Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σωματείο Εργαζομένων Ευαγγελισμού: Για τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου προς τον Ευαγγελισμό

Επιστολή στο υπουργείο Υγείας και τα κόμματα της Βουλής έστειλε το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμού σχετικά με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου προς τον Ευαγγελισμό. Ζητά να μη συναινέσουν στο να προκύψει μεγαλύτερη ΑΣΦΥΞΙΑ στο 1ο Νοσοκομείο της χώρας και να απειληθούν περαιτέρω οι όροι εργασίας, υγείας κι ασφάλειας ασθενών και εργαζομένων, μιας και από ό,τι πληροφορείται από τον Τύπο η δωρεά εξοπλισμού πάει «πακέτο» με την εκτέλεση εκτεταμένων εργασιών στο κτίριο «αδελφών» και παραχώρηση του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επισημαίνει ότι  «ο Ευαγγελισμός ΑΣΦΥΚΤΙΑ από τα πολλά κτίρια και οι λειτουργίες του έχουν ανάγκη από νέους χώρους για να γίνεται όχι απλά ανθρώπινη δουλειά αλλά καταρχήν να πληρούνται στοιχειώδεις όροι υγείας κι ασφάλειας πρώτα για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους. Αν στον Ευαγγελισμό εγκατασταθούν νέες λειτουργίες η ασφυξία θα μεγαλώσει μαζί και η απειλή για την ασφαλή περίθαλψη των αρρώστων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου προς τον Ευαγγελισμό

Πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα ότι τις επόμενες μέρες εισάγεται στη Βουλή προς κύρωση η συμφωνία του ιδρύματος Νιάρχου με την Κυβέρνηση. Έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Για οποιοδήποτε έργο ή εξοπλισμό του Νοσοκομείου, παγίως ζητάμε επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Για οποιαδήποτε δωρεά που πάει για κύρωση στη Βουλή και αφορά το Νοσοκομείο μας ζητάμε επίμονα να γνωρίζουμε τους όρους της συμφωνίας Κυβέρνησης – δωρητού. Εδώ και πολλούς μήνες ζητήσαμε από όλους τους αρμόδιους (Διοίκηση – Υγειονομική Περιφέρεια – Υπουργείο) τους όρους αυτούς και τελικά, απ’ότι φαίνεται μόνο το Υπουργείο γνωρίζει, αλλά και δεν μας ενημερώνει.

3. Ενημερωθήκαμε επίσημα από τη Διοίκηση ότι υπάρχει δωρεά 8,5 εκ. ευρώ για εξοπλισμό μόνο, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. έπειτα από σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων οργάνων του Νοσοκομείου (όπως εισηγήθηκαν σχετικά). Δεν υπήρχε κάποιος όρος για τη δωρεά αυτή εκ μέρους του ιδρύματος Νιάρχου.

4. Πληροφορούμαστε ακόμη από τον τύπο ότι η δωρεά εξοπλισμού πάει «πακέτο» με την εκτέλεση εκτεταμένων εργασιών στο κτίριο «αδελφών» και παραχώρηση του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

Αποκρύπτοντας τους όρους και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη σύμβαση πρώτα και κύρια από τους εργαζόμενους (αλλά κι απ’τη Διοίκηση του νοσοκομείου κατά πρόσφατη δήλωση των μελών του ΔΣ), αναρωτιόμαστε τελικά ποιοι και πώς αποφασίζουν; Για ποιες παραχωρήσεις; και σε βάρος ποιων;;

Κύριοι της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων ο Ευαγγελισμός ΑΣΦΥΚΤΙΑ από τα πολλά κτίρια και οι λειτουργίες του έχουν ανάγκη από νέους χώρους για να γίνεται όχι απλά ανθρώπινη δουλειά αλλά καταρχήν να πληρούνται στοιχειώδεις όροι υγείας κι ασφάλειας πρώτα για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους.

Αν στον Ευαγγελισμό εγκατασταθούν νέες λειτουργίες η ασφυξία θα μεγαλώσει μαζί και η απειλή για την ασφαλή περίθαλψη των αρρώστων. Ήδη λόγω της ανεπάρκειας ΠΦΥ, το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε ένα γιγάντιο κέντρο υγείας, τη στιγμή που είναι επιφορτισμένο να παρέχει εξειδικευμένες γ΄βάθμιες και δ΄βάθμιες υπηρεσίες υγείας.

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε:

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες – μελέτη, συντήρηση, επισκευή, εκσυχρονισμοί δικτύων και ο,τιδήποτε απαιτείται – προκειμένου το κτίριο να είναι πλήρως λειτουργικό για τις ανάγκες που προκύπτουν από το χαρακτήρα του νοσοκομείου. Ν’αποσυμφορηθούν κρίσιμες λειτουργίες επιστημονικών τμημάτων που σήμερα γίνονται σε περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους (βλ. για παράδειγμα αναμονή μεταμοσχευμένων ασθενών, και πολλά άλλα).

Υπόψιν ότι στο επίμαχο κτίριο στεγάζονται:

— Κοιτώνες νοσηλευτριών (από επαρχία)

— Διοικητικές υπηρεσίες

— Εργαστήρια (Αιμοπαθολογοανατομικό – κέντρο αναφοράς)

— Σχολή νοσηλευτών (δ.ΙΕΚ)

— Ειδικότητες νοσηλευτών

— Βιβλιοθήκη

— Μονάδα έρευνας

— Κοινωνική υπηρεσία

— Πειραματικό χειρουργείο

— Τεράστια οβίδα οξυγόνου

ΜΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΤΕ στο να προκύψει μεγαλύτερη ΑΣΦΥΞΙΑ στο 1ο Νοσοκομείο της χώρας και να απειληθούν περαιτέρω οι όροι εργασίας, υγείας κι ασφάλειας ασθενών και εργαζομένων.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΕΝΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΣΤΟΛΑΣ