Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τέχνη και Εξέγερση: Γεγονότα του Νοέμβρη (εκδηλώσεις στο Ιδιώνυμο)

Προτείνει ο Ειρηναίος Μαράκης //

   «Τέχνη και Εξέγερση: Γεγονότα του Νοέμβρη» τιτλοφορείται μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στον χώρο του βιβλιοπωλείου Ιδιώνυμο (Κοραή 11 Α, Κορυδαλλός) και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ρήγμα, όπου μέσα από κινηματογραφικές προβολές και μουσικές παραστάσεις, ανάγνωση ποιημάτων και παρουσιάσεις βιβλίων θα επιχειρηθεί το άνοιγμα μιας συζήτησης για την πόλη και τους ανθρώπους της, για την πρόσφατη ιστορική μνήμη και την καθημερινή εμπειρία της επιβίωσης μέσα σ’ ένα κόσμο που ψάχνει τα βήματα του, μέσα σε μια κοινωνία σε διαρκή κρίση που δεν είναι δική της και που παρόλα τα προβλήματα καταφέρνει να καταγγείλει, να διαμαρτυρηθεί, να εξεγερθεί αλλά και να δημιουργήσει.

Ο γενικός τίτλος της εκδήλωσης, προφανώς, και δεν είναι τυχαίος. Βλέπετε, ο Νοέμβρης ως μήνας μπορεί να είναι ένα απλό σημείο στην χρονική διάρκεια, απρόσωπο και κατασκευασμένο από τον άνθρωπο για να προγραμματίζει με μία εύκολη σειρά, λέμε τώρα, τις δράσεις και τις ανάγκες του αλλά μέσα στην ιστορία, στην καθημερινή εξέλιξη της κοινωνικής πραγματικότητας, ο Νοέμβριος είναι κάτι παραπάνω από ένα χρονικό σημείο. Αντίθετα, ο Νοέμβριος, είναι ταυτόσημος με την έννοια και την διαδικασία της εξέγερσης (ας θυμηθούμε την Ρώσικη Επανάσταση αλλά και την εξέγερση του Πολυτεχνείου), με την αμφισβήτηση των κοινωνικών συμβάσεων, με την καλλιέργεια ανώτερων προσδοκιών για τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Όλα αυτά, εκφράζονται πιστεύω, στις εκδηλώσεις που αναλυτική παρουσίαση τους θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Τα έργα, οι καλλιτεχνικές δράσεις, τα βιβλία που θα παρουσιαστούν δεν είναι άγνωστα. Έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες εκδηλώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν επικοινωνήσει την αλήθεια τους με το κοινό, έχουν δοκιμαστεί μέσα σε διάφορες συνθήκες. Πάντα όμως η παρουσίαση τους, η γνωριμία τους ή η επανασύνδεση τους με ανθρώπους που τα αναζητούν και που τα αγάπησαν έχει τη σημασία της. Έτσι κι αλλιώς, επειδή δεν αποτελούν έργα που έχουν άμεση σχέση με το εμπορικό σύστημα, μπορούμε να πούμε πως κάθε φορά που έρχονται στην επιφάνεια, κερδίζουν, έστω και λίγο, αυτό που τους αξίζει.

Πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Δύο ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μισουρίδη – Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στις 8:00μμ

Docville: Κωνσταντινουπόλεως 280, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια: 46′, 2011

Το Κωνσταντινουπόλεως 280, Θεσσαλονίκη είναι ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ Docville, η οποία καταγράφει, χωρίς σχόλιο, τη ζωή στις ελληνικές πόλεις σήμερα, σε καιρούς δύσκολους: Οι άνθρωποι που δουλεύουν στο Ζυγό, ένα ιστορικό «σκυλάδικο» της Θεσσαλονίκης, είναι όλοι φτωχοί και παλεύουν για την επιβίωσή τους. Γκαρσόνια, μπράβοι, χορευτές και τραγουδιστές αποτελούν ένα ανθρώπινο μωσαϊκό, μια μικροκοινωνία στο περιθώριο της «καθώς πρέπει» κοινωνίας που αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση με το δικό της τρόπο, δουλεύοντας σκληρά τη νύχτα. Ανάμεσα σ’ αυτούς ο Άρης «ο ατζέντης», ένας παραδοσιακός ανδρικός ήρωας της ελληνικής πόλης. Στην περίπτωσή του, όμως, η μαγκιά, το φιλότιμο και το χιούμορ συνοδεύονται από λεπτότητα. Αντίστοιχα, η ελπίδα συνυπάρχει μέσα του με την αίσθηση του κενού, του ανώφελου, μιας ζωής σπαταλημένης μέσα στη νύχτα. Μια νύχτα ατελείωτη, που ισορροπεί επικίνδυνα μεταξύ γενναιότητας και μιζέριας.

Lost Bodies
Ντοκιμαντέρ, 33′, 2010

Ο Θάνος (52) είναι άνεργος και υποψήφιος συνταξιούχος. Ο Αντώνης (51) είναι έκτακτος υπάλληλος καταμέτρησης ρολογιών της ΔΕΗ και… σουβλακοδιανομέας. Ποζάροντας ως εικονικά Χαμένα Κορμιά τα ιδρυτικά μέλη των Lost Bodies αγνοούν επιδεικτικά το σύστημα, τσαλαβουτώντας σε ένα μουσικό περιθώριο δικής τους επινόησης, γεμάτο πειραματισμό, σουρεαλισμό και άπλετο χιούμορ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τον Θάνο Κόη των Lost Bodies.

Ποιήματα προκηρύξεις – Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 8:00μμ

Ο συγγραφέας Χαράλαμπος Μαγουλάς θα μιλήσει για την επανέκδοση του βιβλίου του Κωστή Τριανταφύλλου και θα συνομιλήσει μαζί του. Ο Κωστής Τριανταφύλλου θα διαβάσει τόσο ποιήματα από το βιβλίο «αποσπάσματα 1967-73» (Εκδόσεις Εξάρχεια, β’ έκδοση) όσο και νεώτερα ποιήματα και θα συζητήσει για ότι προκύψει!

Εδώ να σημειώσουμε μόνο πως τα ποιήματα αυτά γράφτηκαν την περίοδο 1967-1973 ενώ διαβάστηκαν πρώτα πολυγραφημένα από χέρι σε χέρι, μερικά δημοσιεύτηκαν στον παράνομο τύπο της εποχής, μετά μια έκδοση με λάθος εξώφυλλο και μικρότερο σχήμα και αμέσως μετά η πρώτη τους έκδοση (Αθήνα, Φεβρουάριος 1974). Από τον τυπογράφο κι εκδότη της πλατείας Εξαρχείων, Λουκά Γιοβάνη. Ο συγγραφέας, όπως έχει δηλώσει, αντιμετωπίζει το βιβλίο «σαν αυτόνομο και συνολικό έργο τέχνης. Μια κατάθεση ψυχής που αποκτά την ιδιαίτερη ταυτότητα παρουσίασης της ποιητικής του. Είναι άποψη να δώσω την εξέλιξη της γραφής μου μέσα σε μια χρονική περίοδο».

Παρουσίαση του βιβλίου «ο αδερφός μου ο Στέλιος» – Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 8:00μμ

Από τα γεγονότα του Μικρού Πολυτεχνείου (Σχολή Υπομηχανικών) στην κατάληψη της Νομικής και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η συμβολή των αντιεξουσιαστών φοιτητών σε αυτή την «άγνωστη» ιστορία. Ανάμεσα τους ο Στέλιος Βασιλειάδης, που υπήρξε διαρκής στόχος των υπηρεσιών καταστολής του κράτους λόγω της δράσης του.

