Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τα αριστουργήματα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ο Σωτήρας του Κόσμου

da vintsi1
Ο πίνακας πωλήθηκε αυτή την εβδομάδα σε δημοπρασία του γνωστού Οίκου Christie’s έναντι του αστρονομικού ποσού των 450 εκατομ. δολαρίων. Σύμφωνα με υπολογισμούς ο Ντα Βίντσι δημιούργησε τον αριστουργηματικό πίνακα Salvator Mundi το 1500. Βρέθηκε στα χέρια ενός ιδιώτη αγοραστή το 1958, όταν τον αγόρασε έναντι 60 δολαρίων, πιστεύοντας ότι είναι αντίγραφο.

Μόνα Λίζα

da vintsi2
Αναμφίβολα η Μόνα Λίζα είναι ο διασημότερος πίνακας του Ντα Βίντσι. Η ακριβής χρονιά που ο πίνακας ολοκληρώθηκε παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη. Όπως και η ταυτότητα του εικονιζόμενου προσώπου. Μια από τις επικρατέστερες θεωρίες υποστηρίζει ότι πρόκειται για την Λίζα ντελ Τζιοκόντο από την Φλωρεντία, θυγατέρα του πλούσιου εμπόρου μεταξιού Φραντζέσκο ντι Μπαρτολόμεο ντι Ζανόμπι ντελ Τζιοκόντο.

Iωάννης ο Βαπτιστής

da vintsi3

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, που πρώτος αναγνώρισε στο πρόσωπο του Ιησού τον Μεσσία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον αναγεννησιακό ζωγράφο. Ο Ντα Βίντσι ζωγράφιζε τους πίνακές του στο Βατικανό μεταξύ 1513 και 1515 κατ’ εντολή του Πάπα Λέοντος Χ. Ο πίνακας αυτός, που ξεχωρίζει για το αινιγματικό βλέμμα του Ιωάννη, ενδέχεται να είναι μια από τις τελευταίες ελαιογραφίες του Ντα Βίντσι, ίσως η τελευταία.

Μυστικός Δείπνος

da vintsi4

Όχι η Μόνα Λίζα όπως θα πίστευε κανείς αλλά ο Μυστικός Δείπνος κοσμεί τον βόρειο τείχο στο διάσημο Δομινικανό Μοναστήρι Σάντα Μαρία ντελέ Γκράτσιε στο Μιλάνο, ως το αποκορύφωμα της εικαστικής μεγαλοφυίας του Ντα Βίντσι. Η τοιχογραφία αυτή από τα τέλη του 15ου αιώνα έχει υποστεί πολλές φορές εργασίες συντήρησης. Προστατεύεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Παναγία με το αδράχτι

da vintsi5

Ο πρωτότυπος πίνακας δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, υπάρχουν ωστόσο δύο αντίγραφά του, που φιλοτέχνησαν μαθητές του Ντα Βίντσι. Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για πρωτότυπα έργα του ίδιου του Ντα Βίντσι, κοστολογούνται σήμερα στα 40 εκατ. ευρώ.

Αυτοπροσωπογραφία

da vintsi6

Μέχρι σήμερα για πολλά έργα που αποδίδονται στον Ντα Βίντσι υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την ταυτότητα του δημιουργού. Αυτό δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, για πίνακες που έχουν φιλοτεχνηθεί πριν από 500 χρόνια. Ωστόσο για τη συγκεκριμένη αυτοπροσωπογραφία που βρίσκεται στο Τορίνο, οι ιστορικοί τέχνης εκτιμούν ότι το πρόσωπο του εικονιζόμενου είναι το ίδιο με το πρόσωπο του δημιουργού.

Σχέδιο για πτητική συσκευή

da vintsi7

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι συμβολίζει το απόλυτο αναγεννησιακό πνεύμα. Δεν ασχολήθηκε μόνο με τη ζωγραφική αλλά και με άλλες επιστήμες: την αρχιτεκτονική, τη βιολογία, την τεχνολογία και την ανατομία. Αυτό το σκίτσο μιας πρώιμης ιπτάμενης συσκευής, το Helix Pteron, είναι ένας προάγγελος του ελικόπτερου. Ωστόσο την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν τα κατάλληλα υλικά για την κατασκευή του.

Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου ή Κανόνες των Αναλογιών

da vintsi8

Το γεγονός ότι λίγα μόνο έργα του Ντα Βίντσι έχουν διασωθεί οφείλεται εν πολλοίς και στο ότι ο ίδιος δεν ασχολήθηκε αποκλειστικά με την τέχνη της ζωγραφικής. Τα ενδιαφέροντά του ήταν ευρύτερα. Το σκίτσο αυτό, εμπνευσμένο από τον αρχαίο αρχιτέκτονα Vitruvius απεικονίζει τον άνθρωπο με τις εξιδανικευμένες αναλογίες. Θεωρείται σύμβολο απόλυτης συμμετρίας και ομορφιάς.

Πηγή: Deutsche Welle

Η Τζοκόντα χαμογελάει επειδή, απλούστατα, είναι… ευτυχισμένη