Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συντριπτικό αίτημα κατά του αποκλεισμού – Την 1η του Νοέμβρη στη Γ.Σ. του ΟΗΕ το ψήφισμα της Κούβας κατά των ΗΠΑ

Την 1η του Νοέμβρη θα τεθεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για ακόμη μια χρονιά, το ψήφισμα για άρση του απάνθρωπου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν για δεκαετίες οι ΗΠΑ ενάντια στον κουβανικό λαό. Για 26η φορά η συντριπτική πλειοψηφία των μελών των ΗΕ αναμένεται να απαιτήσουν την άρση του εγκληματικού αποκλεισμού, ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το ψήφισμα με τίτλο «Αναγκαιότητα για τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα» τις προηγούμενες 25 φορές εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Κάθε χρόνο από το 1992 η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ τάσσεται υπέρ του κουβανικού ψηφίσματος.

Το 1992 59 χώρες είχαν υπερψηφίσει την άρση του αποκλεισμού, 3 είχαν ταχθεί κατά και 71 απείχαν. Σταδιακά και οι στενοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον αναγκάστηκαν (λόγω και του εξωεδαφικού χαρακτήρα του αποκλεισμού) να στηρίξουν το ψήφισμα. Μόνη εξαίρεση το Ισραήλ. Το 2015 καταψήφισαν μόνο ΗΠΑ και Ισραήλ, με τα υπόλοιπα 191 μέλη του ΟΗΕ να απαιτούν την άρση του αποκλεισμού, παρά το ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να «κωφεύει». Και πέρσι 191 κράτη απαίτησαν την άρση του αποκλεισμού με ΗΠΑ και Ισραήλ να μετακινούνται κυνικά σε αποχή, κάτι που δεν αναμένεται να επαναληφθεί φέτος.

Στα 822.280.000.000 δολάρια οι ζημιές του αποκλεισμού

Η Κούβα δημοσιοποίησε πρόσφατα τη φετινή έκθεσή της για τον αποκλεισμό που θα κατατεθεί ως ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το κουβανικό πρακτορείο Prensa Latina, oι ζημιές που έχει προκαλέσει στον κουβανικό λαό η επιβολή του αποκλεισμού εδώ και έξι δεκαετίες ανέρχονται σε 822.280.000.000 δολάρια, σε σημερινές τιμές, λαμβάνοντας υπόψιν την υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου ως προς την τιμή του χρυσού.

Σχεδόν 60 χρόνια από την επιβολή του αποκλεισμού αυτός ενισχύεται, παράλληλα με τις προκλήσεις της Ουάσινγκτον στις διμερείς σχέσεις, σημειώνεται στην έκθεση για το 2017. Πέρσι σημειωνόταν στην έκθεση ότι το ίδιο γινόταν και επί Μπαράκ Ομπάμα, παρά την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Στη φετινή έκθεση υπάρχουν αναλυτικά και εκτενή στοιχεία για τα όσα υποφέρει ο κουβανικός λαός ελέω του αποκλεισμού. Για την περίοδο από τον Απρίλη του 2016 μέχρι τον Ιούνη του 2017, οι πραγματικές ζημιές στην Κούβα από τον αποκλεισμό εκτιμούνται στα 4.305.400.000 δολάρια.

Ο κουβανικός λαός δεν κάνει πίσω

Παιδεία, υγεία, αθλητισμός, πολιτισμός, βιομηχανία, τουρισμός, τρόφιμα, συγκοινωνίες, επικοινωνίες και τεχνολογία συνεχίζουν να είναι στους τομείς που επηρεάζονται βαριά από τον αποκλεισμό.

Παράλληλα η 49σέλιδη έκθεση (ολόκληρη στην ιστοσελίδα www.cubavsbloqueo.cu) αναδεικνύει την εξωεδαφική φύση του αποκλεισμού που παραβιάζει τα δικαιώματα και τρίτων χωρών σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

Όπως σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα στην έκθεση, οι πρόσφατες εξαγγελίες του Ντ. Τραμπ κατά του κουβανικού λαού είναι το τελευταίο παράδειγμα κλιμάκωσης της επιθετικότητας των ΗΠΑ ενάντια στο νησί.

Μετά από 57 χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών υπονόμευσης της κυριαρχίας του κουβανικού λαού και της επιλογής του να υπερασπίζεται την Επανάστασή του και τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού που κατακτήθηκαν παρά τον αποκλεισμό, η έκθεση της Αβάνας υπογραμμίζει ότι ο αποκλεισμός παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εφαρμογή των εθνικών κοινωνικών προγραμμάτων της κυβέρνησης, για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κουβανικού λαού και για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Πηγή: Χαραυγή