Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τα κρούσματα πληθαίνουν, τα νοσοκομεία «ασφυκτιούν» και η κυβέρνηση  αρνείται να… αγγίξει τους ιδιώτες

Τη στιγμή τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας «ασφυκτιούν», καθώς οι εισαγωγές ασθενών έχουν φτάσει στο «κόκκινο» και ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ (125 διασωληνωμένοι ασθενείς covid και non covid είναι σε αναμονή προκειμένου να βρεθεί κρεββάτι ΜΕΘ), η κυβέρνηση  αρνείται να… αγγίξει τους ιδιώτες, περιορίζεται σε ημίμετρα και ελπίζει στον εμβολιασμό, ο οποίος όμως θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία.

Στη μετατροπή μίας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) για όλη τη χώρα, αλλά και σε νέα έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς, «απειλώντας» με επίταξη μετά από 48 ώρες, προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση διά μέσου του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια που εξακολουθεί να μην προχωρά σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, προφανώς για να μη θιγούν τα κέρδη των κλινικαρχών.

Αφήνοντας στο απυρόβλητο τους κλινικάρχες, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στους ιδιώτες γιατρούς, λέγοντας πως «μαζί με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς, πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς να συνδράμουν σε αυτή την πολύ δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ. Είναι μάχη για την ανθρώπινη ζωή. Το ζητάω και σήμερα. Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σας χρειάζεται και έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης. Σε διαφορετική περίπτωση και αν τουλάχιστον 200 γιατροί των ως άνω ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό της χώρας τη λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών γιατρών των ανωτέρω ειδικοτήτων για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ».

Αν και ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονται διασωληνωμένοι σε απλά δωμάτια νοσοκομείων και όταν υπάρχουν λίστες αναμονής για ΜΕΘ, ο Β. Κικίλιας μίλησε για ενίσχυση του συστήματος Υγείας από την έναρξη της πανδημίας, ενώ έκανε λόγο για «τεράστια» συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Και αυτή η ενίσχυση του συστήματος φάνηκε τόσο από τη μετατροπή νοσοκομείων σε μιας νόσου (όπως τώρα ο «Ερυθρός Σταυρός»), ενώ το 251 Νοσοκομείο Αεροπορίας ενσωματώνεται στις εφημερίες. Παράλληλα, λόγω του γεγονότος πως τα νοσοκομεία «στενάζουν» από την πολιτική αδιαφορία της κυβέρνησης, που περιμένει τα αποτελέσματα του εμβολιασμού και μόνο, είναι σε ετοιμότητα ξανά οι διακομιδές και οι αεροδιακομιδές. Χαρακτηριστικά είπε πως «είμαι αισιόδοξος πως το τέλος της κρίσης είναι κοντά» καθώς η «πορεία του εμβολιασμών είναι το κλειδί», αφού θα επιτευχθεί ανοσία στις μεγαλύτερες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου είπε πως μέσα σε αυτόν τον χρόνο έχουν γίνει 61.000 διακομιδές και 100 αεροδιακομιδές.

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων