Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τανκς στην Ουκρανία στέλνει η Τσεχία σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ

Τσεχικά άρματα μάχης σε τρένο

Τσεχικά άρματα μάχης σε τρένο

Άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία στέλνει η Τσεχία με την τσέχα υπουργό Αμυνας, Γιάνα Τσερνόχοβα, να επιβεβαιώνει την είδηση που μεταδόθηκε στη χώρα της.

Η Γιάνα Τσερνόχοβα σε ανάρτηση στο Twitter δηλώνει ότι η Τσεχία στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, γράφοντας πως «πιστέψτε με, στέλνουμε απαραίτητο στρατιωτικό υλικό σε Ουκρανούς φίλους. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Δεν έδωσε λεπτομέρειες γράφοντας «λυπάμαι, δεν μπορώ να σας πω περισσότερα. Ο πόλεμος μαίνεται εκεί και δεν θα κάνουμε τίποτα εύκολο για τους Z-killers!».

Η «Wall Street Journal», επικαλούμενη Τσέχους και Σλοβάκους αξιωματούχους άμυνας, ανέφερε ότι ήταν η πρώτη φορά που μια ξένη χώρα παρέχει στην Ουκρανία τανκς από την έναρξη του πολέμου.

Νωρίτερα, ο τσεχικός ειδησεογραφικός ιστότοπος «Echo24» ανέφερε ότι η αποστολή αποτελούνταν από αρκετές δεκάδες παλαιότερα, μη εκσυγχρονισμένα, κύρια άρματα μάχης T-72 της Σοβιετικής εποχής, καθώς και οχήματα μάχης πεζικού BMP-1 που ανήκαν προηγουμένως στις ενεργές εφεδρείες του Τσεχικού Στρατού.

Ο ιστότοπος «Echo24» έγραψε πως «είναι δώρο του τσεχικού στρατού, το οποίο συμφώνησε η Τσεχία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» ανέφερε πρόσφατα ότι το Βερολίνο είχε άρει τις αντιρρήσεις του για έναν ιδιώτη Τσέχο έμπορο όπλων που εξήγαγε 56 πρώην ανατολικογερμανικά BMP-1 στην Ουκρανία.