Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα κέρδη τους οι νεκροί μας – Μέτρα τώρα για την υγεία και τη ζωή του λαού!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΦΟΡΕΩΝ
ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αγώνας για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, Επίταξη του ιδιωτικού τομέα,

Για ασφαλή σχολεία και συγκοινωνίες, Για μέτρα σε χώρους δουλειάς

Στο πόδι είναι εργατικά σωματεία, σύλλογοι υγειονομικών, φορείς αυτοαπασχολούμενων και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα, δίνοντας μάχη για την προστασία του λαού από την πανδημία, κόντρα στα πρωτόκολλα – «λάστιχο» της κυβέρνησης, που υποτάσσονται στην προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και στη λογική «κόστους – οφέλους».
Και, παρά το τσουχτερό κρύο χτες, τόσο στην Αθήνα όσο και σε όλη τη χώρα, με τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν διατρανώθηκαν τα δίκαια αιτήματα του εργατικού – λαϊκού κινήματος για μέτρα προστασίας, επίταξη των ιδιωτικών ομίλων της Υγείας, για αποσυμφόρηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, άδειες στους εργαζόμενους που νοσούν ή τίθενται σε καραντίνα, δωρεάν μαζικά τεστ με ευθύνη κράτους – εργοδοσίας κ.ο.κ. στους εργαζόμενους που νοσούν ή τίθενται σε καραντίνα.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. «Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας. Μέτρα τώρα για την υγεία του λαού. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας»: Πίσω από το σύνθημα αυτό πήραν τη θέση τους εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων. Με τις παρεμβάσεις τους στη συνέντευξη Τύπου μπροστά στην είσοδο του υπουργείου, οργάνωσαν τη δική τους ενημέρωση του λαού σε αντιπαράθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα, με την οποία τα στελέχη του υπουργείου κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ατομική ευθύνη, καλλιεργούν επικίνδυνο εφησυχασμό και υπερασπίζονται την πολιτική που συνεχίζει να αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Οι ανάγκες του λαού δεν συναντιούνται με την επιχειρηματική δράση

Η Αφροδίτη Ρέντζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων το βαρύ τίμημα που πληρώνουν εδώ και δύο χρόνια οι δημόσιες μονάδες Υγείας, εξαιτίας της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής. Τα νοσοκομεία, όχι μόνο δεν έχουν ενισχυθεί με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, απεναντίας οι υγειονομικοί, που έτσι και αλλιώς δεν επαρκούσαν πριν από την έναρξη της πανδημίας, είναι λιγότεροι από ό,τι ήταν πριν από 2 – 3 χρόνια. Προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι να ενισχύσει με μόνιμο προσωπικό το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές των δαπανών για τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων, ενώ προωθεί τα αντιδραστικά της σχέδια για το νέο ΕΣΥ.

Ανέδειξε ότι τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας είναι στο «κόκκινο» κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης, με τους υγειονομικούς εξουθενωμένους. Και, δίνοντας απάντηση στον επικίνδυνο εφησυχασμό, υπογράμμισε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται δύο παράλληλα επιδημικά κύματα με την «Ομικρον» να επελαύνει και την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαδίδει επικίνδυνα σενάρια ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας, για να μην πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας.

Αντί, σημείωσε, για την επαναλειτουργία των 8 νοσοκομείων που παραμένουν κλειστά 10 χρόνια τώρα με ευθύνη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς παζάρια και χωρίς αποζημίωση για μια ακόμη φορά τμήματα, κλινικές, ολόκληρα νοσοκομεία μετατρέπονται σε Covid, στερώντας κρεβάτια και πολύτιμες υπηρεσίες από ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας.

«Οι ανάγκες του λαού», τόνισε, «για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας πουθενά δεν συναντιούνται με την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, με την πολιτική που θεωρεί την υγεία μας κόστος από τη μία και ευκαιρία για μπίζνες και για κέρδη από την άλλη για τους λίγους. Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας βρίσκεται στα χέρια μας, είναι δική μας υπόθεση».

Οι υγειονομικοί δεν είναι μηχανές!

