Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σύγχρονοι μετανάστες και μεγάλοι πατριώτες

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Αφορμής δοθείσης..

” Η ελληνική κοινότητα του Ηe ….Σουηδίας ακομμάτιστη και χωρίς εθνικιστικές διαθέσεις αλλά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την συμπαράσταση στους συνέλληνες που αγωνίζονται για να διατηρήσουν παντού την ελληνικότητα της Μακεδονίας , αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά στην μεταφορά Βορειοελλαδιτών στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα.
Πέρα από την οικονομική συμμετοχή της κοινότητας, όσοι θέλουν να συνεισφέρουν και προσωπικά , ο αριθμός λογαριασμού του διοργανωτή φορέα Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου είναι : PayPal [email protected]….. gr
Τα χρήματα πηγαίνουν κατευθείαν στον λογαριασμό του φορέα
Ο πρόεδρος
Τάκης Π……”

Σας ξέρω όλους. Σας έχω γνωρίσει όλους.

ΕΙΣΑΙ εσύ που ήρθες για μια καλύτερη ζωή, δουλεύεις η σπουδάζεις, τιμάς τα λεφτά που με στέρηση σου στέλνουν, είσαι στο σωματείο ενεργά, στο σύλλογο ζωντανός, μαθαίνεις τα νέα από την πατρίδα χαίρεσαι, στεναχωριέσαι, θάθελες νάσουν εκεί.

Μένεις όμως εδώ και εδώ έχεις να παλέψεις με τα αφεντικά. Ξέρεις πως δεν είσαι τουρίστας και τρέχεις τον χαμένο χρόνο εσύ και τα παιδιά σου να αναπληρώσουν. Να πάρεις ότι μπορείς καλύτερο από δουλειά και μόρφωση με ψηλά το κεφάλι.

Και τα παιδιά ας τα λένε τσακιστά τα Ελληνικά. Δεν πειράζει, βλέπεις μακριά..

ΕΙΣΑΙ όμως και εσύ που παίρνεις το παιδί σου να μάθει να καθαρίζει μαζί σου κτήρια το βράδυ να σε βοηθήσει και ποιός γ@μ@ει το σχολείο αφού για λίγο ήρθαμε και Σουηδός δεν θέλω να γίνει… Είσαι εσύ που ψάχνεις Έλληνα δάσκαλο και παπά γιατί αλλιώς τα παιδιά σου θα γίνουν Σουηδοί και άθεοι. Που ούτε καν την γλώσσα έμαθες να πεις μια κουβέντα. Μόνο της δουλειάς την γλώσσα και του σώματος.

ΕΣΥ που δεν αφήνεις την κόρη σου να κάνει ντους στο σχολείο μετά την γυμναστική για να μην την δουν γυμνή. Που δεν θες να βγει με φίλες γιατί θα γίνει πουτάνα σαν τις Σουηδέζες. Καλύτερα μέσα και στο φέις.  Θα βρούμε κάποιον. Τόσοι φοιτητές έρχονται.

ΕΣΥ που ψάχνεις για μαύρα λεφτά και αδήλωτα και κλαίς για  τον φόρο που σου κρατάν, τα κρύβεις και είναι ζήτημα αν θα πάρεις σύνταξη. Κλαις που όλα κοστίζουν πολύ, που δεν βγαίνεις και όλη μέρα συγκρίνεις τις τιμές με την Ελλάδα και μπορεί να έχεις δηλώσει και «ασθένεια» στην κανονική σου δουλειά για να κάνεις κάνα εξτραδάκι.

ΕΣΥ που περνάς τον Σουηδό για χαζό και μόλις σου πουν για υπερωρία τρέχεις πρώτος. Εσύ που χαίρεσαι που βγάζεις τριπλή παραγωγή από τον ”κοιμισμένο” Σουηδό και σου λέει μπράβο το αφεντικό γιατί σε έχει για πρότυπο «λαγού» για να τρέξει και τους άλλους.

ΕΣΥ που ακόμη «κοιμάσαι στο πατρικό σου κρεβάτι» και «ζεις» ακόμη στην Ελλάδα βλέποντας ελληνικά σήριαλ και ειδήσεις στο Σκαι και έβαλες και δορυφορική στο μπετονιένο προάστιο της Στοκχόλμης. Ούτε τον εδώ πρωθυπουργό της χώρας δεν έμαθες..

ΕΣΥ που θάθελες να μοστράρεις μια Βόλβο στους γείτονες στην Ελλάδα και δεν έχεις ούτε για την μηνιαία κάρτα του Μετρό. Ξέρω ότι μιλάς για αμάξια και τις επιδόσεις τους στους φίλους στο φβ γιατί άλλους δεν έχεις και ούτε θα αποκτήσεις.

Ούτε γκόμενο η γκόμενα θα αποκτήσεις αφού εδώ είναι όλοι μαλάκες άλλωστε και που να βρεις καλούς;  Εσύ που δηλώνεις Έλληνας ανώτερος από τους άλλους μια και κατάγεσαι απευθείας από τον Περικλή.

ΕΣΥ που στο όνομα της ελληνοσύνης, τους έχεις και δουλεύουν στην κουζίνα και τους κοιμίζεις στο υπόγειο. Κι όταν έρθει η επιθεώρηση, να κάνουν τους πελάτες τους έχεις πει η να φύγουν από την πίσω πόρτα μια και τους έχεις αδήλωτους. Τους διώχνεις όταν θα σε ζορίσουν για χαρτιά η για λεφτά. Τόσους έχει στην ουρά…

ΕΣΥ δέχεσαι να πληρώνεσαι μαύρα, να μην έχεις χαρτιά και να λες στην μάνα σου ότι σπουδάζεις και δουλεύεις μια χαρά. Κινητό καινούργιο και λεζάντα κι ας πεινάς στο δωμάτιο που κοστίζει όσο ένα σπίτι.

ΕΣΥ που βρίζεις την Σουηδία, τον Σουηδό και την Σουηδέζα και δεν ξεκολλάς από δω όμως ούτε μορφώνεσαι παραπάνω περιμένοντας να πέσει από τον ουρανό η λύση.

ΕΣΥ που ήρθες συστημένος και με καλή δουλειά και ψάχνεις Έλληνα ψυχολόγο, νυχού, ηλεκτρολόγο, δικηγόρο, γυναικολόγο, νταντά για τα παιδιά και πηγαίνεις κάθε Κυριακή στην εκκλησία και δίνεις τον οβολό σου. Θαυμάζεις την Σουηδία που «σου τα έδωσε όλα» και ψάχνεις και συ ολοήμερο Ελληνικό σχολείο για τα παιδιά και μιλάς μέρα νύχτα στο Σκάιπ με την μάνα σου.

ΕΣΥ και όλοι σας που λέτε μακριά από τους συλλόγους και τα σωματεία και τα κόμματα σας. Και μένεις στο μαύρο το σκοτάδι. Ημιμαθής, ξερόλας, αυτάρκης και φοβισμένος ποντικός που βρυχάται. Και ντύνεσαι με περικεφαλαίες και θέλεις να τους σκίσεις τους προδότες πολιτικούς.

ΕΣΥ που ψάχνεις συλλαλητήριο γιατί μας παίρνουν την Μακεδονία, σε ξέρω.

Ξέρω ακόμη πως δεν ξέρεις τίποτα δεν κατάλαβες τίποτα και θα είσαι ένα τίποτα. Καλύτερα που έφυγες από την Ελλάδα και ξεβρόμισε λίγο εκεί τουλάχιστον ο τόπος.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011  διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.