Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σ. Ζαριανόπουλος: ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση άναψαν τους εθνικισμούς στα Βαλκάνια

Στη συζήτηση για την πρόοδο της Βοσνίας το 2018 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ – και υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το δήμο Θεσσαλονίκης- Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Ποιοι άναψαν τους εθνικισμούς, για τους οποίους δήθεν “ανησυχείτε” σήμερα, στη Βοσνία και αλλού για να διαλύσουν τη Γιουγκοσλαβία με βομβαρδισμούς; Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Και η Βοσνία είναι από τις τελευταίες εκκρεμότητες στην επιχείρηση ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων εν μέσω οξύτατων, επικίνδυνων ανταγωνισμών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ,  Ρωσίας και Κίνας. 

Οι εθνικισμοί που καλλιεργεί η ιμπεριαλιστική πρακτική του “διαίρει και βασίλευε” αξιοποιούνται κατά των λαών, πυροδοτούν συγκρούσεις, αλλάζοντας σύνορα -20 χρόνια μετά την επέμβασή τους- όπως μεταξύ Κοσσόβου – Σερβίας, ανοίγοντας την όρεξη και σε άλλους που διεκδικούν αλλαγή συνόρων, όπως η Τουρκία. 

Η επαίσχυντη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ στις Πρέσπες προβάλλεται σαν  παράδειγμα όχι για επίλυση διαφορών, αλλά για συνέχιση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στα κρίσιμα στρατηγικά Βαλκάνια με συγκρούσεις και αλλαγές συνόρων. 

Παράδειγμα, η μετατροπή για μια ακόμα φορά, τις τελευταίες μέρες, του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε ΝΑΤΟική βάση, κάνοντάς την στρατιωτικό στόχο των αντίπαλων συνασπισμών, διαψεύδοντας το μύθο του ΣΥΡΙΖΑ περί σταθερότητας με  ΝΑΤΟ και ΕΕ.  

Ασφάλεια, ειρήνη, φιλία των λαών στα Βαλκάνια σημαίνει να φύγουν το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση από την περιοχή».