«Οποιοι μιλούν ότι η πανδημία έχει τελειώσει, οποίοι λένε ότι αντέχουν τα νοσοκομεία, τους καλούμε να επισκεφτούν ένα νοσοκομείο στην εφημερία του», τόνισε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Μετέφερε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι υγειονομικοί, τον συνωστισμό των ασθενών σε ράντζα, τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ αλλά και την κοροϊδία της «συνεισφοράς» του ιδιωτικού τομέα στον οποίο κατευθύνονται μόνο περιστατικά στη φάση της αποκατάστασης. «Δεν είμαστε μηχανές να δουλεύουμε ασταμάτητα», τόνισε και στηλίτευσε το μέτρο της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, την ίδια στιγμή που συνάδελφοί τους αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα κι αν έχουν συμπτώματα.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για το δικαίωμα στην υγεία και τη μόρφωση

Για την κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές αίθουσες, όπου τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ξεπερνούν τις 30.000, μίλησε ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος της Διοίκησης της ΔΟΕ. «Τα χιλιάδες έκτακτα κενά που δημιουργούνται καθημερινά, έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 5.500 λειτουργικά κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στα πάνω από 3.500 στη δευτεροβάθμια, που δεν έχουν καλυφθεί μέχρι στιγμής. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοινώνει μόλις 1.774 προσλήψεις εκ των οποίων οι μισοί σχεδόν 3μηνίτες!», ανέφερε. Μίλησε ακόμα για το «κουκούλωμα» των κενών, αφού επιστρατεύονται και οι συγχωνεύσεις τμημάτων με «στοίβαγμα 25, 26, 27 και 28 μαθητών ακόμα και διαφορετικών τάξεων σε αίθουσες κλουβιά», η κατάργηση διδακτικών ωρών, το κλείσιμο των ολοήμερων τμημάτων, η μετατροπή των εκπαιδευτικών σε «λάστιχο» ακόμα και αν δεν έχουν αναρρώσει πλήρως. Εκτός από την επιβεβλημένη αραίωση των μαθητών στα τμήματα και την κάλυψη των χιλιάδων κενών, επισήμανε την ανάγκη για χορήγηση έκτακτου κονδυλίου στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των αναγκών σε μέσα ατομικής προστασίας, θέρμανση και αντιμετώπιση των ελλείψεων στο προσωπικό καθαριότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με ενδεικτικό παράδειγμα τη χτεσινή απεργία των εκπαιδευτικών στη Γαλλία. «Δυναμώνουμε τώρα τον αγώνα για το δικαίωμα στην υγεία και τη μόρφωση!», ήταν το κάλεσμα στο οποίο κατέληξε.

Στο «μη παρέκει» η κατάσταση στους χώρους δουλειάς

«Είμαστε σήμερα εδώ γιατί προφανώς τα μέτρα που δεν έχει πάρει η κυβέρνηση δύο χρόνια τώρα έχουν φέρει την κατάσταση στο ως εδώ και μη παρέκει μέσα στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, και αλλού», σημείωσε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Και, φέρνοντας παραδείγματα από χώρους δουλειάς της περιοχής του Πειραιά, μίλησε για τα καράβια, όπου οι ναυτεργάτες στερούνται ακόμα και υποτυπώδη ατομικά μέσα προστασίας, ενώ αν κάποιος νοσήσει εν πλω «η πορεία του πλοίου δεν αλλάζει ώστε να νοσηλευτεί άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο». Στο Εμπόριο, δεκάδες κρούσματα αποκρύπτονται από την εργοδοσία και οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να πάνε στη δουλειά. Στην COSCO οι απολυμάνσεις των μηχανημάτων δεν είναι επαρκείς, ενώ δεν γίνεται περιοδικός έλεγχος και το λιμάνι κινδυνεύει «να μετατραπεί σε μια υγειονομική βόμβα». Σε ναυτιλιακές εταιρείες, εργαζόμενοι επιστρέφουν στη δουλειά ακόμα και ασθενείς, ρεπό και άδειες «κόβονται». «Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση τα εργατικά σωματεία του Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας», τόνισε και προανήγγειλε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στο οποίο θα «ενωθούν οι φωνές των εργαζομένων της στεριάς και της θάλασσας» ενάντια στην πολιτική «που μας αφήνει ανοχύρωτους μπροστά και στην πανδημία».

