Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σύλληψη στρατιωτικών στον Έβρο – Συζήτηση με τον Πάρη Καρβουνόπουλο

Πολλά τα ερωτήματα και οι συγκεχυμένες καταστάσεις γύρω από την υπόθεση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν από τους Τούρκους και τη Δευτέρα 5 Μαρτίου θα βρεθούν ενώπιον Τούρκου δικαστή για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Ποιες είναι οι κατηγορίες; «Παράβαση απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής α’ βαθμού» λένε ελληνικές κυβερνητικές πηγές και διαψεύδουν κατηγορηματικά τα αναγραφόμενα στον Τουρκικό Τύπο για κατηγορίες περί κατασκοπίας.

Πώς συνελήφθησαν; Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί φέρεται να βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος στη  διάρκεια μια συνηθισμένης περιπολίας. Ήταν ένα τυχαίο συμβάν ή ενέδρα στα πλαίσια της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας; Γιατί η ανακοίνωση του ΓΕΣ θεωρεί δεδομένο ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πέρασαν στο τουρκικό έδαφος; Γιατί στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ο χρόνος καιο τόπος σύλληψης;

Ποια είναι η στάση της Τουρκίας; Την Παρασκευή 2/3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε ότι είναι «απολύτως τυπικό το θέμα, είναι δική για παράνομη είσοδο στη χώρα και θα απελαθούν» οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και έδιναν διαβεβαιώσεις ότι σύντομα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φώτης Κουβέλης εξέφραζε την ελπίδα η Τουρκία να διαβάσει σωστά το επεισόδιο.

Ολα αυτά συζητήσαμε με τον Πάρη Καρβουνόπουλο, στρατιωτικό συντάκτη της Real News, συνεργάτης του Reuters, και επικεφαλής του Militaire.gr, στην εκπομπή Ατέχνως στην ΕΡΤopen. Όπως επίσης και για τη γενικότερη στάση συμπεριφορά της Τουρκίας (Αιγαίο, κυπριακή ΑΟΖ, Μ. Αναττολή).