Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σχόλιο του ΚΚΕ για το διάγγελμα Μητσοτάκη

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το διάγγελμα Μητσοτάκη, αναφέρει:

«Όλες αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει, πίσω από την αποθέωση της ατομικής ευθύνης, τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις, καθώς και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι τα μεγάλα θύματα της πανδημίας.

Σήμερα, με επικοινωνιακά λόγια συμπάθειας για τους εργαζόμενους και τους υγειονομικούς, προσπαθεί να χτίσει το αφήγημα της επόμενης ημέρας, που στον πυρήνα του έχει την επιβολή στο λαό μιας «μάσκας σιωπής» για όλα αυτά που του ετοιμάζουν.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι αμείλικτη. Οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, παρά τα μπαλώματα, η ανασφάλεια, η ανεργία, η πλήρης αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, αργά ή γρήγορα, θα αποκαλύψουν την προσπάθεια να φορτωθεί από το κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις και αυτή η κρίση στους εργαζόμενους και τους λαούς».

Νέο τηλεοπτικό διάγγελμα για να στηρίξει το κυβερνητικό αφήγημα

Την χορήγηση «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» 400 ευρώ για τους 155.000 μακροχρόνια ανέργους, δηλαδή ούτε καν ψίχουλα σε σχέση με τον πακτωλό χρημάτων που δόθηκε στο κεφάλαιο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με νέο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά προετοίμασε ευθέως το έδαφος για τη λήψη νέων επώδυνων αντιλαϊκών μέτρων την «επόμενη μέρα».

«Η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης περνώντας στο «ψητό», δηλαδή τον επιμερισμό των «βαρών» της κρίσης. Φυσικά, μπροστά στις νέες θυσίες που θα απαιτηθούν από τον λαό, προέβαλε ως «ξαναζεσταμένη σούπα» και τις γνωστές αυταπάτες περί «μερίσματος» από την ανάπτυξη, όμως, οι εργαζόμενοι ακόμα περιμένουν το «μέρισμα» από τις θυσίες που έκαναν τα χρόνια της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης…

«Σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές. Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες», είπε, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι λαμβάνουν το ένα προνόμιο μετά το άλλο και χρήμα με τη σέσουλα. «Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο «πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη. Τα κρούσματα μειώνονται, όπως κι ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», αλλά «η παραμικρή επανάπαυση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα». Συνεχίζοντας, τόνισε πως «αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα, μια πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα».

Στην αρχή του τηλεοπτικού του διαγγέλματος ισχυρίστηκε πως «ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας χτίζεται, ήδη, καθώς, σε μόλις πέντε εβδομάδες, έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες», ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι υγειονομικοί.