Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ & ΦΟΡΕΙΣ: Διεκδικούν ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ των ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Με κεντρικά αιτήματα τον ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων, την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό της 19ης Ιούλη και την αντισεισμική θωράκισή τους, σωματεία, σύλλογοι και φορείς καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, που συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι, στη στάση μετρό «Εθνική Αμυνα» (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε).

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, σωματεία και φορείς του Μενιδίου σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους: «Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε τα χειρότερα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε κι άλλη τραγωδία σαν κι αυτή που ζήσαμε πριν από 20 χρόνια στο σεισμό της Πάρνηθας. Κουραστήκαμε να ακούμε από τους υπεύθυνους λόγια παρηγοριάς μετά από κάθε κακό. Είναι ώρα να παλέψουμε για τη ζωή και την προστασία των παιδιών μας».

Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα, «η κυβέρνηση της ΝΔ και η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να συντονίσουν τώρα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, να τις στελεχώσουν με ανθρώπινο δυναμικό, να δώσουν έκτακτη χρηματοδότηση για να λυθεί ένα σοβαρό ζήτημα, που αφορά την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των παιδιών μας».

Οι φορείς διεκδικούν:

 • Να πραγματοποιηθεί τώρα δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός της 19ης Ιούλη.
 • Να εξασφαλιστούν χρηματοδότηση και επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία της περιοχής σε μόνιμη και σταθερή βάση.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν επίσης ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης», η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αιγάλεω, ο Σύλλογος Γυναικών Πετρούπολης και ο Σύλλογος Γυναικών Ιλίου.

Σχολεία χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας!

Στο κάλεσμά του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Σωκράτης» καταγγέλλει το γεγονός ότι δύο μήνες μετά το σεισμό της 19ης Ιουλίου, μαθητές θα βρεθούν εκτός σχολικής τάξης παρά το άνοιγμα των σχολείων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Στο 6ο και 12ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θρακομακεδόνων τα μαθήματα κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Σεπτέμβρη. Στο 4ο, 8ο και 23ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ώστε να υποδεχτούν τους μαθητές.

Ο Σύλλογος αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες της δημοτικής αρχής και των κυβερνήσεων, αφού «20 χρόνια μετά τον φονικό σεισμό στην Πάρνηθα, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε για την ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση στα σχολεία της περιοχής». Και προσθέτει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει παρασχεθεί κανένα πιστοποιητικό καταλληλότητας από τους αρμόδιους φορείς για τα σχολεία του δήμου».

Τα αιτήματα της κινητοποίησης:

 • Να αποκατασταθούν άμεσα και έγκαιρα όλες οι φθορές που προκλήθηκαν.
 • Να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια.
 • Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι, και όχι μόνο οπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία.
 • Να εξασφαλιστούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση.
 • Να σταματήσει η απαράδεκτη μετακύλιση της ευθύνης των ελέγχων στους εκπαιδευτικούς.
 • Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
 • Αμεση ανέγερση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων, με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους.
 • Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζονται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή της, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

logo

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ»

🔻  Εγκληματικές οι περικοπές και η απαξίωση του αρμόδιου φορέα για τα δημόσια κτίρια 🔻 

Την ανάγκη άμεσων μέτρων αντισεισμικής θωράκισης επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤΥΠ), απαιτώντας παράλληλα «τη θεσμική κατοχύρωση των ΚΤΥΠ ως του κατεξοχήν αρμόδιου τεχνικού φορέα του κράτους για τα δημόσια κτίρια με προτεραιότητα στα σχολεία, νοσοκομεία και άλλες υποδομές Υγείας, Δικαιοσύνης κ.ά., την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση της ΚΤΥΠ με τεχνικό προσωπικό, χρηματοδότηση και έργα, τη βελτίωση της λειτουργίας του φορέα με συγκεκριμένα μέτρα και οργανόγραμμα που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την επανασύσταση του Τομέα Ελέγχων και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών».

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο αναφέρεται στη νέα σχολική χρονιά και στις μεγάλες ανάγκες για σχολική στέγη, που δεν αφορούν μόνο στην κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, αλλά και στους αναγκαίους προσεισμικούς και μετασεισμικούς ελέγχους και παρεμβάσεις στα υπάρχοντα σχολικά κτίρια, καθώς και σε πρόγραμμα σταδιακής αντικατάστασης παλιών και εν πολλοίς καταπονημένων σχολικών κτιρίων.

Υπογραμμίζει ότι πάνω από το 50% των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων είναι κτισμένα πριν από 40 έως 50 χρόνια, με παλιό ή χωρίς καθόλου αντισεισμικό κανονισμό, οι προσεισμικοί έλεγχοι έχουν σχεδόν σταματήσει εδώ και χρόνια, ενώ το κράτος δεν έχει σαφή εικόνα και έλεγχο αν έχουν γίνει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις με βάση τις εκθέσεις αυτοψιών μετασεισμικών ελέγχων ακόμα από το σεισμό του 1999!

Το Σωματείο επαναλαμβάνει ότι «είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ο δημόσιος αυτός φορέας να οδηγείται στην πλήρη αποδυνάμωση και απαξίωση και τα έργα και οι υπηρεσίες του στα επιχειρηματικά κατασκευαστικά συμφέροντα με πολλαπλάσιο κόστος και αμφίβολη ποιότητα κατασκευής (ΣΔΙΤ, αναθέσεις μελετο-κατασκευών σε ιδιωτικά γραφεία κ.ά.) είτε μέσω της αποδυναμωμένης ΚΤΥΠ, είτε μέσω του υπουργείου Υποδομών και άλλων εμπλεκόμενων υπουργείων, είτε μέσω Περιφερειών και δήμων». Σημειώνεται επίσης ότι το 65% του τεχνικού προσωπικού του φορέα έχει μεταταχθεί, ενώ οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση είναι πάνω από 50%, συνεπώς «το γεγονός ότι το σημαντικό έργο και οι υπηρεσίες που παρέχει ο φορέας συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, οφείλεται κυρίως στην αυταπάρνηση των εργαζομένων».

