Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΣΥΡΙΑ: Στη Ρωσία η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου

Το κοινοβούλιο της Συρίας ενέκρινε συμβόλαια για την εκμετάλλευση του πετρελαίου της χώρας από δύο ρωσικές εταιρείες. Το κρατικό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι οι συμφωνίες θα καλύπτουν την έρευνα και την παραγωγή σε τρία πεδία, ανάμεσά τους μία πετρελαιοπηγή στη βορειοανατολική Συρία και ένα πεδίο φυσικού αερίου βόρεια της Δαμασκού.

Σύμφωνα με το ίδιο, τα συμβόλαια που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο χθες Δευτέρα είχαν υπογραφεί νωρίτερα φέτος από δύο ρωσικές εταιρείες, τη «Mercury LLC» και τη «Velada LLC».

Από τη συνάντηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ με τον Ρώσο αντιπρόεδρο Γιούρι Μπορίσοφ (πηγή: SANA)

Ο Σύρος υπουργός Πετρελαίου Άλι Γάνεμ επισήμανε ότι τα συμβόλαια που υπεγράφησαν με τις δύο εταιρείες αυτές εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης «απέναντι στις φιλικές χώρες που στήριξαν τη Συρία, με πρώτες τη Ρωσία και το Ιράν».

Η Συρία παρήγαγε περίπου 380.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως πριν τον πόλεμο. Οι πετρελαιοπηγές βρίσκονταν κυρίως στα χέρια των Κούρδων που είχαν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα της Συρίας από το «Ισλαμικό Κράτος» με τη «βοήθεια» των ΗΠΑ. Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα του απέσυρε τα στρατεύματά της από τη Συρία, μικρός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών θα παραμείνει στη χώρα «όπου υπάρχει πετρέλαιο».

Από την πλευρά του ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ, σε συνέντευξή του στο κινεζικό τηλεοπτικό κανάλι «Phoenix TV», κατήγγειλε την κλοπή του συριακού πετρελαίου που παράγεται σε πετρελαιοπηγές που έχει καταλάβει ο αμερικανικός στρατός και την πώλησή του στην Τουρκία. «Το τουρκικό καθεστώς παίζει άμεσο ρόλο στην πώληση του πετρελαίου, όπως έκανε προηγουμένως με το “Μέτωπο Νούσρα” και αργότερα με το “Ισλαμικό Κράτος”», κατήγγειλε.

Έκκληση – προς άγνωστη κατεύθυνση – προκειμένου να «εκμεταλλευτούμε όλοι μαζί το πετρέλαιο» που βρίσκεται στην «ασφαλή ζώνη» της βόρειας Συρίας, απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από το βήμα του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση, το οποίο διεξάγεται στη Γενεύη, ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας υπενθύμισε ότι η Άγκυρα έχει δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Η Μόσχα θα εκσυγχρονίσει λιμάνια και σιδηρόδρομο

Εξάλλου η Ρωσία σκοπεύει να επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Ταρτούς στη Συρία, το οποίο μισθώνει, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ. «Η ρωσική πλευρά σκοπεύει να (…) ανοικοδομήσει ένα νέο εμπορικό λιμάνι. Η επένδυση σχεδιάζεται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στα 500 εκατ. δολάρια», επισήμανε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Συρία.

Η Μόσχα σκοπεύει όχι μόνο να εκσυγχρονίσει το λιμάνι, αλλά και να αποκαταστήσει κάποια τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέουν τη Συρία με το Ιράκ και να το επεκτείνει προκειμένου να δημιουργήσει έναν εμπορικό διάδρομο μεταξύ της Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου, εξήγησε ο Μπορίσοφ.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Sputnik»)