Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Τα μπλουζ του Θάνου Μικρούτσικου» ανοίγουν την αυλαία της ενότητας JAΖΖ+ΠΡΑΞΕΙΣ στο διεθνές φεστιβάλ Πατρών |SPOT|

«Τα μπλουζ του Θάνου Μικρούτσικου» θα ανοίξουν την Πέμπτη 1η Ιούλη, στις 21.30 το βράδυ, την αυλαία της τριήμερης ενότητας «JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ» του Διεθνούς Φεστιβάλ στο νέο πολυχώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων της Πάτρας.

Πρόκειται για μία συναυλία στην οποία ενσωματώνεται η τάση του Θάνου Μικρούτσικου προς το σύνθετο αυτοσχεδιασμό. Οι αυτοσχεδιασμοί εμφανίστηκαν στο έργο και στα τραγούδια του νωρίς, από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70.

Τζαζ-ροκ αναφορές, υπάρχουν στο κομμάτι «Το κακόηθες μελάνωμα» από το «Εμπάργκο» και κυρίως στη live εκδοχή του από το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, τον Ιούλη του ’82, έτσι όπως καταγράφηκε, ως «Κι αυτό κακόηθες παιδιά;», στο LP «Αραπιά Για Λίγο Πάψε Να Χτυπάς με το Σπαθί».
Στοιχεία τζαζ και αυτοσχεδιασμού μπορεί κάποιος να ανακαλύψει όμως ακόμα και στα «Πολιτικά Τραγούδια», όπως και σε άλλους δίσκους ή και τραγούδια εκείνης της περιόδου.JazzPraksis 2021

Ένα από τα χαρακτηριστικά της μουσικής του Θάνου Μικρούτσικου ήταν ότι πειραματιζόταν σε νέες μουσικές φόρμες και συνεργαζόταν με νέους ανθρώπους, τολμώντας πάντα μια καινούρια προσέγγιση στα τραγούδια του. Μπαλάντες, μελωδίες, λαϊκά τραγούδια βαφτίζονται και ξαναγεννιούνται με τζαζ ηχοχρώματα και με σύγχρονο ηλεκτρικό ήχο.

Βασικοί συνεργάτες του Θάνου Μικρούτσικου, που πορεύτηκαν μαζί του σε διαφορετικές περιόδους, θα προσεγγίσουν μουσικές στιγμές του συνθέτη με τον τρόπο που εκείνος θα ήθελε.
Αγγίζουν τις μελωδίες του και συνομιλούν μαζί τους ενώ ο Χρήστος Θηβαίος τραγουδάει Καββαδία («Λύχνος του Αλλαδίνου», «Ένα μαχαίρι», «William George Allum» κ.ά.) Μπρεχτ, Τριπολίτη («Μπουμ», «Ένα μπλουζ η αγάπη μου πένθιμο»), Καβάφη, Ελευθερίου («Άμλετ»).JazzPraksis 2021 Πάτρα Αφίσα

 

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου και η σύζυγός του Μαρία Παπαγιάννη.

Παίζουν: Καλλίστρατος Δρακόπουλος (Τύμπανα), Μάξιμος Δράκος (πιάνο), Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο), David Lynch (σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά). Τραγουδάει ο Χρήστος Θηβαίος.

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, με αφορμή την έναρξη την προσεχή Πέμπτη 1η Ιούλη της ενότητας «JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ», προχώρησε στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού το οποίο αφορά στην προβολή των τριήμερων συναυλιών (δείτε πάνω το σποτ).

ℹ️  Το υλικό είναι αναρτημένο στο κανάλι του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων στο YouTube και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

JazzPraksis 2021

Τιμές εισιτηρίων

Οι τιμές των εισιτηρίων για τη συναυλία διαμορφώνονται ως εξής:
🔹  Γενική είσοδος 10 ευρώ. Άνεργοι, φοιτητές, πολύτεκνοι, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, 7 ευρώ.
🔹  Για συλλόγους – σωματεία και για προμήθεια από 10 εισιτήρια και πάνω, ισχύει η ειδική προσφορά των 5 ευρώ.
🔹  Για τα άτομα με αναπηρία και το συνοδό τους η είσοδος είναι δωρεάν.

ℹ️  Επίσης έχει προβλεφθεί και διατίθενται με τη μορφή «πακέτου» εισιτήρια εισόδου και για τις τρεις ημέρες του «JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ» στην τιμή των 20 ευρώ.

Η ενότητα «JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ» θα πραγματοποιηθεί στο νέο πολυχώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, που ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε πρόσφατα από το Δήμο Πατρέων και θα αποτελέσει ένα ολοζώντανο κύτταρο πολιτισμού στους Πατρινούς και τους επισκέπτες, κύτταρο εκπαίδευσης, δημιουργίας, γνώσης και ψυχαγωγίας.