Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ Τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων… εγγυητές της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων!

Την προκλητική προσπάθεια να εμφανίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που συγκρούονται για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, όπως και τα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ (τους λόγους δηλαδή για τους οποίους οι λαοί της περιοχής μπλέκονται όλο και βαθύτερα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών), ως «εγγυητές» της ασφάλειας του λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, συνέχισαν με τις τοποθετήσεις τους τις προηγούμενες μέρες τόσο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, όσο και ο αρχηγός της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μαζί με την προσπάθεια να καλλιεργήσουν εφησυχασμό σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις.

Παραπάνω από χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του Αλ. Τσίπρα το Σάββατο στο cnn.gr. Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας συναρτάται από το μέγεθος των οικονομικών συμφερόντων που διακυβεύονται, δηλώνοντας επί λέξει:

«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Στην περιοχή υπάρχουν συμφέροντα τα οποία παίζουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο (…) Την επόμενη βδομάδα έχουμε υπογραφές σύμβασης για έρευνα και αξιοποίηση στα οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης. Οι εταιρείες, οι πολυεθνικές οι οποίες θα συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία, είναι και ευρωπαϊκές – γαλλικές και ιταλικές – και αμερικανικές. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εδώ δεν πρόκειται απλά και μόνο για μια αλληλεγγύη ηθικού χαρακτήρα (…) όταν γνωρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος ότι η TOTAL κάνει έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή και έρχεται από την άλλη πλευρά αυθαιρέτως, μονομερώς μια κρατική εταιρεία της Τουρκίας και ενδεχομένως πίσω απ’ αυτές τις κινήσεις υπάρχει και το υπονοούμενο ότι μπορεί να εμποδιστούν αυτές οι δραστηριότητες (…) έχουν οικονομικές επιπτώσεις όλα αυτά, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται ούτε η Γαλλία, ούτε καμία άλλη χώρα αυτό να το αφήσει έτσι»!
Πέραν των μονοπωλίων, ο πρωθυπουργός εναπόθεσε και στην ΕΕ ελπίδες υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, παρουσιάζοντας το ευχολόγιο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σαν «μεγάλη τομή», επειδή προαναγγέλλει «αυστηρά, στοχευμένα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «αν συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά», όπως είπε.
Στο φόντο αυτό, ευλόγησε τα γένια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς – όπως π.χ. επιβεβαιώθηκε και με τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών – «αναβάθμισε το κύρος της χώρας», ενώ φυσικά καθησύχασε ξανά το λαό λέγοντας ότι ο κίνδυνος ατυχήματος υπάρχει πάντα αλλά «δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει σχεδιασμό να προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο. Διότι, αν το έκανε αυτό, θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τη θέση της».
Ενδεικτικά και όσα είπε σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος. Ισχυρίστηκε ότι ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτος και ΕΕ «έστειλαν ένα σαφές μήνυμα υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας», έκανε λόγο για «επίτευγμα της κυπριακής και της ελληνικής διπλωματίας, αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας των τελευταίων χρόνων» και πρόσθεσε πως «η οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ και η αδειοδότηση οικοπέδων σε μεγάλες πολυεθνικές συνέβαλαν καθοριστικά».

