Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Συριζα – Αλ. Τσίπρας: Εδώ τα καλά ραδίκια…

Τη σαφέστατη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων επιχείρησε να την κρύψει πίσω από ισχυρισμούς ότι όλοι θα βγουν κερδισμένοι λέγοντας ότι «οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να νιώσουν ξανά ασφάλεια σε αυτό τον τόπο» και πως «στο δικό μας όραμα, η οικονομία είναι ο πλούτος που παράγεται με τρόπο βιώσιμο και κατανέμεται με τρόπο δίκαιο», παραβλέποντας το γεγονός ότι ο πλούτος παράγεται μόνο από τους εργαζόμενους που φυσικά δεν τον απολαμβάνουν.

Σε μια μάλλον ανιαρή και χωρίς κάτι το καινούργιο συζήτηση 2.30 ωρών στην ΕΡΤ, όπου ένας έλυνε κι ο άλλος έδενε ο Αλέξης ισχυρίστηκε πάνω από μια φορά «Χωρίς ελάφρυνση των βαρών, ούτε οι επιχειρήσεις θα επιβιώσουν, ούτε τα χρέη θα αποπληρωθούν», δίνοντας το στίγμα του σχεδίου και υποσχόμενος ζεστό χρήμα υποστηρίζοντας πως «χωρίς ώθηση ρευστότητας, η οικονομία δεν θα ξαναπάρει μπρος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας με σαφέστατη την πρόθεση να καταδείξει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να εγγυηθεί την επανεκκίνηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων μίλησε για «σχέδιο τολμηρών παρεμβάσεων» που περιλαμβάνει μέτρα για χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες και δανειοδότηση με κερδισμένες τις μεγάλες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά για τα χρέη προς το δημόσιο τα μέτρα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα και σε «επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, με προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας για τουλάχιστον 1 έτος». Προβλέπεται «η διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής θα αφορά: Φόρο εισοδήματος, Τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ Ασφαλιστικές εισφορές και Εισφορά αλληλεγγύης». Το «κριτήριο για το ποσοστό της μείωσης της βασικής οφειλής θα είναι το ποσοστό απώλειας εισοδήματος την περίοδο της κρίσης για τα νοικοκυριά και το ποσοστό μείωσης του τζίρου για τις επιχειρήσεις». Για τα χρέη προς τις τράπεζες προτείνεται, μεταξύ άλλων, «αναστολή πληρωμών» και «περίοδος χάριτος για ρυθμισμένες οφειλές».

Τσίπρας επανεκκίνηση Tsipras relaoded

Το σχέδιο «ρευστότητας» του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πρόγραμμα κρατικής δανειοδότησης, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα κλπ. μέτρα που έτσι ή αλλιώς προχωράει και η κυβέρνηση με κυρίως πιάτο την «ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού, από τις συστημικές τράπεζες, μέσα από ένα πρόγραμμα εγγυήσεων με υψηλό ποσοστό δημόσιας κάλυψης έως 90% κάθε δανείου – χωρίς όριο ανώτατου ποσοστού κάλυψης».

Ο 3ος άξονας του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νέο «πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους» …ουδέν νεώτερον –μια από τα ίδια, ενώ για τις επιχειρήσεις προβλέπει: «Το πλαίσιο ρύθμισης για τις επιχειρήσεις, με τον πτωχευτικό κώδικα ως ίσχυε πριν την κατάργησή του, με απαραίτητες βελτιώσεις και με την πραγματική έννοια της δεύτερης ευκαιρίας».

Για την κατοικία χωρίς να αναφέρεται στο σύνολο της πρώτης κατοικίας ενώ η «προστασία» δεν είναι σαφής όπως και τα κριτήρια, «εισάγει εξωδικαστικό ηλεκτρονικό στάδιο και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Ανέφερε τέλος πως, «για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων».
Να θυμίσουμε ότι -ειδικά στο θέμα της πρώτης κατοικίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες καθώς έφτασε στο σημείο να ψηφίσει ιδιώνυμο για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Με πληροφορίες από Euronews & 902.gr –
Tα κυριότερα σημεία, αναπαράχθηκαν καταπώς βολεύει το σύστημα και από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ κλπ