Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύγκρουση γιγάντων στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης του αυτοκίνητου

Μία ακόμα σημαντική πτυχή της «πράσινης» ατζέντας της ΕΕ αποτελεί η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με σκοπό την απόσπαση μεγαλύτερου κομματιού από την «πίτα» των διεθνών αγορών για λογαριασμό των ευρωπαϊκών ομίλων αυτοκινητοβιομηχανίας, που βλέπουν να μένουν πίσω έναντι των ανταγωνιστών τους.

Τα στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων ανά τον κόσμο καταγράφουν το χαμένο έδαφος για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έναντι των κινεζικών, αμερικανικών, ιαπωνικών και νοτιοκορεατικών κατασκευαστών. Στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής της για την «πράσινη» οικονομία, η ΕΕ προωθεί μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όπως επίσης της παραγωγής μπαταριών και ανάπτυξης υποδομών φόρτισης, επιδιώκοντας καταρχήν να αξιοποιήσει την ενιαία εσωτερική της αγορά.

Η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι ταχέως αναπτυσσόμενη σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι το 2017 υπήρχαν σε όλο τον κόσμο 3,1 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα διπλάσια σε σχέση με το 2016, ενώ το 40% αυτών βρίσκονταν στην Κίνα.

Υπήρχαν επίσης περίπου 250.000 ελαφρά φορτηγά και ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός – ξεπερνούσε το 1 δισ. – δίκυκλων και τρίκυκλων.

Η Νορβηγία βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών από άποψη πωλήσεων τέτοιων οχημάτων, αφού την ίδια χρονιά το 39% των νέων αυτοκινήτων εκεί ήταν ηλεκτρικά. Βρίσκεται επίσης στην πρώτη θέση από την άποψη του μεριδίου αυτών των οχημάτων στο σύνολο του στόλου της χώρας, με 6,4%.

Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων εντοπίζεται στην Κίνα, στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα και στις ΗΠΑ, με την Κίνα να παράγει το 50% οχημάτων, σύμφωνα με στοιχεία του 2017, ακολουθούμενη από Ευρώπη με 21%, ΗΠΑ17%, Ιαπωνία 8% και Ν. Κορέα 3%.

Η αγορά της ΕΕ ακόμα κυριαρχείται από συμβατικού τύπου οχήματα, ωστόσο το μερίδιο των ηλεκτρικών αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.

«Κίνητρα» κάθε είδους στους ομίλους
για να «κινηθούν» τα συσσωρευμένα κεφάλαια
Επιδοτήσεις – «μποναμάδες» για τα μονοπώλια

«Κίνητρα» κάθε είδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ηλεκτροκίνησης – αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες ανάπτυξης συστημάτων φόρτισης και συσσωρευτών κ.ά. – συνθέτουν το «εθνικό σχέδιο» που παρουσίασαν πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, με στόχο να ανοίξει «νέες λεωφόρους» κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους και για να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια που προκαλούν την κρίση.

Με πρόσχημα τη «μείωση των ρύπων» και με… ευαγγέλιο την «πράσινη ατζέντα» της ΕΕ, η κυβέρνηση θέτει πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων που κινούνται στους ελληνικούς δρόμους, επιδιώκοντας μέχρι το 2030 ένα στα τρία νέα οχήματα που θα τίθεται σε κυκλοφορία να είναι ηλεκτρικό.

