Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ταυτότητα – Συντελεστές

ΑΤΕΧΝΩΣ – τέχνη είναι οι αγώνες του Λαού

Για τη ζωή, τις τέχνες και τα γράμματα.
Και για τους «αγράμματους» τεχνίτες, που θεωρούν εαυτούς άτεχνους, αλλά είναι οι καλλιτέχνες της καθημερινής ζωής που αξίζουν το χειροκρότημα.

Ήταν 15 Ιανουαρίου 2015 όταν το Ατέχνως ξεκινούσε το ταξίδι του στο διαδίκτυο. Μόνη του φιλοδοξία να είναι μια διακριτή και διακριτική παρουσία, με τη δική του αισθητική και θεματολογία. Να ασχοληθεί «ατέχνως» (με τρόπο φυσικό μα συνάμα διαλεκτικό) με τον λαϊκό πολιτισμό. Να αναδείξει πρόσωπα και γεγονότα από τη λογοτεχνία, την ιστορία, τους αγώνες του λαού. Να μιλήσει για όλα εκείνα που κάνουν τον άνθρωπο «απαλό κι ανθρώπινο», αλλά και για όσα τεχνηέντως (και όχι έντεχνα) τον κρατούν «τραχύ κι απάνθρωπο», στην κατάσταση του πρωτόγονου, που θέλει μόνο τα απολύτως απαραίτητα για να επιβιώσει και όχι το περιττό, που (του) είναι αναγκαίο, για να ζήσει. Να συμβάλλει -στο μέτρο των δυνάμεων του- στο να κατανοήσει ο λαός ότι είναι ο δημιουργός του πολιτισμού και της μοίρας του. Να δημιουργηθεί μια πηγή σκέψης, λόγου και ενημέρωσης που αμφισβητεί το εκμεταλλευτικό σύστημα, ελέγχει και ξεμπροστιάζει όσους με διάφορα προσωπεία υπηρετούν τη διαιώνισή του.

Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτά κρατώντας σαφείς αποστάσεις και από την αισθητική και από το λόγο και από τη θεματολογία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Μακριά από την εντυπωσιοθηρία, τον εύπεπτο και πομπώδη λόγο. Μακριά από τη λογική της «αυθεντίας» και των κάθε είδους «προσωπικοτήτων». Με ευθύνη απέναντι στους αναγνώστες, στις ιδέες και στην αισθητική μας προσπαθήσαμε να μείνουμε πιστοί στην αρχή, στο «Ατέχνως» δεν μπορεί να γράφει όποιος θέλει, ό,τι θέλει, όταν θέλει, όπως θέλει.

Στα χρόνια που πέρασαν, αντιμετωπίσαμε έκτακτες καταστάσεις. Αποδειχθήκαμε ανθεκτικοί. Ακολουθώντας τις βασικές αρχές δημιουργίας, μείναμε ανόμοιαστοι, σταθεροί. Συνεχίζουμε δυνατοί. Αντλούμε δύναμη από την εμπιστοσύνη σας. Μόνο αυτή χρειαζόμαστε, και τα λόγια του ποιητή:

«Αρνήθηκα ν’ αρέσω στα σκυλάκια / του καναπέ. Λιοντάρια κουρεμένα, / τα βγάζουνε περίπατο να ουρήσουν. / Απόκοντα ακλουθάω τα χερομάχα / τα πλήθη και πληγώνομαι μαζί τους» (Κ. Βάρναλης)

Ιδρυτής και διαχειριστής του site: Ηρακλής Κακαβάνης.

Συνεργάτες του περιοδικού όσοι ήδη δηλώνουν την παρουσία τους με τα κείμενα τους…
… και όλοι όσοι καθημερινά θα συνεχίσουν να προστίθενται (ή να αποχωρούν…).

Εκτός από τους συνεργάτες, όμως, στο ΑΤΕΧΝΩΣ έχουν τη δική τους στήλη οι φίλοι και οι αναγνώστες του περιοδικού.

Στη στήλη «Έγραψαν αναφέρονται όλοι όσοι συνεργάστηκαν ή συνεργάζονται με το περιοδικό και θα προστίθενται όσοι συνεργαστούν στο μέλλον.

Τα κείμενα που φιλοξενούνται, σε κάθε περίπτωση παραμένουν στο περιοδικό ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς του.

🔊 Μπορείτε να επικοινωνείτε με το περιοδικό, μοιραζόμενοι σκέψεις, προτάσεις, κριτικές κ.ά. στο [email protected]


(Ο στίχος «Τέχνη είναι οι αγώνες του λαού» είναι από το τραγούδι του Τοτέμ «Ένας καλύτερος κόσμος»).