Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα θρυλικά σκαθάρια επιστρέφουν: The Beatles Get Back

Το ντοκιμαντέρ «The Beatles: Get Back» σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Peter Jackson, είναι η νέα σειρά-αφιέρωμα στο πιο γνωστό ροκ συγκρότημα όλων των εποχών θυμίζοντας ένα από τα τελευταία άλμπουμ τους το «Get Back» που κυκλοφόρησε το 1969 λίγο καιρό πριν το συγκρότημα διαλυθεί οριστικά.

Χρησιμοποιώντας κάθε σύγχρονη τεχνική ψηφιακής αποκατάστασης ο Jackson επεξεργάστηκε πλάνα 60 ωρών που γυρίστηκαν για το «Let it be» καθώς και 150 ώρες ήχου επαναφέροντας τους Beatles στην επικαιρότητα. Σαν τα νέα εκείνα παιδιά που ξεκίνησαν τότε τη μουσική τους καριέρα επανέρχονται και σήμερα στην οθόνη με πλούσιο υλικό που μας κάνει να αισθανόμαστε σαν όλα να έγιναν χθες. Όλη τους η ιστορία, η επαγγελματική τους σταδιοδρομία και η καθημερινότητά τους ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας.

Ο Jackson χαρακτήρισε τη σειρά ως ένα «ντοκιμαντέρ για ένα ντοκιμαντέρ». Το τελευταίο μέρος καλύπτει τις 21 μέρες που οι Beatles παίρνουν στο στούντιο κάνοντας πρόβα για το καινούργιο τους άλμπουμ μία συναυλία και ένα κινηματογραφικό έργο και ολοκληρώνεται με την 42 λεπτών συναυλία τους σε ένα rooftop. Με εξαίρεση μεμονωμένα πλάνα για τα οποία δεν υπήρχε άλλου είδους εναλλακτική το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στο «Get Back» δεν έχει προβληθεί στην ταινία «Let it be» που αναφέρθηκε παραπάνω. Τα πλάνα που συμπεριελήφθησαν τραβήχτηκαν κυρίως από άλλες καταγεγραμμένες σκηνές από διαφορετικές οπτικές γωνίες.


Οι New York Times σε άρθρο του Ben Sisario επικεντρώνονται σε σκηνές με τον Paul McCartney να εμπνέεται το τραγούδι «Get Back» τον Ιανουάριο του 1969. Η ομάδα τότε φαίνεται δεμένη και και απεικονίζονται οι ειλικρινείς συμπεριφορές τους και η αντιμετώπιση που ο ένας είχε στον άλλον, συγχρόνως ο Harrison διασκευάζει με την κιθάρα του ένα τραγούδι του Bob Dylan.
Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ είχε ανακοινωθεί για τις 30 Ιανουαρίου του 2019, την ημέρα που θα γιορτάζονταν η 50η επέτειος από τη συναυλία των Beatles στο roof Top.
Παρ’ όλα αυτά μετά τις αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία και την απόκτηση των δικαιωμάτων διανομής του ντοκιμαντέρ από την Walt Disney Studios η πρεμιέρα αναβλήθηκε για έναν χρόνο. Tο ντοκιμαντέρ τελικά προβλήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 2021 στο Λονδίνο με τον Paul McCartney να βρίσκεται εκεί.

 

beatles get Back

Περισσότερα

Μετάβαση στο περιεχόμενο