Ειδικές οικονομικές ζώνες με «πράσινο» καμουφλάζ

Το πακέτο υποστήριξης των αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός από τα κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτου που θα αναφέρουμε στη συνέχεια, περιλαμβάνει κι επιπλέον κίνητρα για τη δημιουργία και λειτουργία παραγωγικών μονάδων σε Δ. Μακεδονία και Αρκαδία, στους νομούς δηλαδή που ήδη έχουν αρχίσει να βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες από το σχέδιο απολιγνιτοποίησης. Οι παροχές που θα δοθούν στους ομίλους για να εγκατασταθούν στις παραπάνω περιοχές περιλαμβάνουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή κατά 5% και για 5 συνεχόμενες κερδοφόρες χρήσεις, μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας, αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων που επιπλέον οι δαπάνες γι’ αυτά θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδά τους, προσαυξημένες κατά 15%.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε όλο τον υπόλοιπο κυβερνητικό σχεδιασμό για τη λεγόμενη «δίκαιη μετάβαση», που στο όνομα της υποτιθέμενης αποκατάστασης των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στις συγκεκριμένες περιοχές, έρχεται να δώσει και νέα προνόμια στους ομίλους για να «τρέξουν» πιο γρήγορα το σχεδιασμό αυτό με τις βαριές συνέπειες που έχει στα δικαιώματα των εργαζομένων, στην ενεργειακή φτώχεια που θα γιγαντωθεί, στην ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και τους μεγάλους κινδύνους από την παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών.

…εφ όρου ζωής εγγύηση!

H εταιρεία που μέχρι πρότινος επιδίωκε να εκθρονίσει την Tesla, προκαλεί θόρυβο, προσφέροντας εφ όρου ζωής εγγύηση σε μοντέλο της. Τα λιμνάζοντα νερά στον κόσμο του αυτοκινήτου επιθυμεί να ταράξει η κινεζική μάρκα Hengchi – μέλος του ομίλου Evergrande – η οποία ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε η Cadillac, προσφέροντας το νέο ηλεκτρικό μοντέλο της με εργοστασιακή εγγύηση εφ όρου ζωής (αφορά και την μπαταρία).

Το μοντέλο είναι το νεότευκτο SUV Hengchi 5 που ήδη είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία στην αγορά με αρχική τιμή 179.000 γουάν (26.500€ για του έχοντες και κατέχοντες ανά τον κόσμο –συμπεριλαμβανόμενης και της καπιταλιστικής Κίνας) με τις παραδόσεις να ξεκινούν τον προσεχή Οκτώβρη.

Επιπροσθέτως, η αγορά του μοντέλου συνοδεύεται από τη δωρεάν εγκατάσταση φορτιστή, 5 δωρεάν χρόνια πρόσβαση στο internet, όπως και εφόρου ζωής οδική βοήθεια.
Αν τα παραπάνω «προνόμια» προβάλλουν εξωφρενικά, αποτελούν μέρος του στρατηγικού πλάνου αναγέννησης της μητρικής Evergrande που είχε βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης, έχοντας χρέος τρισεκατομμυρίων γουάν (πάνω από 300 δισ.€).

Το Hengchi 5, είναι «μανατζέβολο» -μεσαίου μεγέθους αμιγώς ηλεκτρικό SUV (μήκος 4,725 μ., ύψος 1,676 μ., πλάτος 1,925 μ. και μεταξόνιο 2,78). Κινείται από ηλεκτροκινητήρα που εδράζεται στον μπροστινό άξονα και αποδίδει 204 ίππους\345 Nm ροπής, συνδράμοντας στην επιτάχυνση –σφαίρα του μοντέλου (100χλμ σε 7,8δλ) ενώ η μπαταρία είναι 72,8kWh με 602χλμ. αυτονομίας (Αθήνα-Σαλονίκη και βόλτα στα πέριξ χωρίς τα ~100€ που θα θέλαμε για βενζίνη ή πετρέλαιο)

Όσοι διαθέτουν τα 26.500€ θα έχουν στη διάθεσή του τη φουτουριστική σχεδιαστική γλώσσα του Hengchi, με μεγάλους πρωταγωνιστές τα φωτιστικά (μπρος-πίσω), χωρίς να απουσιάζουν και οι δόσεις δυναμισμού που προσφέρουν οι μεγάλοι τροχοί και η αεροτομή και ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό εσωτερικό, με παρουσία 3 οθονών που καταλαμβάνουν όλο το ταμπλό και σύστημα πολυμέσων …ντισκοτέκ.

Τα “επώνυμα” –Toyota bZ4X
Πόσο κοστίζει το 1ο ηλεκτρικό της Toyota στην Ευρώπη

Σε τρεις εκδόσεις κάνει πρεμιέρα το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Toyota στην Ευρώπη, με το bZ4X να αρχίζει την πορεία του από τη Γερμανία σε τιμή από 48.580 ευρώ.

