Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συνταξιούχοι: Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί στα χρόνια των μνημονίων και συνεχίζουν να παρακρατούνται στη μεταμνημονιακή περίοδο

Την απόφασή τους να παραμείνουν όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα διεκδικώντας όσα τους έχουν αφαιρεθεί απ’ τις κυβερνήσεις των μνημονίων και συνεχίζουν να παρακρατούν στη «μεταμνημονιακή περίοδο» σηματοδότησε η συνάντηση αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των εννέα συνεργαζόμενων πανελλαδικά συνταξιουχικών οργανώσεων στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την Έφη Αχτσιόγλου και Τάσο Πετρόπουλο, υπουργό και υφυπουργό Εργασίας αντίστοιχα.

Η συνάντηση, που εκκρεμούσε απ’ τις 15.12.2018, έγινε το μεσημέρι της 30.3.2019 και συζητήθηκαν τα ζητήματα που έχει θέσει η ΣΕΑ με τα υπομνήματά της τόσο στον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και στα αρμόδια και συναρμόδια υπουργεία. Στην αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συμμετείχαν οι: Δήμος Κουμπούρης και Μανώλης Ραλλάκης, πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, αντίστοιχα. Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Χρήστος Μπουρδούκhς και Ερμόλαος Λινάρδος, πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), αντίστοιχα. Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΟΑΕΕ. Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ. Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, Αθανασία Χριστοπούλου, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων και Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ομοτίμων Μηχανικών του ΤΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Π. Τάτσης στη συνάντηση έθεσε το θέμα της χορήγησης αναλογικής σύνταξης στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν πάρει σύνταξη λόγω χρεών παρότι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Γαι το θέμα αυτό η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι στη ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία με μέχρι και 120 δόσεις θα γίνει κούρεμα των οφειλών μέχρι και 65% και των προσαυξήσεων μέχρι και 85%. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την υπουργό, τα συνολικά χρέη θα πέσουν κάτω από 20.000 ευρώ και οι οφειλέτες θα μπορέσουν να μπούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ο Π. Τάτσης ζήτησε να υπαχθούν στη ρύθμιση με τις 120 δόσεις και οι οφειλέτες με χρέη μέχρι 50.000 ευρώ οι οποίοι μπήκαν στη ρύθμιση του νόμου 4331/2015 απ’ τις 2.7.2015. Με εκείνη τη ρύθμιση χρέη κατάληξαν να παίρνουν σύνταξη 80 και 100 ευρώ που δεν φτάνουν να ζήσουν.

Ερωτηθείσα απ’ το «Συνταξιούχο του ΟΑΕΕ» για θέμα αυτό μετά τη συνάντηση, η Έφη Αχτσιόγλου απάντησε: «Ειδικότερα ζητήματα θα μπορέσουμε να τα αποσαφηνίσουμε απ’ το υπουργείο Εργασίας όταν καταθέσουμε και το νομοσχέδιο».

Ακόμα ο Π. Τάτσης στη συνάντηση έθεσε το θέμα των κονδυλίων για τον κοινωνικό τουρισμό που εισπράττονται απ’ τους συνταξιούχους απ΄το 2010 και σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 28 εκ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός υπέδειξες στους υπουργούς να δοθεί λύση.

Τέλος ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα να επιβαρύνονται οι συνταξιούχοι οικονομικά για τις εξετάσεις οδήγησης, οι οποίες ορθώς χρειάζονται.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, σε δηλώσεις που έκανε εκ μέρους της αντιπροσωπείας της ΣΕΑ, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι δυνατό, οργανωμένο, στεκόμαστε όρθιοι επειδή αγωνιζόμαστε. Ο,τι θετικό πετύχαμε, είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας, όπως η μη εφαρμογή της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, η επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων από τις συντάξεις και άλλα.

Ενημερώνοντας για τις απαντήσεις που δόθηκαν στα αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων, ο Δ. Κουμπούρης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει άμεσα τροπολογία για τις συντάξεις χηρείας, με την οποία θα καταργούνται τα ηλικιακά όρια που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου και θα επαναφέρεται ο υπολογισμός της σύνταξης χηρείας στο 70% της σύνταξης του θανόντα (αντί του 50% που προβλέπει ο νόμος – λαιμητόμος).

Αναφορικά με το πάγιο αίτημα του συνταξιουχικού κινήματος για τους 80.000 αυτοαπασχολούμενους που έχουν συμπληρώσει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, ωστόσο δεν λαμβάνουν σύνταξη λόγω των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα κατατεθεί άμεσα η ρύθμιση για τις 120 δόσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση την οποία οι εν λόγω δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους, με παρακράτηση ενός ποσού για τις οφειλές τους.

Σε σχέση με τη διεκδίκηση των συνταξιούχων για άμεση επαναφορά του δώρου Πάσχα στις συντάξεις, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στο αόριστο μέλλον μετά τις εκλογές, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση μελετά κινήσεις που ενδέχεται να γίνουν από το 2020. Τη στιγμή που η ανέξοδη αυτή αναφορά αποτελεί από μόνη της ένα προεκλογικό εργαλείο, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει κάποιο επίδομα πριν τον Μάη, για να μην κατηγορηθεί για προεκλογικές παροχές.

Με αντίστοιχο αόριστο τρόπο απάντησε ο πρωθυπουργός και στο αίτημα να μην εφαρμοστεί η νέα περικοπή στο αφορολόγητο που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα να αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να το εφαρμόσει, χωρίς ωστόσο να ψηφίζει άμεσα την κατάργηση του σχετικού μέτρου.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, απέρριψε το αίτημα των συνταξιουχικών οργανώσεων για καταβολή όλων των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, με πολιτική απόφαση, επικαλούμενος για ακόμα μια φορά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, αναφέροντας ότι μια τέτοια κίνηση θα «στοίχιζε» πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο. Συμπληρώνοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, παρέπεμψε και αυτή αόριστα σε κινήσεις στο μέλλον, με βάση τον εκάστοτε «δημοσιονομικό χώρο», ο οποίος ωστόσο σε κάθε περίπτωση προκύπτει από το εντεινόμενο ξεζούμισμα των εργαζομένων και του λαού για τα ματωμένα «πλεονάσματα» και το πιάσιμο των στόχων του κεφαλαίου.

Απαντώντας οι συνταξιούχοι τόνισαν ότι τα όσα διεκδικούν, δεν «στοιχίζουν», αλλά προκύπτουν από τις κρατήσεις που πλήρωναν οι σημερινοί συνταξιούχοι όλα τα χρόνια που ήταν εργαζόμενοι, ξεκαθάρισαν ότι διεκδικούν όλα όσα τους έχουν αφαιρεθεί. Αντίστοιχα, σχολιάζοντας τους συνολικότερους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, τόνισαν ότι αφού η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια», πρέπει άμεσα να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του συνταξιουχικού κινήματος.

Πηγές: posoae.gr / 902/gr