Στοιχισμένη και η ΝΔ στη γραμμή ΝΑΤΟ – κεφαλαίου

✔️ Με τα ίδια ακριβώς λόγια και στην ίδια γραμμή, του εφησυχασμού και της ανάθεσης της διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη «Νέα Τηλεόραση Κρήτης», έλεγε: «Υπάρχει μία ένταση, δεν είναι ασυνήθιστη, μπορούμε να τη διαχειριστούμε, ψυχραιμία χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Και, βέβαια, να καταλάβουμε ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής που έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αποφάσισε με 4,5 χρόνια καθυστέρηση να προχωρήσει μαζί με την “ExxonMobil” στην εκμετάλλευση ενός οικοπέδου το οποίο βρίσκεται νότια της Κρήτης». Οτι αυτό μπορούσε να είχε γίνει εδώ και δύο χρόνια. «Δεν θα ήταν καλό για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να έχουμε έναν αμερικανικό κολοσσό αυτή τη στιγμή σε εξορυκτική δραστηριότητα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, επιμένοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν τάχα «χρήσιμο, και ενεργειακά και γεωπολιτικά».
✔️  Την ίδια ώρα, με τη σειρά του χαρακτήριζε την απόφαση – ευχολόγιο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «θετική» και «σημαντικό πρώτο βήμα», ακολουθώντας δε τις αμερικανικές «παραινέσεις» για διατήρηση «ανοικτών διαύλων» με την Αγκυρα, επαναβεβαίωσε τη βούλησή του, εφόσον εκλεγεί, να συναντηθεί με τον Ρ. Τ. Ερντογάν: «Δεν σταματάει κανείς το διάλογο, ποτέ. Θα έλεγα ότι όταν υπάρχει ένταση υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να μιλάει κανείς. Και, ναι, θα επιδιώξω με τον κ. Ερντογάν, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, να έχω μία ειλικρινή σχέση».
✔️  Παράλληλα αναγνώριζε τη σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων στα στρατηγικά προτάγματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, λέγοντας ότι «στο ζήτημα της στάσης απέναντι στην Τουρκία υπάρχει μία εθνική γραμμή (…) και θέλω να ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές», ενώ, δείχνοντας προς την προσπάθεια να στοιχηθεί ο λαός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή, έλεγε ότι «δική μου δουλειά, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, είναι να διαμορφώσω πλαίσιο συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική».

ΚΚΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

✔️  Ο λαός να μη δείξει κανέναν εφησυχασμό για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή
✔️  Παρεμβάσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Ελληνοτουρκικά και τις τουρκικές προκλήσεις σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο

Στα Ελληνοτουρκικά και στις προκλήσεις της Τουρκίας σε κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο αναφέρθηκε ο Δ. Κουτσούμπας σε μια σειρά παρεμβάσεών του χτες και το Σαββατοκύριακο. Σε δήλωσή του από τη Δαύλεια, όπου βρέθηκε για το 32ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Βοιωτίας, σημείωσε για τις εξελίξεις στην περιοχή:
«Η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο δεν γίνεται με συμμετοχή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών, στην ευρύτερη περιοχή, ούτε με τη μοιρασιά της ενεργειακής πίτας μέσα σ’ αυτούς τους οξυμένους ανταγωνισμούς, τις αντιθέσεις μεγάλων ισχυρών καπιταλιστικών δυνάμεων, όπως είναι οι Αμερικάνοι, όπως είναι η ΕΕ, όπως είναι η Ρωσία και οι άλλες δυνάμεις που συγκρούονται σε αυτήν την περιοχή.
Τελικά θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός και η νεολαία. Απ’ αυτήν την άποψη καλούμε τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε ετοιμότητα, να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Αλλο η ψυχραιμία, που είναι απαραίτητη, κι άλλο ο εφησυχασμός, που είναι επικίνδυνος και είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Οι κίνδυνοι πολεμικής εμπλοκής είναι μπροστά μας, άρα και η πολιτική που πρέπει να αναπτυχθεί από δω και πέρα και οι θέσεις των κομμάτων, το κριτήριο ψήφου και για τις 7 Ιούλη θα είναι και αυτό. Γι’ αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να ενισχύσει τη δύναμη εκείνη που μπορεί να τον κάνει τον ίδιο δυνατό, να κάνει δυνατή τη χώρα την επόμενη μέρα κι αυτό είναι το ΚΚΕ».