Σε τραγική κατάσταση οι αστικές συγκοινωνίες

Ο Γιώργος Βαρδάκης, εργαζόμενος στις αστικές συγκοινωνίες, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ – ΟΣΥ, επεσήμανε ότι η πανδημία βρήκε τις αστικές συγκοινωνίες σε φάση απαξίωσης, αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησή τους. Σήμερα μαζί με τα λεωφορεία που έχουν ενοικιαστεί είναι διαθέσιμα μόλις 1.045. Οι τελευταίες προσλήψεις έχουν γίνει το 2008, ενώ τα τελευταία οχήματα αγοράστηκαν το 2009. Στη σταθερή τροχιά, οι ίδιοι ή και λιγότεροι συρμοί πρέπει να σηκώσουν περισσότερο κόσμο.

Εδώ και δύο χρόνια, ανέφερε, «η κυβέρνηση απορρίπτει τα αιτήματα πύκνωσης των δρομολογίων και λήψης μέτρων για την προστασία των εργαζομένων. Οι προσλήψεις προσωπικού που έγιναν ήταν σταγόνα στον ωκεανό, εξανεμίστηκαν μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια μόνο από τις συνταξιοδοτήσεις. Η είσοδος των ΚΤΕΛ με κριτήριο καθαρά και μόνο το κέρδος το μόνο που έφεραν είναι 12ωρα και 16ωρα στο τιμόνι, με οχήματα που ούτε τα ελέγχει κανείς και φυσικά ούτε λόγος για απολύμανση! Ακόμα δεν διαθέτουν στο σύνολό τους τις απαραίτητες προδιαγραφές τα λεγόμενα νοικιάρικα που ο ελληνικός λαός θα χρυσοπληρώσει».

Επεσήμανε ότι στον κλάδο του μετράνε ήδη τρεις νεκρούς συναδέλφους από Covid και τη δοσμένη στιγμή το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Ηδη σε κάποια αμαξοστάσια κλείνουν τμήματα, αφού νοσούν ομαδικά τεχνίτες ενώ αυτήν τη βδομάδα περίπου 100 οδηγοί είναι εκτός δουλειάς. Αυτό θα επιφέρει νέα μείωση στο ήδη λειψό συγκοινωνιακό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δεδουλευμένα ρεπό και την εντατικοποίηση της δουλειάς.

«Παρών» από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Το «παρών» στην κινητοποίηση με το δικό τους πανό έδωσαν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης που δίνουν μάχη για να μείνει το νοσοκομείο ανοιχτό και να συνεχίσει τις εφημερίες του. Εκ μέρους των εργαζομένων, η Δέσποινα Δήμου κατήγγειλε την απόφαση του υπουργείου Υγείας να σταματήσει η λειτουργία των παιδιατρικών κλινικών, να ανασταλούν οι εφημερίες και το νοσοκομείο να μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο. «Στηρίζουμε τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων», τόνισε και πρόσθεσε πως αυτός πρέπει να γίνεται με σοβαρό σχεδιασμό σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι να οδηγεί στην κατάργηση της 24ωρης λειτουργίας ενός εκ των τεσσάρων παιδιατρικών νοσοκομείων της χώρας.

Ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης και από τη Θεσσαλονίκη

Με τα πανό και τις σημαίες τους υψωμένες και φωνάζοντας συνθήματα, τα σωματεία και στη Θεσσαλονίκη ανέδειξαν τις ευθύνες κυβέρνησης – εργοδοσίας για τις εκατόμβες νεκρών και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους. Εργαζόμενοι όλων των κλάδων, από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, υγειονομικοί, εργαζόμενοι στον Τουρισμό και στις Κατασκευές, εκπαιδευτικοί, διανομείς και βιομηχανικοί εργάτες, φοιτητές και μαθητές στο πλάι των γονιών τους, μαζί με τους απόμαχους της δουλειάς. Ολοι με μια φωνή απαίτησαν «Φάρμακα, γιατρούς, δωρεάν Υγεία – Τώρα να πληρώσει η εργοδοσία».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση στα σχολεία, τονίζοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στον νομό Θεσσαλονίκης προσλήφθηκαν μόλις 53 εκπαιδευτικοί! Για τα σχολεία μίλησε και η Σοφία Κυριακίδου, αντιπρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ, αναδεικνύοντας την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των κενών σε εκπαιδευτικούς.

