Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σύγκριση αντιμετώπισης της πανδημίας στην Κούβα και στην Δανία με τα μάτια ενός Δανού 

Επιμέλεια Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης // //

O Δανός Henrik Thejl μετά από τρεις μήνες απουσίας στην Δανία για διάφορες δουλειές ξαναγυρνά τον Νοέμβριο στην οικογένειά του στην Αβάνα όπου ζούνε μόνιμα. Με άρθρο του στην εφημερίδα Arbejderen του ΚΚ Δανίας περιγράφει τις εμπειρίες του μετά την επιστροφή και κάνει τις αναπόφευκτες συγκρίσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η οικογένεια του, η γυναίκα του και τα δύο παιδιά, δεν τον ακολούθησαν στην Δανία λόγω της αβεβαιότητας της κατάστασης που επικρατεί στην Δανία με την μετάδοση του ιού,  όπως λέει ο ίδιος. 

 Στις αρχές Νοεμβρίου, επέστρεψε στην Κούβα, λίγες ημέρες πριν ανοίξει επίσημα το αεροδρόμιο José Martí. Ως εκ τούτου, ήταν σχετικά άνετα για να περάσει από το τελωνείο και – πάνω απ όλα – να κάνει το πρώτο υποχρεωτικό τεστ PCR-corona στο αεροδρόμιο. Το δεύτερο τεστ έπρεπε να γίνει πέντε ημέρες αργότερα, και με τους νέους κανόνες καραντίνας στην Κούβα, μπορούσε να πάει στο σπίτι στην οικογένειά του και να μείνει εκεί.

Αλλά η καραντίνα στο σπίτι επιβάλλει πολλές υποχρεώσεις και περιορισμούς. Αυτό σήμαινε, ότι δεν θα υπήρχε καμία φυσική επαφή με την οικογένεια τις πρώτες οκτώ ημέρες.

-Στην Κούβα, δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις υγειονομικές αρχές μέσω του Διαδικτύου ή  με έναν αριθμό τηλεφώνου για να πάρετε απαντήσεις στις δοκιμές PCR. Θα πρέπει να περιμένετε τον καθορισμένο αριθμό ημερών (πέντε ημέρες για την πρώτη δοκιμή και τρεις ημέρες για τη δεύτερη).
Αν όμως είστε μολυσμένος να είστε σίγουροι πως θα έρθουν να σας πάρουν, διηγείται ο Henrik!

Αυτό σήμαινε ότι κατά την άφιξή του στο σπίτι μπορούσε να φιλήσει και να αγκαλιάσει την οικογένεια του μόνο εικονικά. Τα κορίτσια ήταν πολύ ήρεμα και πειθαρχημένα και ο ίδιος μετακόμισε στην κρεβατοκάμαρά, η οποία θα ήταν η προσωρινή κατοικία του κατά τη διάρκεια της 8ήμερης καραντίνας.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων οκτώ ημερών, η πόρτα της κρεβατοκάμαρας ήταν ένα πολύ κεντρικό σημείο για όλη την επικοινωνία. 

20201203 004928

-Τα κορίτσια συνήθιζαν να έρχονται και να κάθονται μπροστά στην πόρτα και μιλούσαν, χόρευαν, τραγουδούσαν και έπαιζαν, και με τον ίδιο τρόπο είχα μαθήματα αγγλικών και βιολιού με την μεγαλύτερη κόρη μου. Η γυναίκα μου έπρεπε να διακόπτει τις “συνεδρίες” μας σε τακτά χρονικά διαστήματα για να συνεννοηθούμε για το φαγητό και τις καθημερινές δουλειές των κοριτσιών, λέει ο Henrik.