Συγκεκριμένα, το βιβλίου, γραμμένο από τον “σύντροφο, φίλο και αδελφό του” Κυριάκο Βασιλειάδη και που κυκλοφόρησε το 2012 από τις εκδόσεις Ρήγμα, αποτελεί ένα χρονικό της ζωής και της αντιεξουσιαστικής δράσης του Στέλιου Βασιλειάδη (1947-1974), που γεννήθηκε στην Κοκκινιά, σπουδασε στη Σιβιτανίδειο Σχολή και στην Ανωτάτη Σχολή Υπομηχανικών, έλαβε ενεργό μέρος ως φοιτητής στον αντιδικτατορικό αγώνα, συνελήφθη και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, δημιούργησε μαζί με συντρόφους του τον αντιεξουσιαστικό χώρο ΚΡΑΚ στα Εξάρχεια και την Αυτόνομη Αντιεξουσιαστική Πολιτική Ομάδα (ΑΑΠΟ), στη μεταπολίτευση, και σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, στην Καλλιθέα, στις 9 Δεκεμβρίου 1974, την επομένη του δημοψηφίσματος για τη μοναρχία στην Ελλάδα, στο οποίο συμμετείχε ως μέλος εφορευτικής επιτροπής.

Το βιβλιοπωλείο και οι εκδόσεις Ρήγμα λειτούργησαν, αρχικά, στην Κοκκινιά ως ζωντανός απελευθερωτικός χώρος αντιεξουσιαστικών/αναρχικών ιδεών και δράσεων την περίοδο 1975-1979.

Αναφορά στα βασανιστήρια και την αξιοπρεπή στάση του Στέλιου Βασιλειάδη υπάρχει και στη μαρτυρία (εφημ. Το Βήμα 27/4/75) του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Μαρωνίτη που τον Ιούνιο του 1972, ήταν ο ίδιος κρατούμενος στα κελιά του ΚΕΣΑ, για τον νεαρό κρατούμενο του διπλανού κελιού του: «… ήθελα να φέρω στη δημοσιότητα ένα νωπό γεγονός που κατοικεί τα αυλάκια του μυαλού μου και τρέφει σε ώρες δύσκολες τη πικρή μου αισιοδοξία. Δεν έμαθα ποτέ ποιο παλικάρι σφάδαζε στο διάδρομο. Μούγκριζε υπόκωφα, αλλά δεν έβγαλε ούτε μία φορά δυνατή κραυγή. Κάποτε άκουσα να τον σέρνουν στο κελί του, ενώ ο δεσμοφύλακας τον περιέλουζε με βρισιές που δεν φημίζονταν για την πρωτοτυπία τους: “ρε π….. βρωμοκομμουνιστή, εδώ θα σαπίσεις”. Κι ενώ η πόρτα έκλεινε, ακούστηκε μια ήρεμη, καθαρή, απόλυτα ζυγισμένη φωνή: “δεν είμαι κομμουνιστής· είμαι αναρχικός”. Θα ήθελα κάποτε να διηγηθώ το περιστατικό πολύ απλά, κι ύστερα να ζητήσω να μπει στα αναγνώσματα του σχολείου, γιατί αυτή η γενναία απροσδόκητη απόκριση εμένα τότε με παρηγόρησε βαθειά και μου έδειξε μια και καλή πώς προχωρεί η αξιοπρέπεια του ανθρώπου ως το θάνατο» (στην έρευνα που έγινε, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι πρόκειται για τον Στέλιο).

 Νικόλας Άσιμος – Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 8:00μμ

Η πολιτική και η μουσική διάσταση του μεγάλου αδικημένου και παρεξηγημένου, αμφισβητία και ανατρεπτικού Νικόλα Άσιμου θα κλείσει την σειρά αυτών των εκδηλώσεων. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα μιλήσει ο παλιός του σύντροφος Κυριάκος Βασιλειάδης  και θα παίξει τραγούδια του ο Χρήστος Ζυγομαλάς από την τότε μπάντα EXARCHIA SQUARE BAND.

 _______________________________________________________________________________________________________

Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986, απόφοιτος της τεχνικής εκπαίδευσης. Συμμετέχει με ποιήματα του στα συλλογικά έργα (e-books) ενώ ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες λογοτεχνικές σελίδες. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης καθώς και στο διαδικτυακό πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό Ατέχνως. Διατηρεί το ιστολόγιο Λογοτεχνία και Σκέψη.