Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σωτ. Τσιόδρας: Τα φάρμακα δεν έπιασαν όσο έπρεπε – Μέτρα ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων για τν εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας συμμετείχε σήμερα – «κατ’ εξαίρεση» όπως είπε- ο Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ.

Ο Σωτ. Τσιόδρας εμφανίστηκε ξανά στην ενημέρωβση μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά (που ανακοίνωσε νέα μέτρα), μετά από περίπου δύο μήνες. Μίλησε για ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και πως αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων λόγω των περισσότερων και στοχευμένων ελέγχων, τη συρροή ασθενών, την αύξηση των μετακινήσεων και την αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω μη χρήσης μέτρων ασφαλείας και μεγάλου συγχρωτισμού. Παράλληλα είπε πως αυξάνεται η προσβολή ατόμων νεότερης ηλικίας και πως τα φάρμακα δεν έπιασαν όσο έπρεπε. Υπάρχει «ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο. Δεν σημαίνει πως είναι σίγουρα εμβόλιο αλλά για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά φτάσαμε σε αυτές τις τελευταίου σταδίου μελέτες πάρα πολύ γρήγορα. Το εμβόλιο πρέπει να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό» και στάθηκε στα κρούσματα στους γάμους (45 μέχρι στιγμής από το γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και 22 μέχρι στιγμής από την Αλεξανδρούπολη) και τους «θετικούς» εργαζόμενους στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων στην Καβάλα που έφτασαν τους 35.

Για τα πλοία, ο Δ. Τσιόδρας δήλωσε ότι η επιστημονική επιτροπή πριν 15 μέρες είχε προτείνει αύξηση της πληρότητας με άλλα επιδημιολογικά στοιχεία. Πρόσθεσε ότι «η εικόνα αλλάζει» και οι επιστήμονες «επανατοποθετούμαστε», ωστόσο όπως είπε «η κυβέρνηση αποφασίζει».

Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας επεσήμανε πως από την επιδημιολογική καμπύλη παρατηρείται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων από το εξωτερικό, κάτι που είναι λογικό με το άνοιγμα των συνόρων.

Είπε πως είναι θετικό ότι δεν υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας. Ζήτησε μεγάλη επαγρύπνηση γιατί «η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει» και πως η μεταδοτικότητα τις τελευταίες μέρες είναι στο δείκτη 1.

ΕΟΔΥ: 121 νέα κρούσματα – Πού εντοπίζονται

Σε καραντίνα όσοι έρχονται από Αλβανία μετά τις 16 Αυγούστου

Στα μέτρα που λαμβάνονται από εδώ και πέρα, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής ανακοίνωσης των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα είπε πως από τις 11 μ.μ. έως τις 7 π.μ. θα κλείνει ο συνοριακός σταθμός της Κακκαβιάς ενώ από τη Δευτέρα θα υπάρχει μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, όσοι εισέρχονται από την Αλβανία, από τις 16 Αυγούστου, υποχρεούνται να μπαίνουν σε επταήμερη καραντίνα.

Επίσης, παρατείνεται το μέτρο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις έως το τέλος Αυγούστου (και αφορά τόσο το χώρο τελετών όσο και τις δεξιώσεις), θα γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι σε εργαστήρια τροφίμων με κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του ΕΦΕΤ αλλά και πως θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού ωραρίου λειτουργίας ορισμένων νυχτερινών κέντρων σε τοπική κλίμακα σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον υπενθύμισε την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε καταστήματα και πλοία.

Τέλος, ανέφερε πως ακόμα η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και πως στις 15 Αυγούστου θα φανεί η πορεία του κορονοϊού στη χώρα.