Ο οικογενειακός Γιατρός χτυπάει την πόρτα 

  • Από την πρώτη μου μέρα εδώ, ο οικογενειακός μας γιατρός ερχόταν μια φορά την ημέρα για να δει πώς αισθάνομαι, αν έχω συμπτώματα, αλλά και να ελέγξει ότι πραγματικά είμαι σε καραντίνα.
    Αυτό κάνει με όλους τους νεοφερμένους από το εξωτερικό Κουβανούς και με τους αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους στην ιατρική περιοχή του.
  • Μια μέρα πριν μου επιτραπεί να βγω από την απομόνωση μου, η μικρότερη, πεντάχρονη κόρη μου, μου είπε, “Αύριο θα είναι μια καλή μέρα, μπαμπά, ξέρεις γιατί; Γιατί τότε μπορούμε να αγκαλιαστούμε. Ήταν μια μια συγκινητική στιγμή, διηγείται ο Henrik!

Ο  Henrik περιγράφει πως μερικές μέρες μετά (15 Νοέμβρη) άνοιξε το αεροδρόμιο της Αβάνας, γεγονός που έδωσε μια ανάσα στην οικονομία της Κούβας που έχει πληγεί σοβαρά από το εμπάργκο και ιδιαίτερα τα 4 τελευταία χρόνια. Μια από τις τελευταίες αρνητικές ενέργειες των ΗΠΑ ήταν να αναγκάσει σε κλείσιμο 407 ανταλλακτήρια δολαρίων της Western Union μη χορηγώντας συνάλλαγμα στα ανταλλακτήρια.

20201203 004955

Φάρμακα της Κούβας που αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα την ασθένεια

Ακόμη αναφέρεται στην αδυναμία των μικρών και φτωχών χωρών να εξασφαλίσουν το εμβόλιο μια και οι μεγάλες χώρες έχουν παραγγείλει εκατομμύρια δόσεις ώστε να μην φτάνουν για όλους, ενώ η Κούβα είναι σταθερή στην άποψη πως το εμβόλιο πρέπει να μοιραστεί ισότιμα σε όλες τις χώρες. Παράδειγμα του πολέμου για τα φάρμακα και τα εμβόλια που παράγονται είναι το φάρμακο Remdesivir που εγκρίθηκε για την καταπολέμηση του Covid-19 και χρησιμοποιείται από το σύστημα Υγείας της Δανίας παρόλο πoυ ο ΠΟΥ εκφράζει τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα του. 

Σε αντίθεση με τα αβέβαια φάρμακα η Κούβα έχει αναπτύξει αρκετά φάρμακα όπως τα Biomodulina T, CIGB 258, Interferon Alfa 2B, Azitromicina och Provengo Vir που ανακαλύφθηκαν για άλλες ασθένειες αλλά εξελίχθηκαν και αντιμετωπίζουν με καλά αποτελέσματα τον ιό. Απόδειξη: έχουν χρησιμοποιηθεί κατά της ασθένειας και έχουν περιορίσει σε μόνο 44 νέους θανάτους στο δεύτερο κύμα που ξέσπασε στα μέσα Αυγούστου ενώ  το σύνολο των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό στην Κούβα είναι μόλις 132. 

Οι νεκροί στην Κούβα αντιπροσωπεύουν 11,5 θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους.  Στην Δανία, ο αριθμός αυτός είναι 143 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός είναι 780 ανά εκατομμύριο κατοίκους, και το Βέλγιο βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με 1.353 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.
(Η Σουηδία έχει 629 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, η Ελλάδα έφτασε τους 3300 νεκρούς στα 11 εκατομμύρια κατοίκους). Αυτές είναι αξιοσημείωτες διαφορές που θα πρέπει να κάνουν τους δυτικούς εμπειρογνώμονες να ανοίξουν τα μάτια τους στην εμπειρία χωρών όπως η Κούβα, τονίζει ο Henrik.

Το δεύτερο κύμα και η πρόληψη

Στην Κούβα, το δεύτερο κύμα ξεκίνησε σαν αποτέλεσμα του τερματισμού των πολύ ριζικών περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της πρώτης περιόδου της πανδημίας, η αρχή της οποίας έγινε στα μέσα Μαρτίου.
Ηπιότεροι περιορισμοί και γενική κόπωση στον πληθυσμό, οδήγησε σε αποδυνάμωση της πειθαρχίας στη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης, σε διάφορα μέρη της χώρας. Οι εστίες εξαπλώθηκαν σε αρκετές επαρχίες.

