Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΣΥΡΙΖΑ: «Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» στο θέμα της Κούβας…

Στη λογική του «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» αποφάσισε, για άλλη μια φορά, να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της ωμής ιμπεριαλιστικής προβοκάτσιας στην Κούβα.

Τρεις μέρες μετά τα γεγονότα που οργάνωσαν ΗΠΑ και αντεπαναστάτες μισθοφόροι με σκοπό να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στο νησί, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε με μια ανακοίνωση η οποία ωστόσο αποφεύγει να ονοματίσει τους πραγματικούς ενόχους, εκφράζοντας μια γλυκανάλατη «αλληλεγγύη» και «στήριξη» προς τον Κουβανικό λαό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο εκείνο της ανακοίνωσης που αναφέρει: «Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες κουβανών πολιτών αντανακλούν υπαρκτά προβλήματα και πρέπει να αντιμετωπιστούν με σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης και χωρίς την προσφυγή στη βία».

Ωστόσο, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται στο ποιοί είναι υπεύθυνοι για τα «υπαρκτά προβλήματα» (ποιός ευθύνεται γι’ αυτά; τι ρόλο παίζει ο αποκλεισμός των ΗΠΑ;), ενώ οι επικλήσεις στον «σεβασμό στην ελευθερίας της έκφρασης» και στην αποφυγή «προσφυγής στη βία» μόνο ως ωμή υποκρισία μπορούν να εκληφθούν, θυμίζοντας ανάλογες απαράδεκτες ανακοινώσεις της Ε.Ε.

Ουσιαστικά, για άλλη μια φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τα ‘χει καλά με όλους. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Εκφράζει την «πλήρη αλληλεγγύη» του στον λαό της Κούβας και, από την άλλη, φροντίζει να μην αφήσει παραπονεμένους τους… «συμμάχους» των ΗΠΑ επαναλαμβάνοντας τις ευρωατλαντικές νουθεσίες περί «ελευθερίας της έκφρασης» και «αποφυγή βίας».

Πρόκειται για το ίδιο μοτίβο πολιτικής που εφάρμοσε και στο παρελθόν στο ζήτημα της Παλαιστίνης ο κ. Τσίπρας, όταν τη μια στιγμή έβγαινε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδηλώσεις με το παλαιστινιακό φουλάρι και την άλλη, ως πρωθυπουργός, υπέγραφε αμυντικές συμφωνίες με την κυβέρνηση Νετανιάχου…

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη του προς τον κουβανικό λαό, σε μία συγκυρία κατά την οποία δοκιμάζεται από την αλληλεπίδραση COVID και εμπάργκο, που επιτάθηκε με την επιβολή 243 επιπρόσθετων μέτρων κατά την περίοδο της πανδημίας. Ο αντίθετος στο διεθνές δίκαιο αποκλεισμός της Κούβας καταδικάσθηκε πρόσφατα από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ (184 κράτη-μέλη) κατά τη Γ.Σ. της 23ης Ιουνίου. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών μας είναι διαχρονικοί και βασίζονται σε κοινές ιστορικές εμπειρίες.

Στους φίλους της Κούβας και της επανάστασής της είναι γνωστά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρή, αλλά περήφανη αυτή χώρα της Καραϊβικής, γι’ αυτό και δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αναπτύσσουν εκστρατείες αλληλεγγύης με τον λαό της.

Βαρύτατο τίμημα πληρώνει η Κούβα, εδώ και πάνω από μισό αιώνα, από το αμερικανικό εμπορικό εμπάργκο, το οποίο συνεχίστηκε, παρά τη λήξη του ψυχρού πολέμου και την σχετικά πρόσφατη αποκατάσταση των αμερικανοκουβανικών σχέσεων.

Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες κουβανών πολιτών αντανακλούν υπαρκτά προβλήματα και πρέπει να αντιμετωπιστούν με σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης και χωρίς την προσφυγή στη βία. Την ίδια ώρα, κάθε ξένη επέμβαση για την εκμετάλλευση της κατάστασης πρέπει να αποφευχθεί και να αφεθεί ελεύθερος ο λαός της Κούβας να ακολουθήσει τον δρόμο της ανάπτυξής του, που έχει εμπνεύσει πολλούς λαούς της Λατινικής Αμερικής και έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα διεθνούς αλληλεγγύης, ακόμα και στην διάρκεια της τρέχουσας φονικής πανδημίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί τον τερματισμό του αποκλεισμού, τον σεβασμό της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Κούβας και τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών του κουβανικού λαού.

ΚΟΥΒΑ: «Ανεξαρτησία σημαίνει να είσαι στο στόμα του λύκου και να του λες “άντε γαμήσου”»