Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σχολικές καθαρίστριες Νέας Ιωνίας: Να πληρωθούμε, χτες…

Με μία εκ των σαράντα περίπου σχολικών καθαριστριών των σχολείων της Νέας Ιωνίας  μιλήσαμε στην εκπομπή Ατέχνως στο ρ/σ της ΕΡΤopen με αφορμή το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτες για το μήνα Σεπτέμβριο, με υπόσχεση από το Δήμο ότι θα πληρωθούν στις 25 Οκτωβρίου.

Όπως μας εξήγησε η Ευγενία για τις περισσότερες ο μισθός είναι μοναδική πηγή εισοδήματος που καλύπτει τις ανάγκες μονογνεϊκών – κατά βάση – οικογενειών Μισθός που κυμαίνεται από 410 ευρώ για τις νεότερες και φτάνει στα 480 για τις παλαιότερες. Είναι όλες τους συμβασιούχες, δουλεύουν 10 μήνες το χρόνο και δύο μήνες είναι στο Ταμείο Ανεργείας του ΟΑΕΔ. Οι περισσότερες από αυτές τελεταία φορά που έπισαν χρήματα στα χέρια τους ήταν στα τέλη Σεπτέμβρη όταν και εισέπραξαν το πενιχρό επίδομα ανεργίας και αν η ημερομηνία πληρωμής είναι τελικά η 25η Οκτωβρίου, τότες θα έχουν μεσολαβήσει περίπου 60 ημέρες μέχρι να ξαναδούν χρήματα στα χέρια τους. Βρέθηκαν σε κατάσταση αδυναμίας να καλύψουν τις υποχρεώσεις του Σεπτέμβρη, μήνας που πρέπει να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των παιδιών με το άνοιγμα των σχολείων, σε αδυναμία ικανοποίησης καθημερινών ανελαστικών υποχρεώσεων (φαγητό, ανταπόκριση σε διακανονισμούς με ΔΕΗ κλπ). Και από το βήμα της εκπομπής απηύθυναν έκκληση στη δήμαρχο να αναλάβει την ευθύνη να ξεπεραστούν τα εμπόδια ει δυνατόν μέσα στη βδομάδα να πληρωθούν.

Εμπόδια αντικειμενικά, που σχετίζονται και με την αλλαγή (διαδικασία) δημοτικής αρχής αλλά που υπάρχουν εκείνες οι πρακτικές που μπορεί να δοθεί άμεσα λύση.

Εμείς να προσθέσουμε ότι κατανοούμε και θεωρούμε υπαρκτό το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής, πρέπει όμως να νιώσει τη ένταση του προβλήματος όπως το ζουν οι εργαζόμενες και να δώσει λύση. Αν σε αυτή την περίπτωση δε χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες (π.χ.  μεταφορά ποσών από άλλο κωδικό και αναμόρφωση προϋπολογισμού) που έχει η δημοτική αρχή, τότε σε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον τις χρησιμοποιήσει για άλλη περίσταση θα είναι εκτεθειμένη.