«Φτάσαμε στο σημείο – συνεχίζει η ανακοίνωση – να μην έχει πλέον ο φορέας ούτε καν Τμήμα Ελέγχων και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, να βγαίνουν για ελέγχους ομάδες με λειψή σύνθεση σε πολιτικούς μηχανικούς, χωρίς επαρκή οργάνωση, προετοιμασία και προτεραιότητες με βάση τις ανάγκες, ενώ τα στοιχεία και οι εκθέσεις των ελέγχων δεν αξιοποιούνται οργανωμένα και σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ αλλά αποστέλλονται στους εμπλεκόμενους δήμους και κατόπιν το κράτος “νίπτει τας χείρας του“!

✔️  Ετσι μέχρι και σήμερα δεν έχει το κράτος σαφή εικόνα ακόμα και για παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν κάνει οι δήμοι σε 100 σχολεία για τα οποία είχαμε αποστείλει εκθέσεις ότι χρειάζονται εκτεταμένες επισκευές μετά το σεισμό της Πάρνηθας!».

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η υγεία και η ασφάλεια σε δημόσια κτίρια αντιμετωπίζονται με το «ωμό επιχείρημα “αποφεύγω τους ελέγχους γιατί μετά θα πρέπει να βρω κονδύλια για τις απαραίτητες παρεμβάσεις ή και μεταστεγάσεις όπου είναι αναγκαίο”».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Νέο αίτημα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Να ενταχθεί ως θέμα συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης στα σχολεία στη σημερινή (19η) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, αλλά και αυτό της απόφασης του ΕΔΣΝΑ για νέα χωματερή στη Φυλή στην επόμενη συνεδρίαση, ζητά με αίτημά της η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οπως επισημαίνει, επειδή τα θέματα δεν εντάχθηκαν στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου:

«Ζητάμε:

 1. Να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης της 19ης συνεδρίασης το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης, λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα που έχει. Βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα ζητήματα αποκατάστασης των υλικών ζημιών που υπέστησαν πολλά σχολεία και χρήζουν επισκευών, ενώ παραμένει μεγάλος ο αριθμός των σχολικών κτιρίων που δεν έχουν ελεγχθεί στοιχειωδώς για τυχόν φθορές.
 2. Να μας διαβεβαιώσετε ότι στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα συζητηθεί ως τακτικό θέμα της ημερήσιας διάταξης η με αρ. 248/2019 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, με δεδομένα τα εξαιρετικά ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής».

Αμεσα μέτρα σε όλα τα σχολεία

Παράλληλα, με ανακοίνωση που υπογράφουν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του δήμου Αχαρνών, ζητούν να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα την άσχημη κατάσταση των σχολείων, παρουσία των Συλλόγων Εκπαιδευτικών, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και των σωματείων και φορέων της πόλης. Η ανακοίνωση στέκεται στα σοβαρά προβλήματα σχολείων της περιοχής, με εκτεταμένες ζημιές, όπως π.χ. στο 6ο – 12ο Δημοτικό, στο 8ο Δημοτικό, στο 9ο Δημοτικό και αλλού.

Σημειώνει επίσης: «Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (προηγούμενων και σημερινών), που με την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης βασικών υπηρεσιών, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών μας. Χαρακτηριστικές είναι καταγγελίες για την υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να καλύψει τις ανεβασμένες απαιτήσεις με 8μηνους εργαζόμενους.

Η δημοτική αρχή να σταματήσει να το παίζει “νέα” και “ανήξερη”, γιατί τίποτα από τα δύο δεν είναι. Βασικά στελέχη της “νέας” δημοτικής αρχής υπηρέτησαν από θέσεις αντιδημάρχων και άλλα υπεύθυνα πόστα και προηγούμενες δημοτικές αρχές και έχουν ευθύνη για το γεγονός ότι φτάσαμε έως εδώ».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί σε δράση το λαό της περιοχής, τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση η ασφάλεια των παιδιών μας δεν μπορεί να επαφίεται σε “φιλανθρωπίες” ορισμένων που επιδιώκουν να διαφημιστούν και είναι και μέρος του προβλήματος».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Θυμίζουμε πως χτες Τρίτη 10/09/2019 με την εκδήλωση που έγινε στη Μεταμόρφωση στο Συνεδριακό Κέντρο (Δηλαβέρι) ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ σε πόλεις της Αττικής που επλήγησαν από το φονικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999. Στην εκδήλωση μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενώ στη διάρκειά της οι συγκεντρωμένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των νεκρών του σεισμού πριν 20 χρόνια.

Οι εκδηλώσεις έχουν τίτλο «20 χρόνια από το σεισμό της Πάρνηθας. Επίκαιρα και αναγκαία τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας» και ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου από τα Ανω Λιόσια. Εκεί, στην κεντρική πλατεία, μπροστά στο μνημείο θυμάτων του σεισμού του 1999, στεφάνι κατέθεσε ο Κ. Παπασταύρου, που ήταν και ο ομιλητής της εκδήλωσης. Την Κυριακή, στο Μενίδι, στην κεντρική πλατεία, μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση στη Μεταμόρφωση, ο Κ. Παπασταύρου μεταξύ άλλων επισήμανε:

Ο σεισμός στην Αττική αποκάλυψε με τραγικό τρόπο τους όρους με τους οποίους επιτεύχθηκε αυτή η ανάπτυξη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάσταση που επικρατούσε στους εργασιακούς χώρους πριν αλλά και μετά το σεισμό. (…)