Η Ναφέλη Ζαφειρούλη, εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, σημείωσε ότι δεν έγινε πρόσληψη διδακτικού προσωπικού ούτε αξιοποίηση ελεύθερων χώρων για να σπάσουν τα τμήματα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία χιλιάδων φοιτητών και να υποβαθμίζεται η ποιότητα του μαθήματος. Κατήγγειλε δε ότι τέτοιοι χώροι, π.χ. αμφιθέατρα των σχολών, νοικιάζονται σε επιχειρήσεις για να κάνουν σεμινάρια.

Παρόντες διανομείς της «e-food»

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία μίλησε η Ρούλα Γεωργιάδου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα Νοσοκομεία «Λοιμωδών», πρώην 424 και «Παναγία» την ίδια στιγμή που διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ για πολλές μέρες, ή «βαφτίζει» ΜΕΘ κλινικές χωρίς τις κατάλληλες υποδομές.

Ο Δημήτρης Μπελόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, μετέφερε την αλληλεγγύη και στήριξη στα λαϊκά στρώματα του Καζακστάν και ανέφερε ότι «το σύνθημα που βροντοφώναξαν οι συνάδελφοί μας της “Καρφούρ” στη Γαλλία, “τα κέρδη σας οι νεκροί μας”, δείχνει τον πραγματικό ένοχο για αυτήν την κατάσταση: Το κέρδος των καπιταλιστών. Αυτό το σύνθημα όμως δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Είναι ο δρόμος της σύγκρουσης με τα κέρδη των ομίλων».

Ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της εργατικής τάξης

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό από τον Ηλία Νεοχωρίτη, πρόεδρο της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Σωματείου Εργαζομένων της «e-food», οι οποίοι παρευρέθηκαν μαζικά και συγκροτημένα, με το πανό τους να προβάλλει την απαίτηση για «Δωρεάν μέτρα υγειονομικής προστασίας των εργαζομένων – διαγραφή των άδικων προστίμων».

Την ώρα που μιλούσε, σε μια συμβολική κίνηση διανομείς άφηναν τα κράνη τους μπροστά στο βήμα και από κάτω συνάδελφοί τους έγραψαν το σύνθημα «Τα κέρδη τους οι νεκροί μας». Δυνατά ακούστηκε και το σύνθημα «Απλήρωτη δουλειά, σακατεμένοι εργάτες – έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες».

Στην Πάτρα και άλλες πόλεις

«Για ακόμη μια φορά, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με επικίνδυνα μέτρα για προσωπικό και ασθενείς στα νοσοκομεία, με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει λάβει έως σήμερα κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης και του συλλαλητηρίου για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων και συνολικά της υγείας του λαού.

Στο κάλεσμα του ΕΚΠ ανταποκρίθηκαν εργατικά σωματεία, συνταξιούχοι και φοιτητές, ενώ το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Πριν από την κεντρική ομιλία, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Σωματείου Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, Φώτης Κομπλίτσης, καθώς και ο Χρήστος Δαβούλος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ.

«Ο,τι έχουμε κερδίσει μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενοι, το έχουμε καταφέρει με μεγάλους αγώνες, δεν μας το χάρισε κανείς και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚΠ, καλώντας σε ενίσχυση της πάλης.

Μεταξύ των αιτημάτων της κινητοποίησης ήταν και αυτά για την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος, που ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε και η ΝΔ συνεχίζει να κρατά κλειστό, και για την επίταξη του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Ολύμπιον».

Στην Ήπειρο

Στα Γιάννενα έξω από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο κινητοποίηση πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων του νοσοκομείου, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά μπροστά στην απόλυση 400 συμβασιούχων όλων των σχέσεων εργασίας τον Μάρτη. Στο Γενικό Νοσοκομείο της Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των συμβασιούχων. Στη Λευκάδα οργανώθηκε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του Νοσοκομείου. Στην Αρτα έγινε κινητοποίηση από το Εργατικό Κέντρο στο Κέντρο Υγείας της πόλης.