✔️ «Εργολαβία» ο εξωραϊσμός ΝΑΤΟ – ΕΕ

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» ότι «σαφώς και μας ανησυχεί διότι είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό το αντιμετωπίζει όπως η στρουθοκάμηλος, που βάζει το κεφάλι της στην άμμο.
Ισως και χειρότερα, με την έννοια πως πέρα από τον απαράδεκτο εφησυχασμό που καλλιεργεί, έχει αναλάβει σε κοινή “εργολαβία” με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα να πείσει πως την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας, τα σύνορα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα θα τα υπερασπιστούν δήθεν οι ξένοι “προστάτες”, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ. Η τουρκική επιθετικότητα χτυπά “κόκκινο” και το “πράσινο φως” γι’ αυτό το έχουν δώσει εδώ και καιρό με τη στάση τους αυτές οι λυκοσυμμαχίες της χώρας που αντιμετωπίζουν κι επιδιώκουν να κρατήσουν την Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ, ως στρατηγικό σύμμαχό τους».
✔️  Πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός, όπως και οι άλλοι λαοί της περιοχής, μπορεί και πρέπει να αγωνιστεί πιέζοντας την κυβέρνηση και παλεύοντας να απεγκλωβιστεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να αντιταχθεί στους απαράδεκτους συμβιβασμούς σε ζητήματα υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και στους “λεονταρισμούς”, στις κάθε λογής πολεμοκάπηλες μεθοδεύσεις. Ο λαός μας πρέπει να υποστηρίξει το δρόμο των αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλες χώρες και λαούς και στις εκλογές της 7ης Ιούλη να γυρίσει την πλάτη σε όσους για δεκαετίες τον “παραμυθιάζουν” πως μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.
Μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και αυτό το ζήτημα θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, μιας και η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας πατά στη σχέση συνεργασίας κι ανταγωνισμού με την άρχουσα τάξη της Ελλάδας, εξελίσσεται μέσα σε χοντρά παιχνίδια και συγκρούσεις ισχυρών ξένων δυνάμεων και ενεργειακών “μεγαθηρίων” για τον έλεγχο της Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων, για μερίδια αγορών και γεωπολιτικά στηρίγματα.
Μόνο απελευθερώνοντας τη χώρα απ’ αυτό το βεβαρημένο κι επικίνδυνο για το λαό πλαίσιο θα μπορέσουμε να ανασάνουμε από τον κίνδυνο του πολέμου. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολύ ισχυρό ΚΚΕ, που προτάσσει την κοινή πάλη των λαών Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, κόντρα στα συμφέροντα που οδηγούν στον πόλεμο».

✔️  Ούτε λεονταρισμοί ούτε υποχωρητικότητα

Για το ίδιο θέμα των τουρκικών αμφισβητήσεων σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, ο Δ. Κουτσούμπας είπε στον ΑΝΤ1 ότι «μας ανησυχεί ένα θερμό επεισόδιο» και ότι «μας προξενεί εντύπωση η δήλωση του πρωθυπουργού, μάλλον λεκτικό ατόπημα θα ήταν, που λέει ότι τέτοιες ωμές παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, αν ξεπεράσουν κάποια όρια, τότε θα απαντηθούν πιο δυναμικά. Το ζήτημα είναι ότι αποδέχεται ο κ. Τσίπρας τις μέχρι σήμερα παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αυτή τη διατύπωση. Θέλω να πιστεύω ότι του ξέφυγε και το είπε.
(…) Ούτε οι λεονταρισμοί ούτε οι άσκοπες κινήσεις μπορούν να συμβάλουν, αλλά ούτε και η συνεχής υποχωρητικότητα: “Κάνω δήθεν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συζητάω με την Τουρκία ή προσπαθώ λεκτικά να την πιέσω μέσω της ΕΕ”. Είδαμε και το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Στην ουσία ήταν πάλι λόγια του αέρα, τα γνωστά… Θέλει δηλαδή σ’ αυτά τα ζητήματα πάρα πολλή προσοχή».
✔️  Κατέληξε λέγοντας ότι «η μεγαλύτερη εμπλοκή μας στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, σε τέτοιους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, δεν ενισχύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Αυτοί έχουν στο μυαλό τους τα δικά τους οικονομικά, γεωπολιτικά και άλλα συμφέροντα και απ’ αυτήν τη σκοπιά κάνουν τις συμμαχίες τους. Πότε είναι με την Τουρκία, πότε λίγο “χαϊδεύουν” την Ελλάδα, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, κυρίως όμως ο στόχος τους είναι να αποσπάσουν όλες αυτές τις χώρες απ’ την “αγκαλιά” της Ρωσίας ή της Κίνας, απ’ αυτούς που είναι οι πραγματικοί ανταγωνιστές τους στο διεθνές επίπεδο, σε αυτούς τους ανταγωνισμούς των λυκοσυμμαχιών».

[πηγή]