Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σωματεία εργαζομένων: Απαράδεκτη η κατάσταση στα νοσοκομεία

Εκπρόσωποι 7 σωματείων έδωσαν χθες κοινή συνέντευξη Τύπου, υλοποιώντας μια ακόμη απόφαση της κοινής σύσκεψης 15 πρωτοβάθμιων σωματείων της Αττικής που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, προκειμένου να δυναμώσει η δράση από τα κάτω για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις απολύσεις και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου τέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

«Το 20% των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ποσοστό που θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, προκειμένου δίνοντας νέο χτύπημα στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ. Πριν μερικά χρόνια εργάζονταν 104.000 μόνιμοι στα δημόσια νοσοκομεία, σήμερα είναι λιγότεροι από 80.000. Σ’όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, το 30% των χειρουργικών τραπεζιών είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού ή/και εξοπλισμού. Δεκάδες δημόσια κρεβάτια σε ΜΕΘ, ΜΕΝ, ΜΑΦ είναι κλειστά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ευαγγελισμός, Ηλίας Σιώρας.

«Η ΝΔ είναι συνεπής με το προεκλογικό της πρόγραμμα. Θα ήταν έκπληξη αν η κυβέρνηση ανέβαζε τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία. Νοσοκομεία – ναυαρχίδες εκπέμπουν SOS, λειτουργούν χάρη στις προσπάθειες των λιγοστών, χαμηλά αμοιβόμενων, εργαζομένων, σ’ ένα συνονθύλευμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», υπογράμμισε ο Τάσος Αντωνόπουλος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Λαϊκό.

«Ζούμε το γνωστό δόγμα “νόμος, τάξη και κέρδη”. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σε συσκευασία μιας πολιτικής για τη δημόσια υγεία. Εκλεισαν νοσοκομεία, τμήματα, κλινικές, τίποτα δεν άνοιξαν. Θέλουν τα πάντα να γίνουν ανταποδοτικά. Ηδη με ρύθμιση του υπουργείου Υγείας δίνει τη δυνατότητα στους διοικητές να διαλέγουν “ό,τι έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος” εργολάβους ή ατομικές συμβάσεις», τόνισε ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικόν.

«Να μην παραδοθεί η δημόσια Υγείας στους ιδιώτες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει 7 προσλήψεις νοσηλευτών κι έχουν φύγει 17. Εχουν φύγει 9 συντονιστές διευθυντές και δεν έχει αναπληρωθεί κανείς. Η Τεχνική Υπηρεσία είναι χωρίς μηχανικό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την επίβλεψη της ασφάλειας του προσωπικού και των ασθενών», είπε ο Λευτέρης Πανάρετος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΠΙΣ.

«Τις πολιτικές επιλογές για ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στα δημόσια νοσοκομεία τις βιώνουμε καθημερινά. Στο ΚΑΤ όπου η εφημέρευση είναι καθημερινή, η υποστελέχωση είναι ακραία κι επικίνδυνη. Μόνο στη νοσηλευτική από τις 800 οργανικές θέσεις οι 300 είναι κενές. Οσο κι αν προσπαθούμε οι εργαζόμενοι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών “πέφτει”, η αναμονή για τους ασθενείς μεγαλώνει. Το 2019 αποχώρησαν 42 άτομα, εδώ και χρόνια δεν έχει προσληφθεί κανείς. Δεν έγινε ποτέ πρόσληψη γιατρού εργασίας. Στις υποδομές ό,τι βελτιωτικό γίνεται είναι κατόπιν καταγγελίας του Σωματείου ή ατυχήματος. Εργολάβοι οργιάζουν στη φύλαξη, τη σίτιση, στους υδραυλικούς, τους ηλεκτρολόγους, τους θερμαστές», ανέφερε η Βούλα Πάκου πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΑΤ.

«Το Σωτηρία “αδειάζει”. Εχουν απομείνει μόνο 8 πνευμονολογικές κλινικές. Το 50% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες, ποσοστό που μειώνεται χρόνο με το χρόνο λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Από 63 εκατομμύρια που ήταν ο προϋπολογισμός το 2010, το 2019 έφτασε στα …24 εκατ. Στο αντιφυματικό τμήματα υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι και 2 υπότροφοι που θα αποχωρήσουν τους επόμενους μήνες. Από τις 115 θέσεις ειδικευόμενων μόνο οι 34 είναι καλυμμένες. Χωρίς ειδικευμένους γιατρούς και προσωπικό τίθεται θέμα επιβίωσης για το νοσοκομείο και τα 300 στρέμματα είναι καλό φιλέτο», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Σωτηρία.

«Μόλις πατήσει το πόδι σου στο Θριάσιο φαίνεται η εξουθένωση του προσωπικού, με ανθρώπους που κάνουν τρεις νυχτερινές βάρδιες τη βδομάδα. Κενές είναι πάνω από 120 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου και 6 θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών, ενώ διατηρείται η κατάργηση δεκάδων θέσεων στην ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία», τόνισε ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Σ’ αυτό το φόντο τα 15 σωματεία συμμετέχουν αύριο στην παναττική στάση εργασίας (7π.μ.-3μ.μ.) και 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας με αιχμή τα ΒΑΕ και το Ασφαλιστικό. Το Σάββατο 30/11 συμμετοχή στα συλλαλητήρια για την Κοινωνική Ασφάλιση. Την Τετάρτη 11/12, αγωνιστική παρέμβαση στην ημερίδα του ΠΙΣ με θέμα «ΣΔΙΤ στην παροχή υπηρεσιών Υγείας».

Πηγή των προβλημάτων η στρατηγική της ΕΕ

Στο πλαίσιο της αυριανής κινητοποίησης, το ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας καλεί σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Μετρό Ευαγγελισμού.«Δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση με τις ελλείψεις προσωπικού, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τους πετσοκομμένους μισθούς και την ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας(…) Στον προϋπολογισμό για το 2020, προβλέπεται νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 37 εκατ. ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία και νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 89 εκατ. ευρώ. Aκόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση κατά 4 εκατ. ευρώ(…).

Αν και στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας έχουν “αφαιρεθεί” περισσότερο από το ισοδύναμο 4 μισθών ετησίως, τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται την αναπλήρωση των απωλειών και συνεχίζουν τη φοροληστεία.

Η εντατικοποίηση “τσακίζει κόκκαλα” και αυξάνονται συνεχώς τα εργατικά ατυχήματα και τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών αλλά τα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας μας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα και συνεχίζεται ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων ακόμη και από την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Αντί για την ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες, η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας το νόμο Κατρούγκαλου, σχεδιάζει νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, ξεκινώντας από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Ολο και περισσότεροι συνειδητοποιούμε ότι η πηγή των προβλημάτων είναι η υλοποίηση, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, της στρατηγικής της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία, η υγεία είναι “ατομική ευθύνη”, η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα, που “πουλιέται και αγοράζεται” και οι παροχές υγείας πρέπει να μειωθούν γιατί αυξάνουν το “μη μισθολογικό κόστος” και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».