Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τανζανία: Στο έλεος της πανδημίας 56,2 εκατομμύρια άνθρωποι με προστασία ζωμό λαχανικών και προσευχή

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Η πολιτική της Τανζανίας για την αντιμετώπηση της COVID-19 είναι οδυνηρή, σχολιάζει το Reuters . Στο δημόσιο νοσοκομείο Mount Meru στην Αρούσα, μια μικρή πόλη στη βόρεια Τανζανία, το πρώτο κρούσμα COVID-19 καταγράφηκε στις 16 Μαρτίου 2020.

Ο Πρωθυπουργός της Τανζανίας Kassim Majaliwa έκλεισε όλα τα σχολεία την επόμενη μέρα, επεκτείνοντας αυτό το κλείσιμο και στα πανεπιστήμια και απαγορεύοντας όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις, με εξαίρεση τις εκκλησίες και τα τζαμιά.

Μετά τον Απρίλιο του 2020, η Τανζανία σταμάτησε να δημοσιεύει επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον COVID-19. Μέχρι τότε είχαν αναφερθεί 509 θετικά κρούσματα, 21 θάνατοι και 183 αποθεραπείες, αριθμός επίσημα αμετάβλητος μέχρι σήμερα.

Τον Ιούνιο 2020, ο Πρόεδρος της χώρας John Magufuli κήρυξε τη χώρα απαλλαγμένη από τον COVID-19 λόγω της παρέμβασης του Θεού!!

Στην συνέχεια με απόφασή του άνοιξαν όλα τα σχολεία και από τότε επί 10 μήνες δεν πάρθηκε κανένα μέτρο και δεν ακολουθείται καμμία καταγραφή κρουσμάτων.

Ο Πρόεδρος 56,2 εκατομμυρίων ανθρώπων δήλωνε στα τέλη Ιανουαρίου του 2021.

“Πρέπει να παραμείνoυμε σταθερoί. Οι εμβολιασμοί είναι επικίνδυνοι. Αν ο Λευκός ήταν σε θέση να βρει εμβολιασμούς, θα έπρεπε να είχε βρει έναν εμβολιασμό για το AIDS μέχρι τώρα.

Θα είχε βρει έναν εμβολιασμό για την φυματίωση μέχρι τώρα.

Θα είχε βρει έναν εμβολιασμό για την ελονοσία μέχρι τώρα. Θα είχε βρει έναν εμβολιασμό για τον καρκίνο μέχρι τώρα».

Στις 3 Φεβρουαρίου 2021, δημοσιεύθηκε μια εκτίμηση για τη διανομή εμβολίων COVID-19 από την COVAX, διεθνή συνεργασία που συμμετέχει και ο ΠΟΥ για δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια. Η Τανζανία δεν είναι στον κατάλογο διανομής.

Το υπουργείο Υγείας της Τανζανίας δεν σχολίασε την απουσία της ανκαί ρωτήθηκε.

Δεν είμαστε ακόμα πεισμένοι ότι αυτά τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί κλινικά ασφαλή”, δήλωνε στις αρχές Φεβρουαρίου η υπουργός Υγείας της Τανζανίας Dorothy Gwajima σε συνέντευξη Τύπου, πλαισιωμένη από κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου Υγείας χωρίς μάσκες.

Υπό το φως των καμερών, η Gwajima και υπάληλοι του Υπουργείου ήπιαν ένα παρασκεύασμα που περιλαμβάνει τζίντζερ, σκόρδο και λεμόνια και εισέπνευσαν ατμό από βότανα, προάγοντάς τα ως φυσικά μέσα για την καταπολέμηση του ιού!!

Η Gwajima προειδοποίησε τους δημοσιογράφους να μην αναφέρονται σε ανεπίσημα στοιχεία σχετικά με τον COVID-19 ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

Οι λόγοι για τους οποίους η Τανζανία αρνείται τα εμβόλια COVID-19 είναι ακατανόητοι. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει αυτή την απόφαση επειδή είχε ήδη κηρύξει την Τανζανία χώρα απαλλαγμένη από τον COVID-19″, δήλωνε ο Zito Kabwe , αρχηγός κόμματος αντιπολίτευσης στο περιοδικό The Lancet.

