Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τέσσερις δοκιμές εμβολίων αντι-Covid για το 2020 στην Κούβα

Η κρατική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioCubaFarma στοχεύει στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού κατά του Covid-19 έως το 2021.

Η BioCubaFarma (εδρεύει στην Αβάνα), ανακοίνωσε την Κυριακή ότι υπάρχουν ήδη τέσσερα εμβόλια κατά του Covid-19 που θα συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Gracias Cuba por salvar vidas

Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο της Eduardo Martínez, ακριβώς την ημέρα κατά την οποία πληροφορήθηκε ότι το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (Centro de Ingeniería Genética y BiotecnologíaCIGB) παρέδωσε τον τεχνικό φάκελο του πρώτου υποψηφίου εμβολίου κατά του Covid-19 στο Κέντρο Κρατικού Ελέγχου Φαρμάκων, Εξοπλισμού & Ιατρικών Συσκευών (Centro para el Control Estatal de Medicamentos, Equipos y Dispositivos Médicos – Cecmed).

Είναι το τρίτο από τα υποψήφια εμβόλια της Κούβας (αν και τα προηγούμενα, τα Soberana 01-02, παρήχθησαν από το ινστιτούτο εμβολίων (Instituto Finlay de Vacunas -IFV), στην Αβάνα.
Η παράδοση του αρχείου με τα αποτελέσματα της προκλινικής φάσης είναι απαραίτητη για το αίτημα έγκρισης κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, σύμφωνα με πηγές της BioCubaFarma.

biocubafarma

Επίσης προέκυψε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του πρώτου υποψήφιου κουβανικού εμβολίου κατά του Covid-19, Sovereign 01, είναι «ενθαρρυντικά» επειδή «δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες ή σοβαρές επιπτώσεις».
Ωστόσο, η γενική συμπεριφορά της ανάλυσης και η επεξεργασία των δειγμάτων δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί για να δούμε ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα, σχετικά με ποιο ήταν το επίπεδο παραγωγής αντισωμάτων.

ℹ️  Ο Διευθυντής Έρευνας του IFV, Dagmar García Rivera, επιβεβαίωσε σε μια ανάρτηση στο Twitter ότι η φάση Ι των κλινικών δοκιμών του Soberana 02, το μοναδικό συζυγές σχέδιο εμβολίου κατά αυτής της πανδημίας, ξεκινά τη Δευτέρα μετά την έγκριση του Cecmed την προηγούμενη εβδομάδα.
ℹ️  Από την πλευρά του, ο Eduardo Martínez Díaz είπε ότι η στρατηγική των εθνικών εμβολίων κατά του Covid-19 «πηγαίνει καλά» και υποσχέθηκε ότι το 2021 ο κουβανικός πληθυσμός «θα ανοσοποιηθεί έναντι αυτού του ιού».

«Οι Κουβανοί μπορούν να εμπιστεύονται τους επιστήμονες που έχουν δεσμευτεί για την πατρίδα», συμπλήρωσε.

🇨🇺  🇨🇺

Οι προσπάθειες της χώρας της Καραϊβικής είναι τεράστιες εάν ληφθεί υπόψη ο (μικρός) όγκος του ΑΕγχΠ της χώρας σε συνδυασμό με την  αυξανόμενη εχθρότητα (εμπάργκο και συνεχή μέτρα εκφοβισμού) της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Αβάνας, αυξημένες ακόμη και εν μέσω της πανδημίας Covid-19.