Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Τάξη βασιλεύει στο ΑΠΘ»

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας // 

Η κυβέρνηση του «νόμου και της τάξης» έκανε πάλι το έργο της. Με επέμβαση της αστυνομίας- τα χαράματα- επέβαλε την «τάξη» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  Ενδεικτικό μάλιστα των πραγματικών στοχεύσεων της είναι ότι η επιχείρηση έγινε ενώ ήδη είχε ανακοινωθεί ότι η κατάληψη θα λήξει σήμερα το πρωί.

Αντί ν’ ανοίξει τι σχολές για τους φοιτητές, η κυβέρνηση τις έχει ανοίξει διάπλατα για την αστυνομία.

Αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητικών κινητοποιήσεων συνεχίζει την καταστολή και τον αυταρχισμό. Επενδύει στην καταστολή, τον αυταρχισμό και στην αστυνομοκρατία για να σπείρει την υποταγή απέναντι στην πολιτική της που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ζωές των φοιτητών, του λαού ευρύτερα.

Είναι γελασμένη αν πιστεύει ότι τελικά θα βγει «νικήτρια». Η ιστορία του λαϊκού κινήματος έχει αποδείξει ότι αν λαός και νεολαία βγουν στο προσκήνιο μαζικά-αγωνιστικά με σωστό προσανατολισμό τότε η οργή «γίνεται μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο» που κανείς όσο και σιδερόφρακτος να είναι δεν μπορεί να το σταματήσει.

Προφητικά τα όσα είχε γράψει για ανάλογους «πανηγυρισμούς» στις 15/1/1919 την ημέρα της δολοφονίας της:

“Η τάξη βασιλεύει στη Βαρσοβία!”, “H τάξη βασιλεύει στο Παρίσι!”, “Η τάξη βασιλεύει στο Βερολίνο!”. Κάθε μισό αιώνα είναι αυτό που γράφεται στις ανακοινώσεις από τους φύλακες της “τάξης” από το ένα επίκεντρο κοσμοϊστορικής πάλης στο άλλο. Και μέσα στην ευφορία τους οι νικητές δεν καταφέρνουν να παρατηρήσουν, πως κάθε “τάξη” που έχει ανάγκη τακτικά να συντηρείται με μια αιματοβαμμένη σφαγή βαδίζει αταλάντευτα προς το δικό της ιστορικό πεπρωμένο, την καταστροφή της…

Η τάξη βασιλεύει στο Βερολίνο!” Ηλίθιοι δήμιοι! Η “τάξη” σας είναι χτισμένη πάνω στην άμμο. Αύριο η επανάσταση θα υψωθεί ξανά και βροντώντας τα όπλα της με τις σάλπιγγες να αντηχούν θα αναγγείλει προκαλώντας σας τρόμο:

Ich war, ich bin, ich werde sein!

ΗΜΟΥΝ, ΕΙΜΑΙ, ΘΑ ΕΙΜΑΙ!» (Ρ. Λούξεμπουργκ).

 

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων