Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΣΥΡΙΖΑ-COSCO: Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Το 2009 ο τότε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε «αποικιοκρατική» την σύμβαση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για την πώληση του ΟΛΠ στην κινέζικη πολυεθνική COSCO. Σημείωνε δε πως «η μόνη λύση είναι να ανακτήσει το Δημόσιο αυτό που του ανήκει». Έκτοτε πέρασαν χρόνια…

Το 2014, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, ο κ. Τσίπρας έγραφε στα κοινωνικά δίκτυα: «Ιδιωτικοποιούν το λιμάνι, καταλαμβάνουν τον δήμο, ελέγχουν την πόλη. Αυτό είναι το σχέδιο».

Στις 30 Ιούνη 2016, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερνε προς ψήφιση στη Βουλή την συμφωνία, ολοκληρώνοντας την πορεία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού που είχαν ξεκινήσει το 2009 οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Το νομοσχέδιο παραχώρησης του ΟΛΠ στην COSCO υπερψηφίστηκε με 223 «Ναι» και 25 «Όχι».

tsipras cosco

Μόλις λίγες μέρες μετά, μιλώντας από την Κίνα όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε: «Η επένδυση της COSCO στον Πειραιά έχει καταστήσει το λιμάνι αυτό ένα από ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια στον ευρωπαϊκό χώρο […] η ελληνική πλευρά καλωσορίζει το κινεζικό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις σε υποδομές στρατηγικού ενδιαφέροντος στον τομέα των μεταφορών» και πρόσθετε ότι τα έργα της COSCO «αναβαθμίζουν τόσο τον ρόλο του Πειραιά σε Κέντρο Συνδυασμένων Μεταφορών».

 

Της ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ακολούθησε τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων των εργαζόμενων του Οργανισμού, εντατικοποίηση της εργασιακής ζούγκλας, μέχρι και «φακέλωμα» λιμενεργατών μέσω σχετικού ερωτηματολογίου που διακίνησε η εργοδοσία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο διατήρησε την μνημονιακή ζούγκλα αποθρασύνοντας την εργοδοτική ασυδοσία, όχι μόνο επιστράτευε τα ΜΑΤ ενάντια σε εργατικές κινητοποιήσεις, αλλά φρόντισε να δημιουργήσει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο (Γενάρης 2018) ώστε, μέσω των δικαστηρίων, να βγαίνουν ευκολότερα «παράνομες» η μία απεργία μετά την άλλη.

tsipras cosco 2

Την περασμένη Δευτέρα, ο 46χρονος Δημήτρης Δαγκλής ήρθε να προστεθεί στην λίστα των θυμάτων της καθημερινής, ανελέητης και βάρβαρης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που επικρατεί στο κάτεργο της COSCO. Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα, άλλη μια «θυσία» στο βωμό του κέρδους, της ανταγωνιστικότητας και της «ανάπτυξης».

Οι ίδιοι, λοιπόν, που έχουν βαρύτατες ευθύνες για την εργασιακή κόλαση στο λιμάνι του Πειραιά, έρχονται σήμερα να παραστήσουν τους υπερασπιστές των εργαζόμενων! Την… «αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της COSCO» εξέφρασε με ανακοίνωση της η ΝΕ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης επιχείρησε να επισκεπτεί τους απεργούς νομίζοντας πως οι εργαζόμενοι έχουν μνήμη χρυσόψαρου.

Απευθύνονται στους εργάτες λες και δεν έχει μεσολαβήσει η τετραετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Παρουσιάζονται ως «αλληλέγγυοι» των εργατικών αγώνων λες και δεν ήταν οι ίδιοι που, μόλις τρια χρόνια πριν, έστελναν τα ΜΑΤ και το λιμενικό να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι.

Αναφέρονται στις συνθήκες εργασίας στα κάτεργα της COSCO, λες και δεν ήταν η κυβέρνησή τους που πανηγύριζε την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ως «τεράστια επιτυχία» και «αφετηρία ξένων επενδύσεων».

Ντρόπιασαν, κουρέλιασαν, ποδοπάτησαν την έννοια της Αριστεράς. Και συνεχίζουν απτόητοι, χωρίς ίχνος τσίπας, να αποδεικνύουν ότι είναι ότι πιο εκφυλισμένο εμφανίστηκε στις γραμμές της ταξικής πάλης τα τελευταία 40 χρόνια.

che guevara 008