“Λυπάμαι πολύ για τους άνδρες και τις γυναίκες της χώρας μου”, έλεγε ο Kabwe.

“Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από το καθήκον της να προστατεύσει τις ζωές του λαού και πρέπει να λογοδοτήσει. Δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου την κυβερνητική προσέγγιση. Απλά την βλέπω σαν κάτι ακατάληπτο και επικίνδυνο.”

tanzania1

“Η επιστήμη δείχνει πως ότι τα εμβόλια λειτουργούν, δήλωνε στο ίδιο περιοδικό ο Matshidiso Moeti, επικεφαλής του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Αφρική κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, ο οποίος ενθάρρυνε την Τανζανία να προετοιμαστεί για το εμβόλιο, να θέσει σε εφαρμογή τα προληπτικά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού της και να μοιραστεί δεδομένα σχετικά με την κατάσταση covid-19 με τον ΠΟΥ και τις γειτονικές χώρες”.

“Η Τανζανία είναι μια κυρίαρχη χώρα, δεν μπορούμε να πάμε εκεί και να αποσπάσουμε δεδομένα”, δήλωνε με την σειρά του ο John Nkengasong, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής, στο The Lancet κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου. Η Αφρική πρέπει να συνεργαστεί με ένα συνεργατικό πνεύμα για τον COVID-19 και η Τανζανία θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της. Η μη συνεργασία είναι επικίνδυνη για όλους”.

Πριν από 4 ημέρες αποφάσισε η κυβέρνηση της Τανζανίας να διαφοροποιήσει κάπως την θέση της και να πάρει κάποια μέτρα.

Εκτός από την τριήμερη περίοδο προσευχής – η οποία έληξε πριν λίγες μέρες – μια δήλωση από το υπουργείο Υγείας σημειώνει πως οι Τανζανοί πρέπει επίσης να ακολουθούν μέτρα υγιεινής όπως τα γνωστά σε μας αυτονόητα, συχνό πλύσιμο των χεριών με τρεχούμενο νερό και σαπούνι και χρήση αντισηπτικών.

Επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να τεθεί σε κατάσταση “κλεισίματος”, το υπουργείο Υγείας ζητά από τους Τανζανούς να ασκούνται σωματικά, να προστατεύουν τους ηλικιωμένους, τους παχύσαρκους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι είναι καιρός οι Τανζανοί να ακολουθούν δίαιτες, ιδιαίτερα με λαχανικά και φρούτα.

Η χρήση παραδοσιακών μέσων προστασίας όπως έχουν καταγραφεί από το Συμβούλιο Παραδοσιακής και Εναλλακτικής Πρακτικής Υγείας πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη, μεταδίδει το Quartz Afrika.

Δεν αναφέρεται οτιδήποτε για χρήση μάσκας, εμβολιασμό, τεστ, καταγραφή κρουσμάτων, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και άλλα μέτρα.

Η μικρή αλλαγή στην στάση της κυβέρνησης δεν είναι καμμία εγγύηση ότι έχει ξεφύγει από τον εξωφρενικό, σκοταδιστικό και επικίνδυνο για τον λαό της δρόμο.

Ο Γ.Μαυρίκος Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) σε αναρτησή του στο ΦΒ αναφέρει:

“Οι αρχές της Τανζανίας είναι υπεύθυνες για την εγκατάλειψη των εργαζομένων και το λαού της Τανζανίας χωρίς μέτρα προστασίας, ενημέρωση και εμβολιασμό.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Τανζανίας να ενισχύσουν τον αγώνα τους για να πάρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και μέτρα σχετικά με την πανδημία στη χώρα τους για δημόσιο, δωρεάν και σύγχρονο σύστημα Υγείας και δωρεάν και ασφαλές εμβόλιο για όλους”.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;