιό Γωγώ Καποπούλου και με μουσικές παρεμβάσεις της Κατερίνας Μπασματζόγλου στο αρμόνιο και της Φωτεινής Πατρού στο τραγούδι.

Το “Ατέχνως” εύχεται καλοτάξιδο

«Μα είσαι με τα καλά σου, περιμένεις να διαβάσει κόσμος που δεν είναι δικός σας, ΚΚΕ, την, ας πούμε πως ήταν καλή, απλοποιημένη παρουσίαση των μαρξιστικών ιδεών σας;

Ναι ! σ΄ αυτόν το κόσμο κυρίως απευθύνομαι:
Σ΄ εσάς που ΄σαστε μακριά από την ιδεολογία μας, απ΄ τη μαρξιστική θεώρηση των πραγμάτων, από την «ανερμάτιστη» αισιοδοξία μου πως έτσι κι αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη, εσείς που με χαρά μου συγχρωτίζομαι, κουβεντιάζω, καλαμπουρίζω καθημερνά μαζί σας, που μου είναι ευχάριστο να ακούω τις απόψεις σας και να προσπαθώ, συντρίβοντας την πριμοδοτούμενη περιχαράκωση, να κατανοώ αυτά που μου λέτε, να προσπαθώ να με κατανοήσετε σ΄ αυτά τα απλά, όπως τα νομίζω, που σας λέω.

Περισσότερα

PDF Logo

Κώστας_Τζατζάνης ”Συνομιλίες-με-τον έγγονό μου”