Προς το τέλος του 2021 η Toyota προχώρησε στα αποκαλυπτήρια του πρώτου της αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, του bZ4X –με φουτουριστική και αυτή σχεδίαση στο εξωτερικό, μίνιμαλ αισθητική στην καμπίνα και πλήθος τεχνολογιών… και πλέον ξεκίνησε την πορεία στις αγορές της Ευρώπης, με την αρχή να γίνεται από τη Γερμανία (στην Ελλάδα αναμένεται τέλη του 2022, με προοπτική παράδοσης ως και δύο χρόνια και τιμή στα ουράνια)

Το βασικό μοντέλο στη Γερμανία ξεκινάει από 48.580 ευρώ και είναι εξοπλισμένο με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης όσο και το κινέζικο (204 ίππων) και μπαταρία 71,4 kWh, που δίνει μικρότερη αυτονομία (513χλμ. –πας Σαλονίκη, αλλά για να κάνεις βόλτα στα ωραία της πρέπει να «ξαναγεμίσεις»)

Για φτωχαδάκια- ηλεκτρικό κάτω από 5.000€

Και το όνομα αυτού BAW Yuanbao-1

Με έως 170 χλμ. αυτονομίας, χώρους για τέσσερις ενήλικους και ιδιαίτερα προσιτή τιμή, το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης αναμένεται να βάλει δύσκολα στους ανταγωνιστές του.

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση στην τιμή των ανταλλακτικών φαίνεται να επηρεάζει και τα φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αυτό δεν εμποδίζει την άφιξη νέων μοντέλων στην αγορά της Κίνας. Η BAW λάνσαρε πρόσφατα ένα νέο μοντέλο που έχει “μελετήσει” καλά τα best seller της κατηγορίας και προσθέτει τα δικά του χαρίσματα σε ένα εξαιρετικά οικονομικό και αποδοτικό σύνολο σαν αυτοκίνητο πόλης εμπνευσμένο από το δημοφιλές Wuling HongHuan, αλλά με ελαφρώς φαρδύτερο αμάξωμα που του χαρίζει περισσότερο χώρο στην καμπίνα.

Πρόκειται για ένα αρκετά μαζεμένων διαστάσεων μοντέλο με μήκος μόλις 3,16 μέτρα, τρεις πόρτες και χώρο για τέσσερις επιβάτες. Σύμφωνα με την BAW, η χωροταξική μελέτη είναι κορυφαία και δεν έχει μείνει ανεκμετάλλευτο ούτε ένας πόντος, ενώ εργάζεται ήδη πάνω σε μια 5θυρη (!!) έκδοση του μοντέλου, που θα ξεχωρίζει κι αυτή για το χαμηλό κόστος κτήσης.

Το εσωτερικό του είναι απλό και μοντέρνο, με κύριο highlight το ψηφιακό πάνελ που ενσωματώνει τον πίνακα οργάνων και το σύστημα πολυμέσων. Ο εξοπλισμό του νέου ηλεκτρικού μίνι μοντέλου περιλαμβάνει κάμερα 360 μοιρών με αισθητήρες παρκαρίσματος, ABS, hill start assist, αερόσακους κ.α.

Το BAW Yuanbao διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα με ισχύ 27 ίππων και ροπή 85 Nm, που εξασφαλίζει τελική ταχύτητα 100 χλμ./ώρα. Ο υποψήφιος αγοραστής θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο πακέτα μπαταριών, ένα με χωρητικότητα 9,6 kWh που χαρίζει 120 χλμ. αυτονομίας και ένα μεγαλύτερο 13,6 kWh που του επιτρέπει να διανύσει 170 χλμ.

Όσοι πιστοί προσέλθετε…

Περισσότερα…

Δείτε – Ριζοσπάστης
Ηλεκτροκίνηση – ΕΕ – «Τρέχει να προλάβει» τους ανταγωνιστές
Ηλεκτροκίνηση «Κίνητρα» κάθε είδους στους ομίλους για να «κινηθούν» τα συσσωρευμένα κεφάλαια
Κυβέρνηση: «Ντίλερ» και των ομίλων της ηλεκτροκίνησης