Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΣΧΕΔΙΟ «ΗΡΑΚΛΗΣ» Μ. Συντυχάκης: Το νομοσχέδιο είναι ο «θάνατος» του δανειολήπτη και η «ζωή» των τραπεζών

Ένα ακόμη νομοσχέδιο που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου ψηφίζεται με …συνοπτικές διαδικασίες. Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται ως «κατεπείγον» το σχέδιο «Ηρακλής» που θα προσφέρει στις τράπεζες ένα νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων για να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι τράπεζες θα μοιραστούν πακέτο ύψους 12 δισ. ευρώ υπό μορφή κρατικών εγγυήσεων, προκειμένου να τιτλοποιήσουν και να μεταβιβάσουν σε «επενδυτές», funds και άλλα «κοράκια» προβληματικά δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ που έχουν.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης τόνισε πως το νομοσχέδιο «είναι απορριπτέο στο σύνολό του» για το Κομμουνιστικό Κόμμα. «Η επιτυχία του “Ηρακλή” είναι ο θάνατος των δανειοληπτών και η ζωή των τραπεζών», σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν μπορούν να σχεδιαστούν και τα δύο, δηλαδή η αναβάθμιση των τραπεζών και η ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών.

Όπως εξήγησε, το νομοσχέδιο συνιστά «έμμεση κρατική χρηματοδότηση, δηλαδή καραμπινάτη ανακεφαλαιοποίηση». Επιπλέον, σημείωσε πως η χρηματοδοτική κάλυψη θα αφορά τα δάνεια που είναι υψηλών εγγυήσεων, που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα αφορά στεγαστικά δάνεια που συνοδεύονται με υποθήκη. Άρα, λοιπόν, «τον λογαριασμό θα κληθεί να τον πληρώσει ο λαός», τόσο με την ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών όσο και με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για να βγουν τα σπασμένα της νέας ενίσχυσης των τραπεζών.

Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως το ΚΚΕ επαναφέρει τις προτάσεις του για λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών δανειοληπτών, οι οποίες «κινούνται στην κατεύθυνση μετάθεσης του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους».