Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας: Έκρυθμη η κατάσταση με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες

Για βίαιη συμπεριφορά κατά μεταναστών, παιδιών και γυναικών, κατηγορούν την Πολωνία οι αρχές της Λευκορωσίας. Σε βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο φαίνονται πολωνοί στρατιώτες να εκδιώχνουν με την βία ανήλικους πρόσφυγες προς τα συρματοπλέγματα των συνόρων.

«Παρά τις προφανείς αποδείξεις γι’ αυτήν την απάνθρωπη συμπεριφορά, η Πολωνία όχι μόνο επιχειρεί να συγκαλείψει τέτοια γεγονότα αλλά κατηγορεί την Λευκορωσία για προκλήσεις στα σύνορά της» σημειώνει η κρατική επιτροπή συνόρων της Λευκορωσίας.

«Η πολωνική συνοριοφυλακή έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι απωθεί χιλιάδες μετανάστες προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Οι πρόσφυγες επιχείρησαν αυτό το βήμα απόγνωσης λόγω της αδιαφορίας και της απάνθρωπης στάσης των πολωνικών αρχών», δήλωσαν εκπρόσωποι της συνοριακής υπηρεσίας της Λευκορωσίας.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον εφτά θάνατοι μεταναστών.

Με την κατάσταση να είναι εξαιρετικά τεταμένη στα σύνορα των δύο χωρών, η πολωνική κυβέρνηση ενισχύει ακόμη περισσότερο τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Λευκορωσία προκειμένου να εμποδίσει πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στην επικράτειά της. Ήδη 12.000 πολωνοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων κάνοντας την περιοχή να μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη.

Η Λευκορωσία κατήγγειλε την στρατιωτικοποίηση των συνόρων ως αυθαίρετη ενέργεια της Βαρσοβίας που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η Πολωνία, χώρες-μέλη της ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ κατηγορούν την κυβέρνηση Λουκασένκο ότι επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα προσφυγική κρίση ως αντίποινα για την κριτική που δέχεται σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ καλούν το Μινσκ «να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης».

Στο μεταξύ η Γερμανία κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να «λάβουν δράση» για να αντιμετωπίσουν την επιδεινούμενη κρίση. «Η Πολωνία ή η Γερμανία δεν μπορούν να το χειριστούν μόνες τους», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

«Πρέπει να βοηθήσουμε την πολωνική κυβέρνηση να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα. Αυτό θα ήταν στην πραγματικότητα καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα τους κάνω έκκληση να αναλάβουν δράση», σημείωσε.

Η δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, εξέφρασε χτες την «αλληλεγγύη της ΕΕ» στις τρεις παραπάνω χώρες, ενώ κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη της λυκοσυμμαχίας «να εγκρίνουν το διευρυμένο καθεστώς κυρώσεων στις αρχές της Λευκορωσίας που είναι υπεύθυνες για αυτήν την υβριδική επίθεση».

che guevara 008