Ο αριθμός των μολυσμένων αυξήθηκε δραματικά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ειδικά στην Αβάνα, όπου επιβλήθηκαν ριζικοί περιορισμοί. Αλλά η συχνότητα της μόλυνσης ποτέ δεν πλησίασε σε αυτό που έχουμε βιώσει στη Δανία ή σε άλλες δυτικές χώρες.

 Ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που μολύνθηκαν σε μία ημέρα στην Κούβα ήταν 103 άνθρωποι, σε μια χώρα με διπλάσιο αριθμό κατοίκων από τη Δανία, όπου καταγράφονται περίπου 1.200 κρούσματα την ημέρα.

Σήμερα, Κυριακή 22 Νοεμβρίου, μόνο 48 νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Κούβα τις τελευταίες 24 ώρες.
Επί του παρόντος, στην Κούβα υπάρχουν συνολικά 378 ενεργά μολυσμένα άτομα.

Η πρόληψη είναι σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης της πανδημίας στην Κούβα, και δεν είναι μόνο οι μολυσμένοι άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα, αλλά και εκείνοι που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα άτομα, ακόμη και επαφές των επαφών με μολυσμένα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί άνθρωποι είναι συνεχώς σε καραντίνα στο σπίτι ή αν υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης στο νοσοκομείο. Στην Κούβα, όλοι οι μολυσμένοι από κορονοιό εισάγονται και απομονώνονται σε ένα από τα νοσοκομεία της χώρας.

Λεπτομερής ανίχνευση

Σήμερα 2.010 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα. Τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο, όταν η εξάπλωση της λοίμωξης ήταν υψηλότερη στη χώρα, ο αριθμός των ατόμων σε καραντίνα στο σπίτι ήταν πάνω από 7.000 άτομα. 

Συγκριτικά, η Δανία επικρίθηκε πρόσφατα από τον ΠΟΥ για την ανεπαρκή ανίχνευση των λοιμώξεων, και μια νέα έκθεση της Δανικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Ασθενών δείχνει ότι έχει ανιχνευθεί  μόνο ΜΙΑ στενή επαφή ανά μολυσμένο.

Από τους 48 που έχουν μολυνθεί στην Κούβα τις τελευταίες 24 ώρες, ο εντοπισμός επαφών έχει οδηγήσει 124 άτομα σε καραντίνα στο σπίτι τους.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένας Κουβανός μολυσμένος στο Camagüey. Μπήκαν 35 άτομα σε καραντίνα στο σπίτι εξαιτίας του. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποτελεσματική ανίχνευση της λοίμωξης έχει συμβάλει στο να κρατηθεί χαμηλά ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί.

Όταν  ανιχνευθεί μια σημαντική τοπική εστία, η καραντίνα θα ισχύσει σε μια μεγαλύτερη ή μικρότερη περιοχή για να σταματήσει την εξάπλωση της μόλυνσης. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο ολόκληρη η Αβάνα “έκλεισε” τον Αύγουστο, όταν η ασθένεια είχε εξαπλωθεί σε όλους τους δήμους της πρωτεύουσας.

Η Αβάνα είναι μια πόλη περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων. Όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες έκλεισαν, οι κάτοικοι ενός δήμου δεν επιτρεπόταν να διασχίσουν τα σύνορα των άλλων δήμων της πόλης, υπήρξε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 το βράδυ – όπως είδαμε να συμβαίνει και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τους τελευταίους μήνες. Σήμαινε επίσης ότι τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία ήταν κλειστά.