Παράλληλα, παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου πραγματοποίησαν στα Γιάννενα δεκάδες συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης για την Υγεία, που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Την κινητοποίηση στήριξαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΒΕΤ και Φυσικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης, κλιμάκιο της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου συναντήθηκε με στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, που με κυνικό τρόπο παραδέχτηκαν την ανυπαρξία μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους εργασίας, την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας ιχνηλάτησης των κρουσμάτων λόγω έλλειψης προσωπικού και την αδυναμία των κρατικών δομών να διασφαλίσουν μαζικά δωρεάν διαγνωστικά τεστ, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Οι δράσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα με πικετοφορία στα Γιάννενα, όπου επικεφαλής τέθηκαν οι συμβασιούχοι του ΠΓΝΙ, στη Λευκάδα με συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην πλ. Αγίου Μηνά.

Στη Θεσσαλία

Συγκέντρωση στην είσοδο του ΤΕΠ του Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, με τους υγειονομικούς να αναδεικνύουν πως με απόφαση της διοίκησης υπάρχει μείωση στα ραντεβού των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων, ενώ σε 24ωρη βάση καταγράφεται ρεκόρ προσέλευσης στο ιατρείο COVID, με ασθενείς να καλούνται να σταθούν σε ουρές, να περιμένουν να εξεταστούν στον προαύλιο χώρο του ΤΕΠ (σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, είτε μέρα είτε νυχτα) πάνω από 4 – 5 ώρες!

Στον Βόλο η κινητοποίηση έγινε στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου.

Στην Καρδίτσα, εκπρόσωποι από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Κέντρου Υγείας, όπου μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας, Εκτορας Γάζος. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα του Νοσοκομείου και στην απαράδεκτη ενέργεια της διοίκησης να καλέσει σε απολογία για παράβαση καθήκοντος υγειονομικούς για την αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμού κατ’ οίκον. Στη συνέχεια η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΥ, Πόπη Μπούτα, στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα των ΚΥ – Πολυιατρείων εξαιτίας της υποστελέχωσης, της έλλειψης εξοπλισμού και της κτιριακής υποδομής.

Χαιρετισμό, εκφράζοντας την υποστήριξη των φορέων τους στην κινητοποίηση, απηύθυναν η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), Κλεοπάτρα Ζούκα, και ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, Αποστόλης Ταξιάρχης.

Μαζικές εξορμήσεις από σωματεία της Στερεάς και της Εύβοιας

Στη Χαλκίδα, χτες τα ξημερώματα, επιχειρησιακά και κλαδικά συνδικάτα πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στο πάρκο Βούρκου, από όπου ξεκινούν τα λεωφορεία για τη μεταφορά των εργαζομένων στα εργοστάσια των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου. Αντιπροσωπεία των συνδικάτων μοίρασε ανακοινώσεις στους εργαζόμενους καλώντας τους να οργανώσουν την πάλη στους χώρους δουλειάς για μέτρα πρόληψης και προστασίας, καθώς και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Μαζική εξόρμηση στο κέντρο της Λαμίας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της Φθιώτιδας, την Παρασκευή 21 Γενάρη, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου Λαμίας.

Στη Χαλκίδα, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων απευθύνει κάλεσμα κοινής δράσης σε σωματεία και φορείς της περιοχής για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία. Συγκεκριμένα, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης την Τρίτη 18 Γενάρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο Αγρίνιο, με πικετοφορία που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο. Συγκέντρωση και πορεία για τα ζητήματα της Υγείας έγιναν στη Ζάκυνθο μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Στην Κεφαλονιά, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες από το Εργατικό Κέντρο και άλλους φορείς στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου. Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας πραγματοποίησε δίωρη στάση εργασίας στο πλαίσιο της μέρας πενελλαδικής δράσης για την Υγεία.

Περισσότερα στον σημερινό Ριζοσπάστη

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου