Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συντάξεις: Η ανωτερότητα της ΕΣΣΔ έναντι της Ρωσίας, της Ελλάδας κι όλου του καπιταλιστικού κόσμου

Άλλη μια επιβεβαίωση της ανωτερότητας του σοσιαλισμού στην πρώην ΕΣΣΔ το γεγονός ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (για τους άνδρες 60 και για τις γυναίκες 55) διατηρούνταν από τα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, και συγκεκριμένα το 1930, έως σήμερα στη Ρωσία . Η σημερινή αστική κυβέρνηση, όμως, υπηρετώντας τις ανάγκες του κεφαλαίου, χτες ψήφισε νόμο με τον οποίο τα ανεβάζει σε 65 και 63 αντίστοιχα.

Αυτό δηλαδή που ήταν εφικτό το 1930, σήμερα, το 2018, θεωρείται «ασύμφορο» και η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης …δικαιολογείται είτε από το «προσδόκιμο ζωής», είτε από «τη βιωσιμότητα των Ταμείων», είτε από την «υλοποίηση του προϋπολογισμού», όπως και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι στην ΕΣΣΔ υπήρχε εργατικό κράτος που βελτίωνε τη ζωή των εργατών, ενώ στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία κριτήριο είναι τα κέρδη του κεφαλαίου, από το ξεζούμισμα των παραγωγών όλου του κοινωνικού πλούτου.

Σημειώνεται ότι στο συνταξιοδοτικό σύστημα που θεμελιώθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης, τα όρια συνταξιοδότησης ήταν τα 60 χρόνια για τους άντρες και τα 55 για τις γυναίκες, ενώ προβλέπονταν μειωμένα όρια (50-55 για τους άντρες και 45-50 για τις γυναίκες) για όσους εργάζονταν σε επαγγέλματα αυξημένου κινδύνου, ή κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες.

Άπιαστο όνειρο πλέον αυτό και για τους Ρώσους, και για τους Έλληνες και για τον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο, όπου οι εργαζόμενοι πετιούνται, κυριολεκτικά, στα σκουπίδια ως στυμμένη λεμονόκουπα.

Η μόνη προοπτική, να πάρουμε στα χέρια μας τα κλειδιά της οικονομίας.

Ατέχνως

Θέλετε να μιλήσουμε για τον Σοσιαλισμό;