Αυτά τα αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα κατάφεραν να καταπολεμήσουν την εξάπλωση της μόλυνσης σε ολόκληρη την πόλη σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, έτσι ώστε τώρα να έχουν παρέλθει αρκετές ημέρες τις τελευταίες εβδομάδες, που δεν έχουν εντοπιστεί νέα κρούσματα στην Αβάνα.

Από το Νοέμβριο, οι περιορισμοί μειώθηκαν και πάλι στην Αβάνα. 

20201203 004548

Τα σχολεία στην Κούβα

Tα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν πληγεί σκληρά από την πολιτική αντιμετώπισης του ιού.  

Η νέα σχολική χρονιά, η οποία συνήθως αρχίζει τον Σεπτέμβριο, αναβλήθηκε για την 1η Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη κόρη μου, Linn, είναι ακόμα στην 6η τάξη (ακριβώς όπως και πέρυσι), αλλά ξεκινά στην 7η τάξη την 1η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Η μικρή (Linet) θα ξεκινήσει στην προσχολική ηλικία από την 1η Δεκεμβρίου, και πραγματικά ανυπομονεί να αρχίσει επειδή θα βάλει επιτέλους την σχολική στολή, διηγείται ο Henrik!

Μερικά στοιχεία ακόμη

Τις τελευταίες 24 ώρες, 10.113 άτομα έχουν κάνει τεστ στην Κούβα. Από τις 48 καταγεγραμμένες θετικές περιπτώσεις, οι 39 ήταν χωρίς συμπτώματα. Συνολικά 4914 από αυτούς που έχουν μολυνθεί σε όλη την περίοδο της πανδημίας (συνολικά 62,6%) έχουν ανιχνευθεί χωρίς συμπτώματα.

Υπάρχουν μόνο δύο άτομα σε μονάδα εντατικής θεραπείας (στη Δανία υπάρχουν επί του παρόντος 41 ασθενείς εντατικής θεραπείας).
Στην Κούβα, ένα από τα δύο άτομα στην εντατική είναι σε
αναπνευστήρα, (στη Δανία, 26 είναι σε αναπνευστήρα).
Συνολικά, έχουν υπάρξει 7.846 καταχωρημένα κρούσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, από τα οποία τα 7.334 έχουν θεραπευτεί. Αυτό σημαίνει  το 93,5% όλων των περιπτώσεων. 

Στη Δανία, 71 654 μολυσμένα άτομα έχουν καταγραφεί για ολόκληρη την περίοδο, εκ των οποίων οι  56 032 (= 78%) έχουν θεραπευτεί. Για άλλη μια φορά, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πληθυσμός της Δανίας είναι το ήμισυ του πληθυσμού της Κούβας περίπου 5 εκατομμύρια.

Η Σουηδία είχε αριθμό ρεκόρ των νέων κρουσμάτων την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, με 7.240 σε μία ημέρα. Η Σουηδία έχει ένα εκατομμύριο λιγότερους κατοίκους από την Κούβα, και στις 18 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 96 θάνατοι. 

Αυτός ο αριθμός  αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα όλων των θανάτων που σχετίζονται με την πανδημία στην Κούβα από τον Μάρτιο.
Υπήρχουν πολλοί αριθμοί, αλλά έχουν ενδιαφέρον  επειδή δείχνουν ότι αν υπάρχει η θέληση, η πανδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί, ολοκληρώνει την διήγηση του ο Henrik

Οι συγκρίσεις με τους αριθμούς που καταγράφονται στην χώρα μας σήμερα 3/12 είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικοί της τεράστιας διαφοράς στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την Κούβα με σύστημα, τεστ, ανίχνευση, φάρμακα και γιατρούς οικογενειακούς. Γιαυτό η Κούβα κρατάει τα κρούσματα χαμηλά από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Στην Κούβα αγαπούν τον άνθρωπο και κάνουν τα πάντα για τις ανάγκες του και στην σημερινή συγκυρία για την ζωή του πρώτα και κύρια. 

Πηγή Arbejderen 22/11

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;